Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Σε τεντωμένο σχοινί η αναθεώρηση

Κάθε πολιτικός χώρος, όταν γίνεται κυβέρνηση, θέλει να κάνει τη δική του συνταγματική αναθεώρηση. Τούτο δεν θ’ αποτελούσε εξαίρεση για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ασπάζεται τις απόψεις δικών του συνταγματολόγων, ότι το Σύνταγμα είναι αναχρονιστικό, ότι οι προηγούμενες αναθεωρήσεις δεν κάλυψαν κενά και οι αστοχίες δεν επουλώθησαν. Ο κ. Τσίπρας είχε πει, ότι θα ξεκίναγε την αναθεώρηση, σύμφωνα με το άρθρο 110 του Σ/τος απ’ το 2016, αλλά ανέβαλε. Σημειωτέον ότι η τελευταία αναθεώρηση έγινε το 2008. Ο πρ/γός κατέληξε ν’ αρχίσουν οι ενέργειες αυτόν τον Οκτώβριο. Βρισκόμαστε στα μέσα του μήνα, τίποτα δεν έγινε και λέγεται ότι μετατέθηκαν οι διαδικασίες για τον Νοέμβριο.Εξαντλήθηκε ως φαίνεται και το τελευταίο περιθώριο χρόνου, να κινηθεί η διαδικασία, έτσι ώστε να γεννάται το ερώτημα, αν θα μπορέσουν, να τηρηθούν οι συνταγματικές προθεσμίες υπό το υφιστάμενο κλίμα φημών περί διενέργειας πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Μήπως ο κ. Τσίπρας μετάνοιωσε και δεν επιθυμεί πια την αναθεώρηση; Πάντως οι οξείς αντιπαραθέσεις, που επικρατούν μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δεν δημιουργούν τις αγαστές συνθήκες συνεννόησης όλων των κομμάτων, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή αναθεώρηση του σημαντικού καταστατικού χάρτη της χώρας.

Ανεξάρτητα με τις διατυπώσεις συνταγματολόγων, πολιτικών ουδετέρων περί αναγκαιότητος αναθεώρησης του Σ/τος, άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις της κυβέρνησης για τα προς αναθεώρησιν άρθρα και σε τι θα συνίσταται το περιεχόμενό των. Αν, δηλαδή, θα γίνει ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας, αν συσταθεί Συνταγματικό Δικαστήριο, αν θεσπιστούν νέες αρμοδιότητες του Π.τ.Δ., το ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με αυτό του βουλευτού, αν γίνει μείωση του αριθ. των βουλευτών του Κοινοβουλίου και αύξηση αυτών της Επικρατείας, αν αλλάξει το άρθρο 86 για ποινικά αδικήματα υπουργών, που συνέβησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αν αρθεί η απαγόρευση Ιδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων αν αποσυνδεθεί η μη εκλογή Π.τ.Δ. με τη διάλυση της Βουλής, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο κυβερνητικό έργο και αν προσδιορισθεί πάγιο εκλογικό σύστημα ορισμένης και υποχρεωτικής χρονικής διάρκειας.

Με την αναθεώρηση του Σ/τος θα παιχθεί πολιτικό “παιχνίδι”. Ο κ. Τσίπρας είχε άποψη να εκλέγεται ο ΠτΔ απευθείας απ’ τον λαό. Συνεχίζει να έχει την ίδια θεώρηση; Το ενδεχόμενο ενέργειας δημοψηφίσματος με συμ- βουλευτικό χαρακτήρα για την αναθεωρητική διαδικασία έχει αποκλειστεί, κατόπιν της επικρατούσης συγκυρίας των γεγονότων. Υστερα η εμπλοκή του πολίτη, να εκφράσει γνώμη για συνταγματική αναθεώρηση, εκτός του ότι δεν προβλέπεται απ’ το άρθρο 110 Σ/τος, απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις που είναι αδύνατον να τις διαθέτει. Ενα “ναι” ή ένα “όχι” του εκλογικού συστήματος παρουσιάζει επικινδυνότητες, καθ’ όσον ο τρόπος που παρουσιάζεται το ερώτημα προεξοφλεί και την απάντηση, που θα δοθεί, η οποία θα είναι υπέρ αυτού, που κάνει το δημοψήφισμα, ενώ δεν θα απηχεί την πραγματική θέληση του ερωτωμένου.

Πάντως αφ ης στιγμής αποφασισθεί η αναθεώρηση, απαιτούνται τρεις μήνες, τουλάχιστον, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Υπό τις κρατούσες συνθήκες πιστεύεται ότι οι αλλαγές θα είναι “αλά κάρτ” και η χώρα θα κάνει στροφές γύρω από τον εαυτό της!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα