Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Σεμινάριο για την αντιμετώπιση σεισμών στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού

Η ετοιμότητα και η γνώση σχετικά με την αντιμετώπιση κινδύνων από σεισμό, των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στα Χανιά, μέσω εξειδικευμένου σεμιναρίου, συνόδευσε τον καθιερωμένο Αγιασμό έναρξης του ακαδημαϊκού έτους της σχολής, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας στον Βλητέ Σούδας.

Όπως επισήμανε στα “Χανιώτικα νέα” ο διοικητής της Ακαδημίας, Πλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Χρήστος Κουβάτσος, «η δράση που αφορά σε γνώσεις για την αντιμετώπιση και προστασία από τους σεισμού, είναι μία από τις πολλές που γίνονται μέσα σχολή μας, διότι υπάρχει ανάγκη για τη δια βίου μάθηση των σπουδαστών μας. Ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε σπουδαστές, το προσωπικό διοικητικό και εκπαιδευτικό σε θέματα αντισεισμικής προστασίας δεδομένου ότι η Κρήτη όπως και η Ελλάδα, είναι μία σεισμογενής χώρας και επιβάλλεται να είμαστε γνώστες όλων των πραγμάτων φυσικών καταστροφών που τυχόν μπορεί να γίνουνε και για το πώς θα τις αντιμετωπίσουμε”»

Ο πλοίαρχος κ. Κουβάτσος, τόνισε πως οι σπουδαστές της Ακαδημίας (700 νέοι και νέες εκ των οποίων οι 200 βρίσκονται στην εξάμηνη εν πλω πρακτική τους) έχουν επιλέξει ένα επάγγελμα το οποίο «είναι ένα από τα λίγα που υπάρχει συνεχής ενημέρωση, με διαρκές update από την πρώτη μέρα που μπήκαν στην Ακαδημία μέχρι να βγούνε στην σύνταξη. Άλλωστε το επίπεδο της Ακαδημίας που είναι εφάμιλλο με την ναυτική μας βιομηχανία, συνέχεια αναβαθμίζεται».
Το Σεμινάριο που αφορούσε στις Σχολές τόσο των Πλοιάρχων όσο και των Μηχανικών, πραγματοποίησε η Ασημίνα Κούρου, Γεωλόγος, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας που εδρεύει στην Αθήνα. Η κα Κούρου μίλησε στους σπουδαστές για τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου και τα μέτρα προστασίας στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού καθώς και για θέματα αυτοπροστασίας σε ατομικό, οικογενειακό και εργασιακό επίπεδο.

Όπως είπε η Ασημίνα Κούρου, «η Ελλάδα είναι μία χώρα μεγάλη σεισμικότητας, η πρώτη στην Ευρώπη, η έκτη στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι σεισμούς έχουμε ζήσει αλλά θα ζήσουμε κι άλλους σε όλο το χρόνο της ζωής μας, οπότε σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα επίπεδα».

Σε αυτό το πλαίσιο η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού κάλεσε την κα Κούρου ώστε όπως ανέφερε και η ίδια στα “Χ.ν.” «να υπάρξει γνώση και βελτίωση της ετοιμότητας, της ίδιας της σχολής ως οντότητα, αλλά από την άλλη μεριά και των σπουδαστών της ως φυσικά πρόσωπα. Γιατί έναν σεισμό μπορεί να τον ζήσουν σε διάφορα σημεία της ζωής τους, της καθημερινότητας τους, είτε ως σπουδαστές είτε αύριο στο εργασιακό τους περιβάλλον και το οικογενειακό τους περιβάλλον».

Το κυρίαρχο όπως είπε η κα Κούρου, «είναι να ξέρουμε τι να κάνουμε την ώρα του σεισμού που αυτό σημαίνει αυτοπροστασία στο χώρο που βρισκόμαστε όπως για παράδειγμα, δεν αλλάζουμε χώρο αν είμαστε μέσα σε ένα κτίριο και προσπαθούμε να προστατευτούμε αν έχουμε ένα γερό τραπέζι, γραφείο, μπαίνουμε κάτω από αυτό για να προφυλαχτούμε από στοιχεία μη δομικής τρωτότητας, που μπορεί να αστοχήσουν και εννοώ τζάμια που μπορεί να σπάσουν, σοβάδες που μπορεί να πέσουν, ψευδοροφή που μπορεί να αστοχήσει, άρα προφυλασσόμαστε κάτω από ένα τραπέζι, γραφείο ή θρανίο την ώρα της δόνησης, για εκείνα τα δευτερόλεπτα που διαρκεί και αμέσως μετά εκκενώνουμε το κτίριο βάση του σχεδιασμού μας. Ο κάθε εργασιακός χώρος έχει ένα σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του εργασιακού χώρου, τα νοσοκομεία ας πούμε δεν θα εκκενώσουν άμεσα μετά από ένα σεισμό, θα πρέπει να εκτιμήσουν την κατάσταση και να βγάλουν αποφάσεις, τα σχολεία θα εκκενώσουν μετά το τέλος του σεισμού και όλοι οι εργασιακοί χώροι που έχουν ένα σχέδιο θα πρέπει να το εφαρμόσουν».

Είναι σημαντικό σύμφωνα με την αρμόδια επιστήμονα, οι πολίτες σε περίπτωση σεισμού, αμέσως μετά να συγκεντρωθούν σε έναν ανοιχτό ασφαλή χώρο, να μετρηθούν, να δουν ότι είναι όλοι καλά και από κει και μετά να ληφθούν οι υπόλοιπες αποφάσεις.
Είπε μάλιστα πως, σχετικά με το σεισμικό κίνδυνο υπάρχει μεγάλη πρόοδο στη γνώση: «Νομίζω ότι έχουμε πλέον όλοι εμπεδώσει ότι η χώρα έχει μεγάλη σεισμικότητα και σε όλα τα επίπεδα, από τις μικρές ηλικίες των παιδιών από τον παιδικό σταθμό ακόμα, μέχρι και τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν κάνει και κάνουν πολύ δουλειά πάνω σε αυτό το θέμα, ώστε να αποκτήσουν γνώσεις και να βελτιώσουν στις δεξιότητές τους οι πολίτες, τα παιδιά, οι μαθητές, σπουδαστές, οπότε αυτό μετά μεταφέρεται και στην ενήλικη ζωή στον επαγγελματικό βίο. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό επίπεδο».
Είπε επίσης πως γίνεται επένδυση από πλευράς της πολιτείας, πέρα από θέματα σεισμικού κινδύνου «αντίστοιχη επένδυση και σε θέματα που αφορούν στην Κλιματική Κρίση. Τα προσπαθεί αυτή τη στιγμή το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης για αυτό και ιδρύθηκε. Βλέπουμε ότι έχουμε μια κλιματική αλλαγή που οδηγεί σε κλιματική κρίση, οπότε θα γίνει μια αντίστοιχη επένδυση και αυτή είναι η προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας και προς τους άλλους κινδύνους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα