Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, με τους πολιτικούς αρχηγούς να ανταλλάσσουν χαρακτηρισμούς και κατηγορίες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη διαφθορά και τη δικαιοσύνη.
Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
“Σήμερα σε αυτή τη συνεδρίαση θα ειπωθούν πάρα πολλά και μαζεμένα”, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα της Δικαιοσύνης, την οποία είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός.
Είπε ότι η ΝΔ με αφορμή μια δήθεν αποκάλυψη για μια υποτιθέμενη παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη νόμιζε ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με κάποια από τα γνωστά ΜΜΕ της διαπλοκής, ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις. «Εδώ δεν πρόκειται για αφέλεια, αλλά για θράσος και αλαζονεία και αρμόζει να ειπωθεί το ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές. Δεν σκεφτήκατε καν ότι έτσι μόνοι σας θα ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας», πρόσθεσε.
Καίρια ερωτήματα για την «περιβόητη παρέμβαση» Παπαγγελόπουλου και τις σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τόνισε ότι για την εν λόγω υπόθεση που αφορά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα διεξάγεται ήδη πειθαρχική έρευνα για τις πράξεις ή τις παραλείψεις που οδήγησαν με μάλλον περίεργο τρόπο τρεις δικογραφίες στο αρχείο. Τρία ερωτήματα προκύπτουν εύλογα, είπε: Ποιος ζήτησε να διεξαχθεί αυτή η συνάντηση για την οποία κατηγορείτε τον υπουργό για παρέμβαση, ο κ. Παπαγγελόπουλος ή η εισαγγελέας;
Πώς έφτασε η υπόθεση αυτή στην εισαγγελέα και αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα διαφθοράς οι δικογραφίες που αφορούσαν τον επιχειρηματία Βγενόπουλο ώστε να φτάσουν στα χέρια της κ. Τσατάνη;
Πώς είναι δυνατόν ο αντιεισαγγελέας του Α.Π. με έγγραφο του στις 22/42015 να γνωμοδοτεί ότι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του εισαγγελέα διαφθοράς και στις 18/12/2015 ο ίδιος άνθρωπος να γνωμοδοτεί με νέο έγγραφο ότι οι δικογραφίες στις υποθέσεις Βγενόπουλου νομίμως αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα; Ρωτώ: Δεν υπάρχει εδώ μια προφανέστατη δικονομική αντίφαση;
Επισήμανε ότι για την υπόθεση και στελέχη της αντιπολίτευσης αναδεικνύουν με ένταση τα σημεία της υπόθεσης, για το εάν υπήρξε μια επιχείρηση συγκάλυψης, και κατέθεσε στα πρακτικά τόσο την επιστολή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Τσιρώνη προς τον πρόεδρο της Βουλής όσο και την επιστολή του κ. Σηφουνάκη προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Την κατάθεση τις επόμενες μέρες από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει εξαντλητικά τις δανειακές συμβάσεις που σύναψαν οι τράπεζες με τα κόμματα και τα ΜΜΕ, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Είπε ότι το πόρισμα δεν θα βγει του «Αγίου Ποτέ», αλλά Θα βγει το αργότερο στα τέλη του Μάη.
«Θέλω να δεσμευτώ ότι η υπόθεση αυτή με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας (σ.σ. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) δεν μπορούν να κλείσουν μέσα σε μια νύχτα επειδή καταθέσατε μια τροπολογία σε μια νύχτα που αθωώνει και δίνει ασυλία σε αυτούς που σας τα έδωσαν», σημείωσε. Τόνισε ότι οι ευθύνες αυτές θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν κατά κεραίας.
Μεταξύ των συνολικά 13 παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη και γενικότερα, που κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας είναι και εκείνη που καταλογίζει για ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, τον κ. Αθανασίου, που, όπως είπε, έγινε λίγο πριν από τις εκλογές τότε, για να ευνοήσει τους εκλεκτούς του.
«Αναρωτιέται κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει με το θράσος τους , για την απύθμενη υποκρισία», είπε εξαπολύοντας πυρά ιδιαίτερα στην τριετία της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη υπήρχαν πάντα, είπε, και τόνισε ότι όμως την 3ετία της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου «χάθηκε η μπάλα». Είπε ακόμη ότι οι παρεμβάσεις πολλές φορές ακόμα και οι παραλείψεις αποτελούν παρέμβαση, για να σχολιάσει ότι «ήταν πολλές κι αυτές», φέρνοντας ως κορυφαίο παράδειγμα την «παράλειψη», όπως είπε, να παραδοθεί στις αρμόδιες αρχές η λίστα Λαγκάρντ. Κατηγόρησε την τριετία για συγκάλυψη του μεταπολιτευτικού σκανδάλου της Ζίμενς και μίλησε για «απαράδεκτο» εξωδικαστικό συμβιβασμό που υπογράφτηκε ανάμεσα στο δημόσιο και την εταιρεία. Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να συστήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων και πολιτικών στελεχών διεκδικώντας την επαναδιαπραγμάτευση αυτού του συμβιβασμού με τη Ζίμενς και κάλεσε την αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε αυτή την επιτροπή.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση «πρέπει να τελειώσει οριστικά αυτή η ντροπή» του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Και οι υπουργοί πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως κάθε πολίτης, τόνισε.
Αναφερόμενος στην υπόθεση Παπασταύρου μίλησε για τρανταχτό παράδειγμα που λειτουργεί ως σύμβολο του «ξεπεσμού του παλιού πολιτικού συστήματος». Επικαλούμενος τις νέες πληροφορίες που προκύπτουν από έγγραφα που έχουν οι ελληνικές αρχές και είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, είπε ότι ο κ. Παπασταύρου εμφανίζεται ως δικαιούχος του λογαριασμού και ιδιοκτήτης της οφ σορ εταιρείας.
Απευθύνοντας «το κύριο πολιτικό ερώτημα που αφορά» τον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός ρώτησε: «γιατί καλύπτεται αυτό το δίδυμο Σαμαρά-Παπασταύρου;». Τόνισε ότι δεν κατανοεί γιατί δεν παίρνει αποστάσεις από το «σκοτεινό πρόσφατο παρελθόν του κόμματός του», γιατί «τον καλύπτετε σαν να ήταν δικός σας συνεργάτης ή ακόμα σαν να ήταν δικός σας συνεταίρος;». Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ στην ομιλία του να διαλευκάνει αυτή την απορία, όπως επίσης και την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών. « Αντί να απειλείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους με αγωγές επειδή σας ζητούν εξηγήσεις, θα σας πρότεινα να τις δώσετε», υπογράμμισε.
Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τόσο στο θέμα της οικονομίας όσο και στο προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να δώσει τη λύση, όπως είπε ο ελληνικός λαός. Στην ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή για τη δικαιοσύνη και τη διαφθορά ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν αντέχει τη συνεννόηση και πως οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή.
«Δεν μπορείτε να λειτουργήσετε σε κλίμα συνεννόησης. Δεν αντέχετε τη συνεννόηση. Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε. Να φύγετε πριν σπρώξετε τη χώρα στην καταστροφή. Οδηγήσατε τη χώρα τρεις φορές σε εκλογές χωρίς να υπάρχει εθνικός λόγος. Τώρα υπάρχει. Ας δώσει τη λύση ο λαός. Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσής σας» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως ο κ. Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως «ο χειρότερος τέως πρωθυπουργός που είχε η Ελλάδα».
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ως σε μια δημοκρατική χώρα η λειτουργία της δικαιοσύνης δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης της Βουλής καθώς όλοι σέβονται τη διάκριση των εξουσιών και την απόλυτη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. «Η σημερινή Ελλάδα του κ. Τσίπρα απέχει πολύ από το να είναι μια κανονική δημοκρατία» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.
«Δεν είστε κατήγορος , είστε κατηγορούμενος για τα μεγαλύτερα ψέματα που έχει πει πρωθυπουργός. Παραλάβατε κράτος και παραδίδετε κράτος ανομίας και περιορισμένης κυριαρχίας. Παριστάνετε ότι διαπραγματεύεστε και διαλύετε τη χώρα. Προδώσατε τις ελπίδες όσων σας πίστεψαν. Είστε ο βασικός υπεύθυνος για την κατάσταση που βρίσκετε σήμερα η χώρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως πήρε την πρωτοβουλία για τη σημερινή συζήτηση για να μεταθέσει την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να γίνει συζήτηση για την ανεργία, τη φτωχοποίηση, το προσφυγικό αλλά επιθυμεί να κατασκευάσει εχθρούς. «Δεν αντέχει ο κ. Τσίπρας τη συζήτηση για την πραγματική κατάσταση της χώρας γιατί έχει πει τα μεγαλύτερα ψέματα. Τον νοιάζει πως θα μείνει στην εξουσία με κάθε τρόπο και κάθε μέσο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό τον οποίο και κατηγόρησε πως εμπεδώνει την αίσθηση της απόλυτης αβεβαιότητας.
«Η μεσαία τάξη βιώνει μια φοροκαταιγίδα, η δική σας Ελλάδα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι στην τέλεια καταιγίδα» είπε ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας με δραματικούς τόνους την κατάσταση στη χώρα με το προσφυγικό.
«Ο δήθεν ανθρωπισμός της αριστεράς βουλιάζει στις λάσπες της Ειδομένης. Σήμερα επιτρέπετε να γίνει ο Πειραιάς μια νέα Ειδομένη. Γιατί επιτρέπετε στους υπουργούς σας να κάνουν γελοίες δηλώσεις περί προσφύγων επενδυτές; Με τις ανοησίες σας θα κάνετε όλους τους επενδυτές μετανάστες» τόνισε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για διάλυση του συστήματος υγείας και της παιδείας αλλά και για νέα φοροκαταιγίδα.
Οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν αλλά η αξιολόγηση δεν κλείνει και η κυβέρνηση ετοιμάζει πρωτοφανή φοροκαταιγίδα στη μεσαία τάξη. Η πραγματική οικονομία βουλιάζει στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο τη μνημειώδη ανικανότητά σας. Η κρίση έχει μετατραπεί σε μια καθολική κρίση της κοινωνίας. Δεν είναι αυτό το μέλλον που μας αξίζει» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ενώ άσκησε κριτική και στο γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος δεν παραιτήθηκε παρά το γεγονός ότι ο Γιάννης Μουζάλας παρέμεινε στη θέση του.
«Το τελευταίο σας καταφύγιο είναι η σκηνοθεσία μας σαπουνόπερας. Είστε μια κυβέρνηση υπό κατάρρευση και για αυτό θέλετε να δημιουργήσετε κλίμα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Για να ξεφύγετε από τη λάσπη της Ειδομένης πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα της διαπλοκής» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως απαξιώνει τους θεσμούς, υπονομεύει την πολυφωνία της ενημέρωσης, και παρεμβαίνει ωμά στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. «Δεν σας φοβόμαστε , η Ελλάδα θα μείνει ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα όσα και αν έχετε στο μυαλό σας και δεν θα καταπατήσετε το σύνταγμα. Όσα πρωτοσέλιδα και αν παραγγείλετε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως η ΝΔ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας.
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει ως στόχο την άλωση του κράτους χτίζοντας τη δική της διαπλοκή.
«Μέσα σε ένα χρόνο υιοθετήσατε όλες τις κακές συνήθειες της μεταπολίτευσης. Αποδειχτήκατε πιο παλιός από το παλιό. Οδηγήσατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, φτωχοποιήσατε τη μεσαία τάξη, η χώρα έχει καταντήσει σκιά του εαυτού της. Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου που μαζέψατε στον ΣΥΡΙΖΑ. Μαθήματα ήθους και εντιμότητας στην παράταξη του Κώστα Καραμανλή δεν μπορείτε εσείς να δώσατε» δήλωσε χαρακτηριστικά κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα για λαϊκισμό και μυστικά παζάρια με επιχειρηματίες.
«Γιατί ο πολέμιος της διαπλοκής συναντιέται μυστικά με ένα βαρόνο της διαπλοκής. Γιατί χρειαστήκατε 4 συναντήσεις; Για να πείτε ένα όχι; Ή μήπως το όχι ήταν σαν του δημοψηφίσματος που έγινε ναι; Μπήκατε σε μυστικά παζάρια» τόνισε διερωτώμενος αν ο πρωθυπουργός θα ελέγξει και το τί έγινε με το ΑΛΤΕΡ.
«Δεν φαντάζομαι ο συγκεκριμένος εκδότης να εξαιρεθεί από τον έλεγχο τώρα που μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου; Πάει πολύ, εσείς, το αγαπημένο παιδί του νεοαυριανισμού να μιλάτε για διαφάνεια» είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε τον πρωθυπουργό πως προχώρησε σε προσλήψεις πολιτικών του φίλων κάνοντας λόγο για «ψευτοαριστερά της μετριότητας και της ήσσονος προσπάθειας» η οποία, όπως είπε « δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για ηθικό πλεονέκτημα». Απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τις περιβόητες λίστες ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε λιγότερα χρήματα από υποθέσεις φοροδιαφυγής από όσες η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως έκανε «κοπτοραπτική» στις δηλώσεις του Μπόργιανς σχετικά με τη δική του λίστα.
Αναφερόμενος στα της δικαιοσύνης ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για προσπάθειες ασφυκτικού πολιτικού ελέγχου από την κυβέρνηση ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου.
«Παρενέβη ή δεν παρενέβη ο κ .Παπαγγελόπουλος στο έργο της δικαιοσύνης. Ζήτησε ή δεν ζήτησε να επιστραφεί η δικογραφία που είχε δοθεί νόμιμα; Με ποια αρμοδιότητα επικοινωνούσε; Που ακούστηκε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να εισβάλλει σε σύσκεψη δικαστών για να δει αν κάνουν καλά τη δουλειά τους; Δεν υπάρχει θέμα με το ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν και διοικητής της ΕΥΠ;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης ενώ στήριξε τον Γιώργο Κουμουτσάκο στη διαμάχη του με την Όλγα Γεροβασίλη.
«Κάποιος γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών. Διαρρέει ένα τμήμα σε ένα έντυπο. Παράνομα το έντυπο το δημοσιεύει και μετά έρχεται το κράτος να το αναδείξει πολιτικά. Αυτό είναι παρακράτος. Και έρχεστε και μιλάτε για διαφάνεια . Θα έπρεπε να ντρέπεστε» τόνισε ενώ παρουσίασε και συμφωνητικό της ΝΕΡΙΤ με την εταιρία Μαυρίκου.
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τους βουλευτές τόνισε πως οι πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε τρία μέτρα, τη συνταγματική αναθεώρηση και τον τερματισμό των παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέψει την αρμοδιότητα για τις τηλεοπτικές άδειες στο ΕΣΡ. «Να υιοθετήσετε αυτές τις πρωτοβουλίες. Το θεσμικό ροκάνισμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση δεν έχει τί να πει, όλο το αφήγημά σας ανετράπη και απογυμνώθηκε η κυβέρνηση. Έχετε παραιτηθεί από την επίλυση των προβλημάτων, το κράτος είναι ανύπαρκτο, Ελληνίδες και Έλληνες αισθάνονται ασφυξία και αγανάκτηση. Στο βορρά κλειστά σύνορα, η ντροπή της Ειδομένης, το κράτος απών, φόροι παντού, ανεργία. Δεν μπορείτε να λειτουργήσετε σε κλίμα συνεννόησης. Δεν αντέχετε τη συνεννόηση. Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε. Να φύγετε πριν σπρώξετε τη χώρα στην καταστροφή. Οδηγήσατε τη χώρα τρεις φορές σε εκλογές χωρίς να υπάρχει εθνικός λόγος. Τώρα υπάρχει. Ας δώσει τη λύση ο λαός. Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε δεν περίμενα ότι θα το έλεγα αυτό αλλά το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσής σας. Θα είστε ο νεότερος τέως πρωθυπουργός που είχε η Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος κατηγορώντας την ότι επί διακυβέρνησής της προχώρησε σε παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, με στόχο, όπως ισχυρίστηκε, να οδηγηθούν μέλη και στελέχη του κόμματός του στη φυλακή.
«Όλοι όσοι δικαστικοί χειρίστηκαν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής είχαν μέλλον λαμπρό επί κυβέρνησης Σαμαρά. Όλοι πήγαν προς τα πάνω. Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής του έφερε μεγάλο γούρι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλολιάκος, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για θέματα δικαιοσύνης.
«Η ΝΔ ξιφουλκεί για δύο μόνο ζητήματα. Τους τραπεζίτες και τα συμφέροντα τους και τα κανάλια της διαπλοκής. Για την λαθρομετανάστευση που έχει διαλυθεί η χώρα δεν λέει λέξη», σημείωσε ο κ. Μιχαλολιάκος.
Παράλληλα , επέκρινε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο γιατί, όπως υποστήριξε, δεν προχώρησε σε καμία διαμαρτυρία στην άδικη δίωξη μελών της Χρυσής Αυγής, όσο και γιατί στην υπόθεση της Ζήμενς «δεν ελέγχθη από πλευράς του καμία λέξη, για τον προκλητικό εξώδικο συμβιβασμό κατά την παρουσία του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής».
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άργησε δυστυχώς να ασχοληθεί με τα ζητήματα αυτά», σημείωσε .
Ακόμα, ο κ. Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι η δικαιοσύνη για να είναι πραγματικά ανεξάρτητη πρέπει να θωρακιστεί και πρόσθεσε ότι αν πράγματι η κυβέρνηση το θέλει, θα πρέπει να αφήσει να εκλέγουν οι ίδιοι οι δικαστές ποιους θέλουν να προάγουν.
«Η διαπλοκή ζει και βασιλεύει. Ευχόμαστε, αν και έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις, να διαλυθεί. Η Χρυσή Αυγή στηρίζει την αληθινή πραγματική δικαιοσύνη και το έργο των εντίμων δικαστών και αποστρέφεται όλους όσους αποτέλεσαν όργανα πολιτικών παρεμβάσεων που οδήγησαν μέλη της στη φυλακή», κατέληξε ο κ. Μιχαλολιάκος.
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Για απόπειρα να στήσει παραμάγαζο, όπως είπε, στη Δικαιοσύνη, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο Σταύρος Θεοδωράκης εστιάζοντας στη στάση και τους χειρισμούς της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. «Επιλέξατε την κυρία Θάνου για την προεδρία του Αρείου Πάγου, αφού πρώτα είχε δώσει εξετάσεις στην Κουμουνδούρου. Ήταν δικαστής, αλλά θεωρούσε «παράνομο, απεχθές και επονείδιστο» το χρέος. Ήταν δικαστής αλλά έστελνε επιστολές στο Γιούνκερ λέγοντάς του ότι ο λαός στηρίζει την κυβέρνησή του στον αγώνα της κατά της λιτότητας.
Και βεβαίως ανταμείφθηκε η κυρία Θάνου. Έγινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Η κυρία Θάνου συνηθίζει να λέει από τότε στις συνεντεύξεις της ότι «ο δικαστής δίνει λόγο μόνο στη συνείδησή του και στο Θεό». Προφανώς στη συγκεκριμένη περίπτωση το «Θεός» είναι το ψευδώνυμο του κ.Τσίπρα. Έφτασε στο σημείο να μηνύσει τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρο Τσακυράκη για εξύβριση και δυσφήμιση.Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια.
Για τον κ. Παπαγγελόπουλο ο κ.Θεοδωράκης είπε ότι «το καλοκαίρι του 2009 διορίστηκε διοικητής της ΕΥΠ.Τη μια μέρα παραιτήθηκε από δικαστής και την άλλη τοποθετήθηκε στην ΕΥΠ. Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν να πιστεύουμε ότι ήταν ένας υπάκουος κυβερνητικός δικαστής και γι’ αυτό επελέγη στην έμπιστη θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Στη συνέχεια ιδιώτευσε, μέχρι που τον ανακαλύψατε ξανά εσείς κ. Τσίπρα. Ή για να είμαι δικαιότερος ίσως ήταν φαεινή ιδέα του κ. Καμμένου, ο οποίος τον είχε προτείνει για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ποιος όμως ήταν ο δικαστής κ. Παπαγγελόπουλος; Είχε εμπλακεί σε σειρά σημαντικών πολιτικών υποθέσεων τις οποίες αντί να τις διαλευκάνει συνήθως τις έθετε στο αρχείο. ‘Αλλο Παπαγγελόπουλος.’Αλλο Ντι Πιέτρο».
Ειδική αναφορά έκανε στην αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά δολοφόνου, κατ ομολογία. «Ήταν μια ντροπιαστική μέρα για τη δικαιοσύνη», είπε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιβράβευσε με κρατική διαφήμιση εφημερίδες που λασπολόγησαν κατά του Ποταμιού και πως η διαπλοκή συναλλάσσεται με την εξουσία «και εξουσία είσαστε εσείς», όπως είπε.
Πρόσθεσε ότι δεν θέλει να χτυπήσει τη διαφθορά αλλά αντιθέτως την συντηρεί.
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
“Όποια πολιτική δύναμη δεν αμφισβητεί την κυριαρχία του κεφαλαίου στην οικονομία, οποιαδήποτε πολιτική δύναμη αποδέχεται ως αιώνιο τον καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, στηρίζει αντικειμενικά το πλαίσιο στο οποίο γιγαντώνονται αυτά τα φαινόμενα και γίνεται αναπόφευκτα μέρος της διαπλοκής” υπογράμμισε στην ομιλία του στην Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που πρέπει να εξάγει ο ελληνικός λαός που παρακολουθεί αυτήν την συζήτηση, κι ενώ “έχει μπροστά του τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και τις μεγαλύτερες αδικίες που έρχονται με μορφή καταιγίδας, ως συνέχεια των προηγούμενων, και αφορούν το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια, το σύνολο δηλαδή των αντιλαϊκών μέτρων που βάζουν ταφόπλακα σε δικαιώματα, το ήδη εξαφανισμένο λαϊκό εισόδημα, στην ίδια τη ζωή του λαού μας”.
“Η βασική αιτία της διαφθοράς και της σήψης πρέπει να αναζητηθεί στο ίδιο το σύστημα που αποθεώνει το κυνήγι του κέρδους και οξύνει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα διάφορα μονοπώλια και ξεχωριστά επιχειρηματικά συμφέροντα, όπου «ο θάνατός σου η ζωή μου», επιβάλλεται ως υπέρτατος νόμος” τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
Στην αρχή της ομιλίας του επισήμανε ότι η συζήτηση έπρεπε να αφορά τις επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα κατά παράβαση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου, την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού και της πατρίδας μας από δήθεν συμμάχους και το πως πρέπει να σταματήσουν να προετοιμάζονται νέα μέτρα σε βάρος του λαού, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, οι νέοι νόμοι- λαιμητόμοι.
Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι κάθε φορά που τα κόμματα του ευρωατλαντισμού συνέκλιναν σε θέσεις και προτάσεις διαχείρισης, ανέσυραν την σκανδαλολογία, την πάταξη της διαφθοράς και τα “καθαρά χέρια” της Δικαιοσύνης.
Ανέφερε ότι τα μεγάλα πολιτικά- οικονομικά σκάνδαλα, “πάντα σχετίζονταν με αναδιαρθρώσεις, ανακατατάξεις στην αγορά κεφαλαίου, την εμφάνιση δηλαδή «νέων τζακιών»”, προσθέτοντας ότι “στο όνομα της καταπολέμησής της διαφθοράς, της διαπλοκής, επιχειρούνται αναδιαρθρώσεις στον κρατικό τομέα που θα διευκολύνουν τη δραστηριότητα των καπιταλιστών, των μεγάλων επιχειρηματιών.”
Επικαλούμενος παραδείγματα από όλο τον κόσμο, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι “στα μεγάλα ζητήματα διαπλοκής κράτους- μονοπωλίων, δεν αποτελεί η Ελλάδα ούτε εξαίρεση, ούτε έχει το προβάδισμα.”
Ο κ. Κουτσούμπας είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι οι εργαζόμενοι για να καταλάβουν τι ακριβώς εννοούν ως “διαφθορά” τα κόμματα και οι μηχανισμοί του συστήματος, “πρέπει να βάζουν δίπλα- δίπλα τους νόμους που ψηφίζουν στη βουλή και εκείνους που αφορούν τους εφοπλιστές- βιομήχανους και εκείνους που αφορούν τους εργάτες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, όπως και εκείνους που χαρακτηρίζουν ως σκάνδαλα.”
“Είναι γνωστό άλλωστε, ότι, μπορεί σε μια χώρα με βάση τους νόμους της, μία πράξη να θεωρείται διαφθορά, ενώ σε μια άλλη χώρα, μπορεί να θεωρείται μέχρι και απόδειξη υγιούς, έξυπνης επιχειρηματικότητας” πρόσθεσε.
Τόνισε ότι ενώ το κεφάλαιο ως σύνολο είναι ενιαίο απέναντι στην εργατική τάξη, από την άλλη κατασπαράσσεται από οξύτατες εσωτερικές έριδες που ακούνε στο όνομα κεφαλαιοκρατικός ανταγωνισμός και αυτός ο οξύτατος πόλεμος μεταξύ των καπιταλιστών επιτάσσει την αξιοποίηση όλων των όπλων, νόμιμων και παράνομων, ενώ σε αυτόν τον πόλεμο, εμπλέκεται και η λεγόμενη ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
“Η λεγόμενη διαφθορά αποτελεί το απαραίτητο συμπλήρωμα της νόμιμης επιδίωξης του καπιταλιστικού κέρδους. Η παράβαση του αστικού δικαίου προς όφελος της κερδοφορίας φαίνεται ότι αποτελεί απλώς την άλλη όψη του νομίσματος της παραγωγής δικαίου προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.
Αναφέρθηκε σε όλο και στενότερη σύνδεση τμημάτων του κρατικού μηχανισμού με συγκεκριμένους ομίλους και απέδωσε πολλές “αποκαλύψεις” για τη δραστηριότητα μιας σειράς κρατικών στελεχών ή επιχειρηματικών ομίλων σε θιγμένα συμφέροντα, λέγοντας χαρακτηριστικά “ο ένας βγάζει τα «βρόμικα» του άλλου στη φόρα, ως μέσο προώθησης των δικών του συμφερόντων.”
“Ταυτόχρονα οι επιθέσεις εναντίον της διαφθοράς και η επίκληση της διαφάνειας αξιοποιούνται και ως δούρειος ίππος για την προώθηση μιας σειράς επιδιώξεων του αστικού κράτους. Για παράδειγμα, η συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων αξιοποιείται στην κατεύθυνση ελέγχου των κομμάτων και άσκησης πολιτικής πίεσης μέσω των οικονομικών τους” είπε ο κ. Κουτσούμπας.
Πρόσθεσε ότι η όλη συζήτηση για την φοροδιαφυγή επικεντρώνεται στις μικρές επιχειρήσεις με απώτερο στόχο την συγκεντροποίηση της παραγωγής σε σειρά κλάδων και την αύξηση των κρατικών εσόδων, ενώ η “δήθεν καταγγελία των πελατειακών σχέσεων κλπ, γίνεται κυρίως από κόμματα που δεν έχουν ασκήσει κυβερνητική διαχείριση παρότι κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος και ορκίζονται στα ίδια μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα.”
Ανέφερε ως παραδείγματα το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων και την Χρυσή Αυγή επισημαίνοντας ότι η τελευταία καταθέτει ερωτήσεις στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, των εφοπλιστών, σε βάρος των εργαζομένων.
Σε ότι αφορά την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η “διαπλοκή και διαφθορά οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού” είπε ότι “αυτή η επιχειρηματολογία εξυπηρετεί όχι μόνο την αθώωση της επιδίωξης των κερδών των λίγων επιχειρηματιών, ως πηγής των λαϊκών δεινών, αλλά και την κάθαρσή της στα μάτια του λαού, μέσω του διαχωρισμού σε υγιή και μη υγιή επιχειρηματικότητα, στην οποία καταλήγει κάθε συζήτηση περί διαφθοράς”.
Ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ από την δεκαετία του ’90 ακόμα, έχουν απορριφθεί από τα άλλα κόμματα.
Σε ότι αφορά τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς είπε ότι το ΚΚΕ είχε προτείνει ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου και πρόσθεσε ότι ο νόμος της κυβέρνησης δεν υπηρετεί την διαφάνεια, ούτε πολύ περισσότερο την αντιμετώπιση της διαπλοκής. Μια αναδιανομή της πίττας υπηρετεί”.
Είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει αναφέρει τίποτα για την ακύρωση του εξώδικου συμβιβασμού της ελληνικής κυβέρνησης με την Ζήμενς.
Ανέφερε ότι παραμένει ασαφές πόσο έχει προχωρήσει ο έλεγχος σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ και άλλες παρόμοιες.
Πρόσθεσε ότι στην πράξη θα λειτουργήσει ως αμνήστευση το εξαγγελθέν από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για εφάπαξ φορολόγηση καταθέσεων εξωτερικού.
Σε ότι αφορά την Δικαιοσύνη είπε ότι παραμένει άθικτο όλο το αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας και ιεραρχικής εξάρτησης των δικαστών, προσθέτοντας ότι “η σύγκρουση που γίνεται, με βάση όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πέρα από άλλες πλευρές, έχει να κάνει και με τον έλεγχο κρίσιμων θέσεων και μηχανισμών στον χώρο της Δικαιοσύνης.”
Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε προτείνει την εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα, με τον τότε ΣΥΝασπισμό να εκφράζει την ίδια θέση, ενώ “δεν γνωρίζουμε τι λέει ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ”.
Ο κ. Κουτσούμπας, παραθέτοντας σειρά στοιχείων, έκανε λόγο για όλο και πιο απροκάλυπτο, τα τελευταία χρόνια, ταξικό ρόλο της Δικαιοσύνης που αξιοποιείται “για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων”, αναφέρθηκε στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας όλων των εργαζομένων στην Δικαιοσύνη, καταλήγοντας “αν η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει πραγματικά το πρόβλημα της καθυστέρησης της απονομής της Δικαιοσύνης, θα έλυνε αυτά τα ζητήματα, αλλά και θα «ξεφόρτωνε» τα πινάκια των δικαστηρίων από τις εκατοντάδες υποθέσεις ποινικοποίησης εργατικών και λαϊκών αγώνων.
Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
«Εμείς θα στηρίξουμε πρόταση για εξεταστική για όλα τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, αλλά γιατί δεν τολμάτε να πείτε ναι στην πρόταση μας για εξεταστική στην οικονομία από το 2002 έως σήμερα; Τι φοβάστε;», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον κάλεσε να παραιτηθεί. «Το επαναλαμβάνω και σήμερα. Η Βουλή αυτή πρέπει να δώσει τη λύση. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει εθνική συνεννόηση», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Μίλησε πως « το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τη χειραγώγηση του Κράτους και της Δικαιοσύνης με συνειδητή κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών».
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό είπε «μιλάει ακόμα σαν αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης. Ασχολείται με το παρελθόν και καταδικάζει τους αντιπάλους του σαν να είναι ένοχοι για κάτι που δεν διευκρινίζει, αοριστολογεί και δεν αποδεικνύει. Είστε όμως κάθε λέξη από τα ψέματα και τις υποσχέσεις που είπατε». Επεσήμανε δε «ότι κάνατε με το σκίσιμο των μνημονίων τα ίδια θα κάνετε και με το σκίσιμο της διαπλοκής. Θα σκίσετε τη γάτα!!!»
Σε υψηλούς τόνους επέκρινε τις παρεμβάσεις που κατά τη γνώμη της κάνουν ο κ. Παπαγγγελόπουλος και η κ. Θάνου στη Δικαιοσύνη λέγοντας: «Με ποιο δικαίωμα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης παρεμβαίνει στις δικαστικές ενέργειες Εισαγγελέα για την άσκηση των καθηκόντων της ; Με ποιο δικαίωμα παρίσταται στην διάσκεψη των δικαστών και αρνείται να εξέλθει όταν του το ζητούν; Την ίδια στιγμή βλέπουμε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, από τη θεσμική της θέση, στην κορυφή της Ελληνικής Δικαιοσύνης να επεμβαίνει απροκάλυπτα στη λειτουργία του Κοινοβουλίου.
Να επιχειρεί να παρεμποδίσει την ελευθερία του λόγου και την ανεξαρτησία των βουλευτών, παρεμβαίνοντας στην νόμιμη, δημοκρατική λειτουργία των πολιτικών κομμάτων».
Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι «η χώρα έχει ανάγκη ισχυρούς θεσμούς και όχι υπουργούς που παζαρεύουν τηλεοπτικές άδειες ή υπουργούς που μποϋκάρουν στα γραφεία των εισαγγελέων», ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να οικοδομήσει το δικό της καθεστώς κι απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα είπε:
«Αποκεφαλίσατε τις Ανεξάρτητες Αρχές. Και επιχειρήσατε να επιβάλλετε στη σύνθεσή τους πρόθυμα προς εσάς πρόσωπα. Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο κατάλογος συνεχίζεται.
Δεν διστάσαμε να εκθέσουμε και να καταγγείλουμε αυτήν την εξωθεσμική παρέμβαση. Κι ύστερα απ’ όλα αυτά, αναρωτιόμαστε:
Σ’ αυτή τη χώρα υπάρχει και εφαρμόζεται η διάκριση των εξουσιών», είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης .
Σ΄άλλο σημείο η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι από το ΠΑΣΟΚ άρχισε η διερεύνηση της υπόθεσης του Βατοπεδίου. «Εμείς κύριε Τσίπρα στείλαμε στην δικαιοσύνη και αυτή την υπόθεση!
Μήπως θυμάστε τι κάνατε τότε εσείς και το κόμμα σας κύριε Τσίπρα; Θα σας πω εγώ Την Πάπια. Και δεν μας αγγίζετε με τις αναφορές σας για τα οικονομικά των κομμάτων. Εμείς οι ίδιοι κάναμε τις αναγκαίες τομές, πήραμε όλα τα μέτρα για την εξυγίανση των οικονομικών μας».
Όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά «η σημερινή συζήτηση θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία αν δεν ήταν άλλο ένα πυροτέχνημα για αντιπερισπασμό. Αντιπερισπασμός για να βγει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από τα αδιέξοδά τους,να αποπροσανατολιστεί ο ελληνικός λαός από τα μείζονα και κρίσιμα προβλήματα να προσπαθήσει να στιγματίσει τους αντιπάλους με καταγγελίες και δήθεν αποκαλύψεις.
Μια πρωτοβουλία πολωτική και διχαστική, απόρροια του πανικού τους».
Έντονη επικριτική ήταν η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση καθώς ρίχνει όλα τα βάρη στη μεσαία τάξη καθώς και για τους χειρισμούς στο προσφυγικό όπου σημείωσε ότι μπορεί να έκλεισαν την απάνθρωπη Αμυγδαλέζα αλλά ανοίξαν την καθώς πρέπει Ειδομένη, ναό του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τιμά την Ελλάδα, προσφέροντας απλόχερα στους πρόσφυγες το δικαίωμα να λιάζονται και τώρα να μουλιάζουν στα λασπόνερα πριν εξαφανιστούν.