Οι δυνατότητες διερεύνησης και αξιολόγησης συστημάτων και τεχνικών καλλιέργειας με τις οποίες η ποιότητα του εδάφους μπορεί να βελτιωθεί προς όφελος της αγροτικής παραγωγής και του περιβάλλοντος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημερωτικής εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο ΤΕΕ – Τμήμα Δυτικής Κρήτης.
H εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος SOILCARE το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχει σε αυτό ως εταίρος το Ερευνητικό Εργαστήριο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και Παράκτιας Μηχανικής, της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Δρ. Ιωάννη Τσάνη.
Στόχος του SOILCARE, όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι του Πολυτεχνείου, είναι η διερεύνηση και η αξιολόγηση συστημάτων και τεχνικών καλλιέργειας με τις οποίες η ποιότητα του εδάφους μπορεί να βελτιωθεί, προς όφελος τόσο της αγροτικής παραγωγής όσο και του περιβάλλοντος. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν καλλιεργητές ελιάς και αμπελιών, γεωπόνοι και εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι παρευρισκόμενοι, σε συνεργασία με τους ερευνητικούς συνεργάτες του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δρ. Ιωάννη Δαλιακόπουλο και Δρ. Δημήτριο Αλεξάκη, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές παρακολούθησης της εδαφικής υδατικής διάβρωσης σε καλλιέργειες. Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αφορούν ορθολογικές και βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας για έλεγχο της εδαφικής διάβρωσης και διατήρηση ή ακόμα και αύξηση της αγροτικής παραγωγής.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα http://www.soilcare-project.eu/