Μέχρι τις 14 Ιουνίου το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή και να έχει ψηφιστεί. Από τα 88 προαπαιτούμενα, δέκα έχουν νομοθετηθεί, ορισμένα είναι σε προχωρημένο στάδιο, ενώ 50 χρειάζονται νομοθέτηση.
Όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, και έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε έναν νόμο και με τη διαδικασία του επείγοντος θα ψηφιστούν έως τις 14 Ιουνίου από την Ολομέλεια, όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, ενόψει του Εurogroup της 21ης Ιουνίου.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτουμένων θα πρέπει οι δανειστές να συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.
Αυτή αναμένεται να είναι έτοιμη 18-19 Ιουνίου προκειμένου να λάβει την έγκριση και του EuroWorking Group πριν πάει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου. Η νέα ανάλυση βιωσιμότητας θα κρίνει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Μέχρι το Eurogroup του επόμενου μήνα στο Λουξεμβούργο, στόχος είναι να έχει ετοιμαστεί το πακέτο των μέτρων για το χρέος, το οποίο σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο δεν πρέπει να συνδέεται με την ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματος του ΔΝΤ.
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα βρεθεί την Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των κυριότερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας), με τους επικεφαλής της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, θα διερευνηθούν οι λύσεις και οι πιθανότητες να βρεθεί κοινός τόπος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, που αποτελεί τη διελκυστίνδα ανάμεσα σε Γερμανία και ΔΝΤ.
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τον «μεγάλο σεβασμό» του προς την ελληνική κυβέρνηση και τις προσπάθειες που κατέβαλε για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, εξέφρασε χθες, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Νίκο Κοτζιά, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και τόνισε την ανάγκη «το μομέντουμ να αποκτήσει μια προοπτική και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και η ελληνική οικονομία να μπορέσει να συνεχίσει μακροπροθεσμα την θετική της εξέλιξη». Σημείωσε δε ότι τώρα η Ελλάδα «μπορεί κάπως να ανασάνει».
«Δεν θα ήθελα να μην αναφερθώ στην “πολλή ενέργεια”, που κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και στο γεγονός ότι αυτό αξίζει μεγάλο σεβασμό» δήλωσε ο κ. Μάας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. «Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ήταν εύκολο. Οι συζητήσεις έφτασαν μέχρι και τη Γερμανία. Συνέβαλαν, όμως, πάρα πολύ τα μέτρα του προγράμματος προσαρμογής, άρα γνωρίζουμε πόσο δύσκολο ήταν αυτό και γι αυτό γι άλλη μια φορά εκφράζουμε τον μεγάλο σεβασμό μας» πρόσθεσε ο κ. Μάας.