Φουντώνουν τις τελευταίες ημέρες τα σενάρια που αναφέρονται σε είσοδο μεγάλου επενδυτή στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, με το όνομα του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη να έρχεται στο προσκήνιο.
Eπίσημες συζητήσεις μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αλλά αυτό που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι ότι έχει παρουσιαστεί στον γνωστό εφοπλιστή η προοπτική μιας επένδυσης στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, με τον ίδιο να κρατά κλειστά τα χαρτιά του ακόμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τοπικό επίπεδο το όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει εμπλακεί τόσο σε σενάρια για είσοδό του στην ποδοσφαιρική ομάδα του Α.Ο.Χανιά όσο και σε συζητήσεις για τον τηλεοπτικό σταθμό “ΚΥΔΩΝ”, χωρίς όμως τίποτε από τα δύο σχέδια να έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής.
ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
Η συγκεκριμένη συζήτηση εντάσσεται στην προσπάθεια ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Χανίων η οποία όπως αναφέρουν παράγοντες του τραπεζικού κλάδου «είναι σε αρκετά καλύτερη θέση από τις συστημικές».
Η Τράπεζα Χανίων προσδοκούσε στήριξη από τους δύο Χανιώτες υπουργούς Γιώργο Σταθάκη και Παύλο Πολάκη οι οποίοι είχαν αναφέρει ότι θα μεταφερθούν καταθέσεις υπουργείων στο χανιώτικο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, χωρίς όμως να προχωρήσει η προσπάθεια αυτή.
Η συζήτηση για είσοδο μεγάλου επενδυτή έρχεται στο προσκήνιο λίγες ημέρες μετά την επισημοποίηση της εισόδου της “Lyktos Participation” του Μιχάλη Σάλλα στην Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία υπενθυμίζεται ότι είχε βρεθεί προ μηνών σε εξαιρετικά δεινή θέση αλλά σήμερα ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Για τον κλάδο των συνεταιριστικών τραπεζών άλλωστε, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από την κυβέρνηση, γεγονός που επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κατά την πρόσφατη συνάντησή του με προέδρους συνεταιριστικών τραπεζών.
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΛΑΔΟ
Γενικότερα στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο περιμένουν με αγωνία την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης Ελλάδας – δανειστών ώστε να ομαλοποιηθεί το οικονομικό περιβάλλον, ενώ ζητούμενο παραμένει η εισροή κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσίευσε η “Ναυτεμπορική” οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2001. Το συνολικό ποσό διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στα 118,994 δισ. ευρώ έναντι 119,307 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια κατά 40% έως το τέλος του 2019. γεγομός που μόνο εύκολο δεν κρίνεται από παράγοντες της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό πάντως, οι πωλήσεις “κόκκινων” δανείων γίνονται σε επενδυτές με πολύ χαμηλές τιμές λόγω της έλλειψης ρευστότητας.