Την “ανηφόρα” έχουν πάρει σε πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας οι τιμές των καυσίμων λόγω τουρισμού, αγγίζοντας κοντά τα 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη βενζίνη, ωστόσο στην Κρήτη και ειδικά στο Νομό Χανίων, δεν φαίνεται να ακολουθούν την αυξητική αυτή πορεία.
Mιλώντας στα “Χανιώτικα Νέα” ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Χανίων Βαγγέλης Κώτσος, επεσήμανε ότι στον Νομό Χανίων και την Κρήτη γενικότερα, δεν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα αισχροκέρδειας.
«Δεν υπάρχουν τέτοιες τιμές εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κώτσος συμπληρώνοντας ότι οι τιμές της αμόλυβδης κυμαίνονται από 1,76, το πολύ 1,77 ευρώ το λίτρο, ενώ σε πολλές περιοχές οι τιμές είναι από 1,64- 1,65 ευρώ».
Ο κ. Κώτσος, επεσήμανε ακόμη την υποτονική κίνηση στον τομέα του τουρισμού, γεγονός που οφείλεται αφενός όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό στην οικονομική δυσχέρεια που βρίσκονται οι Ελληνες, και αφετέρου όσον αφορά τους επισκέπτες του εξωτερικού, στην αποχώρηση της Rynair. «H μείωση του τουρισμού, έχει αντίκτυπο και στον κλάδο μας, πρόσθεσε.
ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Την “ανηφόρα” των τιμών ωστόσο, σε ορισμένους Νομούς και τουριστικές περιοχές, επιβεβαιώνουν τα τελευταία (προχθεσινά) στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με αυτό, “πρωταθλήτριες” στις “τσιμπημένες τιμές” αναδεικνύονται οι Κυκλάδες, με 1,880 ευρώ το λίτρο και ο Νομός Σάμου με 1,832. Σε επίπεδο Κρήτης, οι μέσες τιμές λιανικής ανά Νομό έχουν ως εξής: Ηρακλείου 1,701, Λασιθίου 1,709, Ρεθύμνου 1,710, Χανίων 1,691. Σε νησιά του Αιγαίου, όπως η Σίκινος και οι Φούρνοι Ικαρίας οι τιμές έχουν φτάσει στα 2,045 και 2,035 ευρώ το λίτρο, αντίστοιχα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Σάμου. Την 1η Ιουνίου η μέση τιμή της αμόλυβδης στο νησί ήταν στα 1,787 ευρώ το λίτρο και στις 15 Ιουλίου ανέβηκε κατά 2,9 λεπτά στα 1,816 ευρώ το λίτρο. Στη Χίο επίσης την ίδια περίοδο ανατιμήθηκε σχεδόν κατά ένα λεπτό το λίτρο, από τα 1,686 στα 1,695 ευρώ. Σε πανελλαδικό επίπεδο, η μέση τιμής της αμόλυβδης 95 οκτ. ήταν 1,644 ευρώ, της αμόλυβδης 100 οκτ. 1,842, της super 1,751, του diesel κίνησης 1,416 και του υγραερίου κίνησης 0,837
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑ
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τιμές του πετρελαίου μειώνονταν χθες στις ασιατικές αγορές, μετά την δημοσιοποίηση αναφοράς για την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, μειώθηκαν κατά 40 σεντς ή 0,6% στα 71,76 δολάρια το βαρέλι.
Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, Ιωάννα Μελάκη, εκφράζει σε επιστολή της την διαμαρτυρία της για την «αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών των καυσίμων στην Ελλάδα». Στο μεταξύ, επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη έστειλε η ΄Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, δια της Προέδρου της Ιωάννας Μελάκη, διαμαρτυρόμενη για την «αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών των καυσίμων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές αυτής και στην Κρήτη, με την αμόλυβδη βενζίνη σε κάποιες περιοχές ,να ξεπερνά τα δύο ευρώ». «Το ερώτημα , πως ενώ οι διεθνείς τιμές πετρελαίου Μπρεντ , στις 18/07/2018, έχουν μειωθεί από τα 77 δολάρια το βαρέλι στα 71,76 ευρώ το βαρέλι, στην χώρα μας οι τιμές έχουν πάρει την “ανηφόρα”. Επειδή το πρόβλημα είναι ουσίας και προκαλεί “έμφραγμα”στην σκέπη των καταναλωτών, αλλά και των επαγγελματιών του τουρισμού, παρακαλούμε για την άμεση επέμβαση σας, με έλεγχο στην διακίνηση των καυσίμων, για τυχόν ύπαρξη κερδοσκοπίας αλλά και για την ομαλότητα της προμήθειας της Αμόλυβδης από τους καταναλωτές, σε μια εποχή θέρους που θεωρείται απαραίτητη η μετακίνηση τους (μπάνια του λαού)», αναφέρει η Ένωση και καταλήγει: «Επειδή η αύξηση των τιμών των καυσίμων είναι ανασταλτικός παράγων στην ανάπτυξη και στον τουρισμό, αλλά και στον ντόπιο πιεσμένο από την γενικότερη οικονομική κρίση της χώρας καταναλωτή, ευελπιστούμε για την άμεση παρέμβασή σας».