Ο σεισμός, όταν φθάνει, δεν προειδοποιεί, δεν αναγνωρίζει σύνορα, είναι αόρατος και καταστροφικός. Αντιμετωπίζεται μερικώς, αν η πολιτεία είναι οργανωμένη κι έχει προβλέψει το χτίσιμο των κτηρίων με αντισεισμική προστασία. Όσον αφορά τις παραθαλάσσιες σεισμογενείς περιοχές, όπου μετά από ισχυρό σεισμό δημιουργείται τσουνάμι, ούτε κι εκεί υπάρχει περίπτωση προειδοποίησης. Σε τέτοιο κίνδυνο είμαστε “γυμνοί”. Στην Ελλάδα προκλήθηκε τσουνάμι τον Ιούλιο 1956 στην Αμοργό, όταν είχαμε σεισμό 7,5 Ρίχτερ με 53 νεκρούς και μεγάλες υλικές καταστροφές. Η μόνη προφύλαξη, που γίνεται από πολλές χώρες, που πλήττονται απ’ το φαινόμενο τσουνάμι, είναι να μην κατοικούν, ούτε να δραστηριοποιούνται σε παραθαλάσσιες ακτές. Φρόντιζαν να διατηρούν, παράκτια δάση, που λειτουργούσαν ως ανάχωμα ανακοπής της δύναμης του θαλάσσιου κύμματος.
Η Σάμος επλήγη απ’ τον προχθεσινό σεισμό, μαζί μ’ αυτή λιγότερο η Χίος και η Ικαρία, δεν είναι δε η πρώτη φορά. Βρίσκεται στην απόληξη της Αφρικανικής και Συρασιατικής πλάκας, που έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς στη Σάμο. Τον Απρίλιο 1831 με 7 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, Φεβρουάριος 1873 με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, Αύγουστος 1904 με 4 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο σεισμός της 30/10/20 ήταν ισχύος 6,7 Ρίχτερ, επροκάλεσε πολλές ζημιές είχε νεκρούς, τραυματίες κι έφερε τσουνάμι.
Αυτές τις ημέρες τα ηλεκτρονικά μέσα μεταδίδουν σκηνές και εικόνες από συντρίμμια σπιτιών, ερείπια από χρόνια, που κουράστηκαν να μένουν όρθια, μέσα από το γκρεμίσματα, των οποίων βλέπουμε τον ανθρώπινο πόνο, όταν ανασύρονται τραυματίες, ή νεκροί, και μιλάμε με συγκίνηση για την αλληλεγγύη και τον ηρωϊσμό των διασωστών. Η φιλανθρωπία συνεγείρει τους ανθρώπους και μας συγκλονίζει. Είναι αδιανόητο να παραγνωρίζει κανείς την αγωνιστική αυταπάρνηση των ανδρών των σωστικών συνεργείων και προθύμων εθελοντών, που με αργές και επιτηδευμένες κινήσεις άλλοτε προσπαθούν να σώσουν ζωές και άλλοτε κατευοδώνουν τον θάνατο.
Σε κάθε σεισμό μας διακατέχει πανικός και φόβος. Όμως με λόγια κανείς δεν μπορεί να περιγράψει τον τρόμο, ούτε να μας κάνει, να τον αποβάλλουμε. Είναι δυσάρεστα συναισθήματα ενός απρόβλεπτου κινδύνου, που έρχεται σε λίγα δευτερόλεπτα και φέρνει καταστροφές, στις οποίες ο άνθρωπος από την εποχή των παγετών αντιστέκεται, επιβιώνει και εξελίσσεται.
Οι μεγάλες σεισμικές ανακατατάξεις στα έγκατα της γης ενσπείρουν ανησυχίες σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, στη δε χώρα, που παρουσιάζονται, λειτουργούν σε βάρος της οικονομίας, όπως ο πόλεμος.
Ωστόσο μην ξεχνάμε, ότι η γη και η φύση με τις δραστηριότητες και τις παρεμβάσεις της πάντα διδάσκει την ανθρωπότητα.