Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Σφακιανός ιεράρχης, επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Επίτιµος διδάκτωρ του Τµήµατος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Αιγαίου, αναγορεύθηκε την Παρασκευή 24-5-2024, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον αύλειο χώρο του Παλατιού των Ιπποτών στη Ρόδο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.
Είκοσι χρόνια στο τιµόνι της πνευµατικής του διακονίας ως Μητροπολίτης Ρόδου ο Κρητικός Ιεράρχης µε ρίζες από τον Καλλικράτη Σφακίων φέρει το κοσµικό όνοµα Κωσταντίνος Κογεράκης.

«Υπάρχω επειδή υπάρχει η εκκλησία…», ανέφερε ο Σεβασµιώτατος Κύριλλος απευθυνόµενος στον Πρύτανη, καθηγητή ∆ηµήτριο Παπαγεωργίου, τον Κοσµήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστηµών, καθηγητή Αλιβίζος Σοφός και τον Πρόεδρο του Τµήµατος Μεσογειακών Σπουδών αναπληρωτή καθηγητή Σωτήρη Ντάλη, και τον καθηγητή του Τµήµατος Μεσογειακών Σπουδών, Εµµανουήλ Στεφανάκη ο οποίος και παρουσίασε το έργο και την προσωπικότητα του Μητροπολίτη Ρόδου.

Οι παριστάµενοι Κληρικοί, Αρχιερείς, βουλευτές, πανεπιστηµιακοί και αρχές των ∆ωδεκανήσων, γνώρισαν καλύτερα µε την ευκαιρία της αναγόρευσης του Σεβαστού Ιεράρχη, για το πλούσιο συγγραφικό έργο, του κ.κ. Κυρίλου ο οποίος µεταξύ άλλων είναι υµνολόγος που στον ιερατικό του βίο έχει συντάξει εκατοντάδες Ασµατικές Ακολουθίες σε Αγίους και Εκκλησιαστικές Εορτές. Είναι συντονιστής της έκδοσης της ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου “Η Ο∆ΟΣ” και του περιοδικού “∆Ω∆ΕΚΑΝΗΣΟΣ”, επίσηµου ∆ελτίου των ιερών Μητροπόλεων της ∆ωδεκανήσου, πρόεδρος της Επιτροπής Προσκυνηµατικού και Θρησκευτικού Τουρισµού των Εκκλησιαστικού θέµατος της ∆ωδεκανήσου, πρόεδρος του Πατριαρχικού ∆ικτύου Ποιµαντικής ∆ιακονίας στον χώρο της υγείας, έχει αφοσιωθεί πέρα των πνευµατικών του υποχρεώσεων, ποιµαντικών του έργων και στη διαφύλαξη της θρησκευτικής κληρονοµιάς. Ιδρύει Εκκλησιαστικά Μουσεία, αφιερώνεται στην αέναη και αναγκαία επιµόρφωση των κληρικών ενώ παράλληλα διαθέτει πλούσιο κοινωνικό και προνοιακό έργο.

«…η ορθόδοξη εκκλησία δεν µένει αποµονωµένη, δεδοµένου ότι κάθε αποµόνωση ισοδυναµεί µε αποκλεισµό και οπισθοδρόµηση», υποστηρίζει ο σεβασµιώτατος, στέλνοντας το µήνυµα κατά τη διάρκεια της αναγόρευσης του ότι: «Σε µία εποχή κατά την οποία το συνδεόµενο φαινόµενο της εκκοσµικεύσεως οικονοµικό µοντέλο της παγκοσµιοποίησης κρίνεται και αµφισβητείται, οι κοινωνίες αναδιπλώνονται σε συντηρητικές επιλογές και οι γεωπολιτικές αναταράξεις και ανακατατάξεις οδηγούν σε ποικιλόµορφες ανθρωπιστικές και άλλες κρίσεις, η εκκλησία συναντάται και διαλέγεται τον κόσµο και χωρίς να χάσει τις ρίζες της Ορθόδοξης Παράδοσης της, απαντά στα προβλήµατά του, εκφράζει το διαχρονικό µήνυµα, της εν Χριστώ αποκαλύψεως, µιλώντας στην δική του γλώσσα µε προφητική ενόραση για το µέλλον. Παρουσίασε το περιεχόµενο του λόγου της Εκκλησίας παραγωγικά, µε θεολογική ανθρωπολογική και κοινωνική προσέγγιση, όχι ως µία θεωρητική ή ιδεολογική ενασχόληση, αλλά ως µία ιστορική ευαισθησία και κατέθεσε προτάσεις ζωής για επίκαιρα θέµατα και προβλήµατα που απασχολούν τον άνθρωπο και την κοινωνία του 21ου αιώνα».

Με ρίζες από τον ιστορικό Καλλικράτη των Σφακίων της Κρήτης ο Μητροπολίτης και Σεβαστός κ. Κύριλλος, κατά κόσµον Κωνσταντίνος Κογεράκης, µιλώντας µε τα ”Χανιώτικα νέα” αναφέρθηκε στην ιστορική βυζαντινή οικογένεια των Σκορδίληδων, από την οποία κατάγεται. «Μια από τις δώδεκα αρχοντικές ισχυρές φεουδαρχικές οικογένειες µε καταγωγή από το Βυζάντιο, τα «δώδεκα αρχοντόπουλα», που κατά την παράδοση, ήρθαν στην Κρήτη στα τέλη του 10ου ή πιθανότατα του 11ου αι. για να ελέγξουν τον απείθαρχο πληθυσµό». Όπως µας είπε γεννήθηκε στην Κουµάσα Μονοφατσίου Ηρακλείου στο σηµερινό ∆ήµο Γόρτυνας, ένα όµορφο µικρό χωριό στις βόρειες υπώρειες των Αστερουσίων Ορέων, όπως το χαρακτήρισε θέλοντας να γνωστοποιήσει µερικά στοιχεία της γεννέτηρας του. Είναι όπως είπε: «Τόπος ενεργειακός, µε µεγάλη ιστορία και ζωή τουλάχιστον από την Πρωτοµινωική περίοδο (2800-2100 π.Χ.) όπως µαρτυρούν οι θολωτοί τάφοι και ένας οικισµός στο ύψωµα Κορακιές, µε πολλά και ιδιαίτερα σηµαντικά ευρήµατα. Μεταξύ αυτών εντυπωσιακά αγγεία µε σκουρόχρωµη απόχρωση και τεχνοτροπία που ονοµάστηκε «ρυθµός Κουµάσας», όπως επίσης κι ένα µικροσκοπικό χρυσό κόσµηµα, που παριστάνει καθιστό βάτραχο και θεωρείται το αρχαιότερο ολόγλυφο έργο χρυσοχοΐας στην προανακτορική Κρήτη».

Ενηµέρωσε µάλιστα ότι «…αναµφισβήτητα είναι ένα από τα πιο γνωστά κέντρα του προανακτορικού και παλαιοανακτορικού µινωικού πολιτισµού που οφείλει τη δυναµική του εξέλιξη στην εξαιρετική γεωγραφική του θέση. Ο οικισµός ιδρύθηκε σε στρατηγικό σηµείο στις βόρειες υπώρειες των Αστερουσίων και συγκεκριµένα στο διάσελο του δικόρυφου υψώµατος Κορακιές, ελέγχοντας ένα µεγάλο µέρος της πεδιάδας της Μεσαράς αλλά και ένα από τα κύρια περάσµατα προς τη νότια ακτή του νησιού».
Ο σεβασµιότατος υπηρέτησε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως ιεροκήρυκας από το 1995 µέχρι το 2000 λειτουργώντας σε διάφορα τµήµατα του επικοινωνιακού και µορφωτικού ιδρύµατος της Αρχιεπισκοπής. Υπεύθυνος της ίδρυσης του ραδιοφωνικού Σταθµού της Αρχιεπισκοπής και διευθυντής του. Το 2000 ορίστηκε ως Πρωτοσύγγελος της Αρχιεπισκοπής και κατά το διάστηµα εκείνο αρθρογραφούσε στον ηµερήσιο και εβδοµαδιαίο τοπικό τύπο και σε διάφορα εκκλησιαστικά περιοδικά. Μητροπολίτης Ρόδου εκλέχθηκε από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουµενικού Πατριαρχείου στις 20 Απριλίου του 2004.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα