Ανησυχία περίοικων για το αναξιοποίητο εδώ και 12 χρόνια κτήριο
Τα πρώτα σηµάδια κατάρρευσης έχει αρχίσει να παρουσιάζει το κτήριο των παλιών δικαστικών φυλακών, 12 χρόνια µετά την αποµάκρυνση των κρατούµενων και των υπηρεσιών φύλαξής τους για το νέο κατάστηµα κράτησης στην Αγιά.
Και αυτό µολονότι οι πολιτικές ηγεσίες όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν καµία “φειδώ” στις υποσχέσεις για αξιοποίηση των εγκαταστάσεων αρχικά για αποθηκευτικούς χώρους των δικαστηρίων ή ακόµα και δηµιουργία αιθουσών ακροατηρίων.
Κάτοικοι της περιοχής των παλιών φυλακών που περικλείονται από τις οδούς Ηγ. Γαβριήλ, ∆ηµακοπούλου και Γιαµπουδάκη επικοινώνησαν µε τα “Χ.ν.” εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για µια σειρά από προβλήµατα που καθηµερινά διαπιστώνουν ότι οξύνονται.
• Αύξηση του αριθµού των τρωκτικών και των εντόµων που διαβιούν µέσα στη παλιά φυλακή.
• Συχνή πτώση σοβάδων και άλλων υλικών εντός της φυλακής κυρίως ως συνέπεια της ελλιπούς συντήρησης.
• Κίνδυνος πυρκαγιάς, ανάλογης µε αυτήν του Αυγούστου του 2022 όταν ξέσπασε φωτιά στο εξωτερικό φυλάκιο της φυλακής.
Υποσχέσεις για να δοθεί ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση του παλιού κτηρίου είχαν δοθεί τόσο το 2019 κατά την επίσκεψη στα Χανιά του τότε υφυπουργού Οικονοµικών κ. Α. Βεσυρόπουλου,προκειµένου αρχικά το κτήριο να περάσει από το Υπουργείο Οικονοµικών στο ∆ικαιοσύνης, µια διαδικασία που κράτησε τρία χρόνια, αλλά και το περασµένο καλοκαίρι όταν στην Κρήτη βρέθηκε ο υφυπουργός ∆ικαιοσύνης κ. Ι. Μπουγάς.
∆ΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
Ο χώρος των παλιών φυλακών σχεδιάζεται να διαµορφωθεί κατάλληλα ώστε να φιλοξενήσει µέρος του τεράστιου αρχείου των δικαστηρίων αλλά και να εξεταστεί το ενδεχόµενο δηµιουργίας ακροατηρίων προκειµένου να δοθούν λύσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων καθώς οι υπάρχουσες αίθουσες στο κεντρικό κτήριο δεν επαρκούν.
«Πάγια θέση δική µας, εδώ και χρόνια είναι η ανάγκη δηµιουργίας δικαστικού µεγάρου στα Χανιά» µας ανέφερε ο πρόεδρος του “Συλλόγου ∆ικαστικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων” κ. Νίκος Περουλάκης. Οι δικαστικοί υπάλληλοι επισηµαίνουν πως στο υπάρχων κτήριο που φιλοξενούνται οι δικαστικές υπηρεσίες και ανήκει στην Περιφέρεια «είµαστε φιλοξενούµενοι. Υπήρχε ένα σχέδιο να γίνει δικαστικό µέγαρο στα Χανιά στο χώρο του παλιού Ψυχιατρείου, όπως και στο Ρέθυµνο και στο Ηράκλειο. Για τα Χανιά, για ακατανόητους λόγους, ακυρώθηκε αυτό το σχέδιο. Εµείς επιµένουµε ότι έστω και τώρα µπορεί να γίνει αλλά δυστυχώς δεν εισακουγόµαστε σε τίποτα! Όσα αιτήµατα και αν έχουµε στείλει στο Υπουργείο δεν έχουµε λάβει καµία απάντηση. Είµαστε τα “δουλικά” που κάποιοι κάνουν ότι θέλουν».
Η εκτίµηση του κ. Περουλάκη και των συναδέλφων του είναι πως οι προγραµµατισµένες εργασίες στο υπάρχων κτήριο αλλά και στις παλιές δικαστικές φυλακές είναι ηµίµετρα, που δεν θα αποδώσουν. «Πήραν απόφαση να ανακαινιστεί το υπάρχων κτήριο και οι παλιές δικαστικές φυλακές που στην πραγµατικότητα είναι έτοιµες να καταρρεύσουν. Όπως φαίνεται θα γίνει προχειροδουλειά όταν γίνει και αν γίνει γιατί το κτήριο των παλιών δικαστικών φυλακών είναι παλιό και σε πολύ κακή κατάσταση. Πως θα ανακαινιστεί ένα κτήριο που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια; Και θα είναι λειτουργικό; Θα είµαστε πάλι στο δρόµο από το νυν κτήριο στις παλιές δικαστικές φυλακές να µεταφέρουµε φακέλους, αρχεία; Η κατάσταση αυτή είναι επιεικώς απαράδεκτη» κατέληξε ο πρόεδρος των ∆ικαστικών Υπαλλήλων.
Μα δεν θα το μετατρεψουν σε παιδικο σταθμο για τα παιδια των αστυνομικών;Ετσι δεν ειχε εξαγγελθει μετά την συνάντηση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλληλων Χανιων με τοπικους βουλευτες;