Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

“Σιδηρά Κυρία” Νο 2

Τον τίτλο της «Σιδηράς Κυρίας της Ευρώπης» φαίνεται πως διεκδικεί επαξίως η Άκγελα Μέρκελ, κατά το προηγούμενο της Μάργκαρετ Θάτσερ. Έχει επισκεφθεί πολλάκις την Ουάσινγκτον, επιτυγχάνοντας τις επιδιώξεις της, χωρίς να συναντά δυσκολίες με τους προέδρους και ιδίως με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τώρα με την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο αντιμετώπισε τη σθεναρή διαφωνία του Μπάιντεν για τη στάση της, κατά την αντίθεση του εναντίον της κατασκευής του στρατηγικής σημασίας αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Και αποφάσισε να επισκεφθεί για πρώτη και τελευταία φορά επί Μπάιντεν τις ΗΠΑ ως καγκελάριος, να τα βρει με τον νέο πρόεδρο, όχι μόνο στο ενεργειακό ζήτημα μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά και σε άλλα ζητήματα. Μεταξύ αυτών κυριαρχεί η επιθυμία του για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Γερμανίας για το Ν.Α.Τ.Ο. και η άμβλυνση της οξύτητας συμφερόντων με το ενδεχόμενο σύγκρουσης ΗΠΑ και Γερμανίας απέναντι στο Πεκίνο.

Κατάφερε η Γερμανίδα καγκελάριος την τελευταία διπλωματική της επιτυχία, να μετριάσει την ένταση των αποκλίσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου και ν’ ανατρέψει την αντίδραση του Μπάιντεν για την αποπεράτωση του σχεδόν τελειωμένου Nord Stream 2. Ο Μπάιντεν, για να μη χάσει τη Γερμανία από σύμμαχο χάριν του αγωγού, συμφώνησε με τη Μέρκελ να αποζημιώσουν την ταραχώδη, που πάει να τριχοτομηθεί, Ουκρανία, επειδή παρακάμπτεται απ’ τον νέο αγωγό, ο οποίος διπλασιάζει την ποσότητα φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Η Γερμανία, ωστόσο, υποσχέθηκε ότι «θα εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση» εκ μέρους της και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπαναχώρηση του Αμερικανού προέδρου, να κάνει ένα βήμα πίσω, δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να άρει τις κυρώσεις που είχε ανακοινώσει ότι θα επέβαλε στις εταιρείες, αν συνέχιζαν την κατασκευή του αγωγού. Ταυτόχρονα το Βερολίνο ξεκαθάρισε τη θέση του, ότι θα αντιδράσει αποτελεσματικά, αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει το ενεργειακό ως πολιτικό μέσο εκβιασμού.

Η συμφωνία αναγγέλθηκε μία εβδομάδα μετά την αναχώρηση της Μέρκελ από την Ουάσινγκτον. Εν τω μεταξύ η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος σκοπεύει να ζητήσει από τη Μόσχα παράταση, για 10 ακόμα χρόνια μέχρι το 2034, της σύμβασης μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, αλλά ας μην αυταπατόμαστε, τις στρόφιγγες δεν μπορεί να τις ελέγχει άλλος, εκτός από τη Μόσχα.

Για το ζήτημα του παγώματος της παραχώρησης της πατέντας των εμβολίων, που είχε προτείνει ο Μπάιντεν και ήταν αντίθετη η Γερμανία, ουδεμία νύξη έγινε εκατέρωθεν. «Είναι πολλά τα λεφτά γιε μου!!»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα