Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Σενάρια αλλαγών στον εκλογικό νόμο

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, παρότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν ήδη λάβει συγκεκριμένη θέση απέναντι στις κυβερνητικές προτάσεις.

Ωστόσο η πασιφανής βούληση του Μεγάρου Μαξίμου να επιμείνει στον διάλογο μέχρι το… παρά 5′ της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου τροφοδοτεί τα σενάρια τροποποίησης της αρχικής πρότασης. Για παράδειγμα, στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν αποκλείουν την μείωση του ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή κάτω από το 3%, ενώ ο Νίκος Νικολόπουλος πρότεινε μάλιστα στον κ. Τσίπρα να ισχύσει όριο του 1% εφόσον σε αρκετές από τις επτά διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας έχει ελάχιστο 1%.
Ψήφιση επί της αρχής
Την ίδια ώρα η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως απέδειξε και κατά την ψήφιση επί της αρχής χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, διατηρεί τη «γραμμή» της καταψήφισης και στην Ολομέλεια. Πληροφορίες, εν τω μεταξύ, λένε ότι η Φώφη Γεννηματά θα επανέλθει στην υπενθύμιση της πρότασης με τα πέντε σημεία, μεταξύ των οποίων το σπάσιμο των περιφερειών και μπόνους για το πρώτο κόμμα που θα υπερβεί το 40%. Χθες, δε, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με δήλωσή της επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη ΝΔ, διαμηνύοντας στον Κ. Μητσοτάκη ότι το κόμμα της θα ταχθεί εναντίον της επιχείρησης επαναφοράς του μπόνους των 50 εδρών.
«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίζουν και στο θέμα του εκλογικού νόμου το δικομματικό τους παιχνίδι. Κόντρα στην απαίτηση του λαού για εθνική συνεννόηση. Ξεκαθαρίζουμε για ακόμα μία φορά. Οι τυχοδιωκτικές επιλογές και οι εκβιασμοί του κ. Τσίπρα δεν περνούν. Ο δε κ. Μητσοτάκης θα μας βρει απέναντί του σε κάθε προσπάθεια επαναφοράς του ληστρικού bonus των 50 εδρών», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά και προσέθεσε: «Εμείς επαναλαμβάνουμε την πρόκληση-πρόσκληση για πάγωμα της διαδικασίας ψήφισης του νόμου και διάλογο με βάση την ολοκληρωμένη πρόταση που ήδη διατυπώσαμε.
Σε κάθε περίπτωση αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουμε από όπου κι αν προέρχονται. Τα διλήμματα είναι υπαρκτά, αλλά αφορούν Τσίπρα και Μητσοτάκη. Τα παιχνίδια τέλος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας τη δήλωση της κυρίας Γεννηματά, εστίασε στο ότι συμφωνεί με την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου και υπογράμμισε ότι η πρόταση-πρόσκληση συνεννόησης παραμένει, όπως και η ορατή υπαναχώρηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από την αρχική της θέση.
Η απάντηση
Να σημειωθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου συμπληρώνει ότι η Φώφη Γεννηματά κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής. «Μετά τη στροφή 180 μοιρών στο θέμα του εκλογικού νόμου και την απόρριψη της πρότασης για απλή αναλογική η κ. Γεννηματά προτείνει τώρα το πάγωμα της διαδικασίας ψήφισης του νόμου. Σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ επιλέγει το κρυφτό. Το ερώτημα, όμως, είναι απλό: θα συνταχθεί στο πλευρό των συντηρητικών δυνάμεων και του κ. Μητσοτάκη ή θα στηρίξει το πάγιο αίτημα των προοδευτικών δυνάμεων για απλή αναλογική;», επεσήμανε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για να απαντήσει ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη, Π. Χρηστίδης: «Κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, κοινοβουλευτικό μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή και έχουν το θράσος στον ΣΥΡΙΖΑ να παραδίδουν μαθήματα προοδευτικότητας . Καταλαβαίνουμε ότι είναι ζαλισμένοι από τις συνεχείς κωλοτούμπες, όμως η πλάκα κομμένη».
Ο Θ. Θεοχαρόπουλος, πάντως, εκτιμά ότι η απλή αναλογική θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις που δεν θα αντιμετωπίζουν τεχνητά διλήμματα ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού, αλλά θα γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα προέλθουν από συνεργασίες.

 

ΠΗΓΗ: ethnos.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα