Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ελήφθη το πρωί της Παρασκευής στο α’ θερινό τμήμα της Βουλής η απόφαση να απορριφθεί το αίτημα σύγκλησης της Ολομέλειας για να συζητήσει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ». Από τη συζήτηση απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ -καταγέλλοντας ολοκληρωτική πρακτική-, το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ, ενώ δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία η ΔΗΜΑΡ και η Χρυσή Αυγή.
Κατά τη συζήτηση, που δεν είχε ιδιαίτερες εντάσεις, τέθηκε εκ μέρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το ζήτημα ότι οι υπογραφές του ΚΚΕ δεν μπορούν να αθροιστούν, καθώς η πρότασή του αφορά όλους τους νόμους για τη ΔΕΗ -και όχι μόνο για τη «μικρή ΔΕΗ»-, ούτε της ΔΗΜΑΡ μαζί με εκείνες της Χρυσής Αυγής, όπως έχει ζητήσει από χθες η Δημοκρατική Αριστερά.
Η ΔΗΜΑΡ ζήτησε να συνυπολογιστούν οι υπογραφές του ΚΚΕ, αλλά η κυβέρνηση δεν το αποδέχθηκε. Έτσι, για διαφορετικούς λόγους, η ΔΗΜΑΡ και η Χρυσή Αυγή δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία που ακολούθησε.
Το αποτέλεσμα ήταν ομοφώνως -όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων της συνεδρίασης Χρ.Μαρκογιαννάκης- το α’ θερινό τμήμα να αποφασίσει ότι δεν έχει κατατεθεί αίτημα που να πληροί τις προβλέψεις του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ζητηθεί σύγκληση της Ολομέλειας για να συζητηθεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.
«ΕΚΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ»
«Η κυβέρνηση έχει επιβάλει στη χώρα μία βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά τις εξελίξεις στη Βουλή σχετικά με το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ». Σημείωσε, δε, ότι το κόμμα του «δεν νομιμοποιεί με την παρουσία του κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις παρασυναγωγής, που πλήττουν βάναυσα τη Δημοκρατία και κουρελιάζουν το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».
Ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι «τα κατοχυρωμένα δικαιώματα της μειοψηφίας δεν μπορεί να τίθενται στην κρίση μίας περιστασιακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που είναι και οικτρή μειοψηφία στο λαό» και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι ολοκληρωτισμός».
Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ «αυτή η κυβέρνηση τρέμει τον λαό. Τρέμει την προσφυγή στις κάλπες. Φοβάται το δημοψήφισμα. Φοβάται την κρίση και τη θέληση των πολιτών. Βλέπει τον λαό ως εχθρό».
«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει για να ανασάνει ο τόπος, να ανασάνει η δημοκρατία» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.