Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται ξανά η Deutsche Bank, η οποία έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν αναζήτησε κρατική βοήθεια αλλά ούτε και τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου για το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι επενδυτές οδήγησαν τη μετοχή της τράπεζας στο χαμηλό 20ετίας, αγγίζοντας νέο ιστορικό χαμηλό. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Βερολίνου, Στέφεν Ζάιμπερτ, κράτησε αποστάσεις από το επίμαχο δημοσίευμα του περιοδικού Focus, με βάση το οποίο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απέκλεισε ρητώς κάθε ενδεχόμενο ανάμειξης του Βερολίνου για τη μείωση του υπέρογκου προστίμου από τις ΗΠΑ ή την παροχή κρατικής βοήθειας για την κεφαλαιακή στήριξη του τραπεζικού κολοσσού. «Δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία για τέτοιας φύσεως εικασίες. Η κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει σε αυτά τα σενάρια», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ ενώπιον δημοσιογράφων.
Η Deutsche Bank βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο των αγορών διότι το περιοδικό Focus υποστήριξε σε δημοσίευμα του περασμένου Σαββάτου πως η κ. Μέρκελ δεν προτίθεται να αναμειχθεί στα προβλήματα της με την αμερικανική δικαιοσύνη ή να προτρέξει στην οικονομική διάσωση της, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή. Ο διευθύνων σύμβουλος του ασφαλιστικού ομίλου Allianz, Αντρέας Ούτερμαν, είπε πως το Βερολίνο θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην οικονομική διάσωση της Deutsche Bank. «Είναι πολύ σημαντική η τράπεζα για τη γερμανική οικονομία.»
Μια εβδομάδα πριν, το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από το γερμανικό τραπεζικό κολοσσό 14 δισ. δολάρια για να κλείσει η υπόθεση της καταχρηστικής πώλησης τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων, τα οποία έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρρευση των αγορών και κάποιων από τους ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους του κόσμου στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Από την πλευρά της, η Deutsche Bank ξεκαθάρισε πως «δεν έχει καμία πρόθεση να καταλήξει σε συμβιβασμό που να προσεγγίζει αυτό το ποσό.»
Επανήλθαν, κατά συνέπεια, οι φόβοι για αδυναμία κεφαλαίων της Deutsche Bank έπειτα από πρόστιμα δισεκατομμυρίων που έχει πληρώσει σε έναν χρόνο για μια σειρά παραβάσεων όπως η χειραγώγηση των αγορών διατραπεζικών επιτοκίων και η παράβαση κυρώσεων των ΗΠΑ εις βάρος άλλων κρατών όπως η Λιβύη και το Σουδάν. Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως οποιοδήποτε πρόστιμο ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ θα αναγκάσει την τράπεζα να αναζητήσει επιπλέον κεφάλαια. Οι προβλέψεις δικαστικών δαπανών της Deutsche Bank περιορίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ και εκκρεμούν πάνω 7.000 δικαστικές υποθέσεις. Παράλληλα, ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Δημοσιοποίησε ετήσιες απώλειες το 2015 για πρώτη φορά μετά το 2008 και εκτιμάται πως μπορεί να επαναληφθούν ανάλογα οικονομικά αποτελέσματα και φέτος. Χθες, η μετοχή της διολίσθησε 7% ενώ έχει απωλέσει πάνω από 50% της αξίας της μέσα στο τελευταίο 12μήνο. Στο χαμηλό επταμήνου υποχώρησε χθες, επίσης, η τιμή του ομολόγου Coco -το οποίο είναι μετατρέψιμο σε μετοχές εάν υπάρξει δραματική έλλειψη κεφαλαίων. Αναλυτικότερα, η απόδοση του ομολόγου αυξήθηκε στο 7,3% με την τιμή του να κατρακυλά στα 73 σεντς του ευρώ από τα 83 σεντς, σχεδόν, προ δεκαπενθημέρου.
Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν πως τα προβλήματα της Deutsche Bank ανάγονται αναπόφευκτα σε μείζον πολιτικό ζήτημα. Έχουν, τέλος, πυροδοτηθεί σενάρια που θέλουν το αμερικανικό πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων τις βάρος της Deutsche Bank να είναι τα αντίποινα στην απόφαση των Βρυξελλών τέλη Αυγούστου να πληρώσει η Apple φόρους 13 δισ. ευρώ αναδρομικά στο ιρλανδικό κράτος. «Είναι σύμπτωση τόσο σ΄ότι αφορά τη χρονική στιγμή ανακοίνωσης του προστίμου, όσο και το ύψος του χρηματικού ποσού και στις δυο περιπτώσεις.»
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr