Η Ελλάδα οδεύει σε εκλογές, μέσα σε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου, για τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Τα σενάρια διχάζουν.
Γερμανοί κι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως θεωρούν πολύ μικρές τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. θα μπορέσει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, αν κερδίσει τις εκλογές.
Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα της Bild, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, η Γερμανία φέρεται να έχει ήδη στα σκαριά σχέδια για την περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, παρ’ όλο που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης, υποστηρίζει πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, αλλά και πως οι… αυθαίρετες συμβουλές στους Ελληνες, δίνουν την εντύπωση πως δεν είναι εκείνοι που αποφασίσουν για το μέλλον τους, αλλά ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Στον αντίποδα, η βρετανική εφημερίδα “Independent” υποστηρίζει πως ένα Grexit θα είχε παγκόσμιες επιπτώσεις, αλλά φαίνεται αναπόφευκτο, την ίδια ώρα που οι Βρυξέλλες επιχειρούν να χαμηλώσουν τους τόνους, με τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί να δηλώνει ότι οι ελληνικές εκλογές δεν θα είναι το φιτίλι που θα πυροδοτήσει την κρίση.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μοσκοβισί, όσο και αν επιχειρεί να κατευνάσει τα… πνεύματα η καγκελάριος Μέρκελ, δηλώνοντας πως η Ελλάδα μαζί με τους εταίρους της θα καταφέρουν να φτάσουν σε μια επιτυχή κατάληξη υπό το πρίσμα ότι οι Ελληνες πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί και οι Ευρωπαίοι να επιδείξουν αλληλεγγύη, ένα είναι βέβαιο. Τα σενάρια δεν θα έχουν τελειωμό μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Μετά… βλέπουμε!
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.