Συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την υπόθεση των υδρογονανθράκων εκφράζει ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής έπειτα από την λήξη της προθεσμίας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι από τις 6 εταιρείες που αγόρασαν τα πακέτα των σεισμικών ερευνών μόλις 1 κοινοπραξία κατέθεσε προσφορά για την Κρήτη, η παρουσία σ’ αυτήν 2 μεγάλων διεθνών εταιρειών, Total και ExxonMobil, δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές γύρω από τις έρευνες.
«Στον διαγωνισμό δεν είχαμε την προσέλευση που πιστεύαμε. Για παράδειγμα η Energean που κίνησε όλη τη διαδικασία δεν κατέθεσε προσφορά όπως επίσης δεν κατέθεσε και η ιταλική ΕΝΙ γεγονός που πιθανόν σχετίζεται με την εξέλιξη των ερευνών στην Κύπρο. Επίσης, δεν έχουμε δει λεπτομέρειες ως προς τους όρους που θέλουν οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να προχωρήσουν σε εκμετάλλευση. Εκτιμώ, όμως ότι επειδή στην κοινοπραξία για την Κρήτη συμμετέχουν μεγάλες εταιρείες, όπως η Total με 40% και η ExxonMobil με 40% -μαζί με τα ΕΛΠΕ που συμμετέχουν με 20%- τότε υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι τα κοιτάσματα είναι αξιοποιήσιμα», σημείωσε ο κ. Καλογερής και πρόσθεσε ότι οι περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου αλλά και υψηλής απόδοσης, καθώς τα θαλάσσια βάθη είναι μεγάλα, που σημαίνει ότι το κόστος των γεωτρήσεων αλλά και τα πιθανά ευρήματα είναι αντίστοιχα σε υψηλό επίπεδο.
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι η προσφορά που υπάρχει από την κοινοπραξία θα αξιολογηθεί από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και εκτιμάται από του ανθρώπους της ΕΔΕΥ ότι τέλος Μαΐου οι διαπραγματεύσεις και οι συμβάσεις θα είναι έτοιμες για έλεγχο από το ελεγκτικό συνέδριο και κύρωση από τη Βουλή.
ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο κ. Καλογερής τόνισε ακόμα ότι είναι πολύ θετικό ότι τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν ότι το κομμάτι της περιβαλλοντικής προστασίας είναι αδιαπραγμάτευτο: «Εμείς από τη μεριά μας στον βαθμό που μπορούμε θα παρεμβαίνουμε και θα ελέγχουμε τη διαδικασία καθώς το θέμα του περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντικό για την Κρήτη», σχολίασε.
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής η Περιφέρεια δεν έχει δει τις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. «Όταν μιλάμε για επενδύσεις τέτοιου μεγέθους πρέπει να προηγηθεί μια πολύ σοβαρή Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που δεν την βλέπω να προχωράει», ανέφερε ο κ. Καλογερής δηλώνοντας πως δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για το πως θα προχωρήσει η εν λόγω μελέτη που είχε ξεκινήσει από την ΕΔΕΥ.
Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό κομμάτι διαβεβαιώσεις έδωσε πρόσφατα και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης υπογραμμίζοντας πως η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και έχει κεντρική θέση στην προσπάθεια για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.