19.4 C
Chania
Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025

Σηµαντικά λιµενικά έργα στην Κίσσαμο

■ Παρεµβάσεις στην παλιά προβλήτα και στο Καβονήσι

 

∆ύο σηµαντικές λιµενικές παρεµβάσεις δροµολογούνται για τα επόµενα χρόνια για την Κίσσαµο, τόσο στην παλιά προβλήτα (Τελωνείο) µέσα στον οικισµό, όσο και στο λιµάνι του Καβονησίου.

 

Η  διαδικασία των µελετών βρίσκεται κοντά στο στάδιο της ολοκλήρωσης, µε πιο πιθανό µέσα στην επόµενη πενταετία να µπορεί να ξεκινήσει η ανακατασκευή της παλιάς προβλήτας, ενώ για το λιµάνι του Καβονησίου ο προϋπολογισµός για µαρίνα, επέκταση µόλου, αγκυροβόλιο και άλλες εργασίες φτάνει τα 30 εκ. ευρώ.

Η ΠΑΛΙΑ ΠΡΟΒΛΗΤΑ

Στο παραλιακό µέτωπο της κωµόπολης της Κισσάµου σύµφωνα µε το ∆ήµο που το 2022 κατέθεσε τη σχετική πρόταση στο Λιµενικό Ταµείο Χανίων,  συγκεντρώνοντας όλα τα απαραίτητα ιστορικά στοιχεία,   «υπήρχε εξέδρα που  ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα 1927 και τελείωσε περίπου το 1936. Το οικοδοµικό υλικό της θεµελίωσης της, το οποίο χρησιµοποιήθηκε ήταν µεγάλοι ογκόλιθοι (ψαµµίτες), ενσωµατωµένο µε τσιµεντοκονία. Το επίπεδο της τελικής επιφάνειας της ήταν ξύλινη κατασκευή. Είχε 60 µέτρα περίπου µήκος, πλάτος 9,00µ…Σίγουρα πρωτοποριακό έργο για την πόλη της Κισσάµου, µιας και η θάλασσα ήταν η µοναδική δίοδος επικοινωνίας µε την υπόλοιπη Κρήτη αλλά και τα γύρω νησιά.
Σε αυτήν την προβλήτα έκαναν την βόλτα τους τις αργίες οι Καστελιανοί, έδεναν οι µαούνες της εποχής, του Βασίλη και του Γιάννη Λυρατζάκη και έδεναν οι παραδοσιακές τράτες του Κρητικού και του Αναστασάκη. »

∆ύο ξεχωριστά ιστορικά συµβάντα συνδέονται µε την προβλήτα:
Τον Μάιο του 1944, η προβλήτα βοµβαρδίστηκε από συµµαχικά αεροσκάφη. Στον βοµβαρδισµό έχασαν τη ζωή τους 8 πολίτες της περιοχής που βρίσκονταν στο σηµείο αυτό και τραυµατίσθηκαν και άλλοι ακόµα. Στη µνήµη του γεγονότος από το ∆ήµο Κισσάµου έχει στηθεί µνηµείο.
Το Φθινόπωρο του 1944 κατά την αποχώρηση τους από την περιοχή οι ναζί κατακτητές ανατίναξαν ότι είχε αποµείνει από την προβλήτα.
Τα συντρίµµια της προβλήτας υπάρχουν ακόµα στο βυθό της θάλασσας.

Η µελέτη που έχει στα χέρια του πλέον το “Λιµενικό Ταµείο Χανίων” «προβλέπει την ανακατασκευή της προβλήτας µε  µήκος 60 µ. και πλάτος 10 µ. Θα µπορεί να φιλοξενεί αλιευτικά σκάφη αλλά και να έχει τη µορφή µαρίνας για λίγα πλοία. Στα πλαίσια της ανάθεσης της µελέτης, µένουν οι περιβαλλοντικές εγκρίσεις που πλέον είναι απαραίτητες σε όλα τα έργα λόγω κλιµατικής αλλαγής.  Η περιβαλλοντική µελέτη απαιτεί τουλάχιστον τρία χρόνια, εποµένως σε µια πενταετία πιστεύουµε ότι το έργο θα µπορεί να ξεκινήσει. Είναι ένα  έργο µικρού κόστους και θεωρούµαι ότι  θα µπορεί να βρεθεί χρηµατοδότηση» ανέφερε στα Χανιώτικα νέα, ο πρόεδρος του Λιµενικού Ταµείου Χανίων κ. ∆ηµήτρης Βιριράκης, συµπληρώνοντας πως η έγκριση των µελετών από την “Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση” είναι µια χρονοβόρο διαδικασία για την οποία και στο παρελθόν έχει ζητηθεί ένας διαφορετικός τρόπος ελέγχου ώστε να µειώνονται οι χρόνοι.

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΒΟΝΗΣΙΟΥ

Αναφορικά µε το   λιµάνι της Κισσάµου, αυτό του Καβονησίου, πρόσφατα επικαιροποιήθηκε από τη Λιµενική Επιτροπή του ΛΤΧ το master plan  που προβλέπει µια σειρά διαφοροποιήσεις από την αρχική µελέτη “Ρογκάν”.

«Το 2011 είχε χωροθετηθεί µαρίνα ανατολικά του σηµερινού λιµανιού, όταν όµως ξεκίνησε η διαδικασία της τροποποίησης της χερσαίας λιµενικής ζώνης το Υπουργείο υ Πολιτισµού διαφώνησε µε τη χωροθέτηση της µαρίνας στο συγκεκριµένο σηµείο καθώς υπάρχει στο βυθό ένα παλιό ναυάγιο. Έτσι το νέο master plan προβλέπει την κατασκευή της µαρίνας πιο δυτικά. Θα έχει 63 θέσεις και θα µπορεί να φιλοξενεί και µεγάλα σκάφη» ανέφερε η προϊσταµένη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Λιµενικού Ταµείου κ. Αρτεµισία Σκουµπάκη. Τα νέα σχέδια προβλέπουν την αποµάκρυνση του σηµερινού νότιου µόλου, τη δηµιουργία νέου ανατολικότερα, την επέκταση του σηµερινού λιµενοβραχίονα κατά 160 µέτρα, υδατοδρόµιο, δηµιουργία αγκυροβολίου για τα κρουαζιερόπλοια εκτός του λιµανιού κα. Ο προϋπολογισµός για τις εργασίες αυτές φτάνει τα 35 εκ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα