Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Σύγκρουση για Novartis με φόντο το Σύνταγμα

Για τον Μάρτιο, σε άγνωστη επί του παρόντος ημερομηνία, «μετατίθεται» η δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια για τις προς αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος, καθώς η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει –και προφανώς θα λάβει– δεκαπενθήμερη παράταση των εργασιών της, οι οποίες ήταν προγραμματισμένο αρχικώς να ολοκληρωθούν στις 15 τρέχοντος μηνός, σύμφωνα με την Καθημερινή. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό, η απόφαση για το ποιες διατάξεις θα παραπεμφθούν προς αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή πρέπει να ληφθεί σε δύο ψηφοφορίες από την εθνική αντιπροσωπεία, με χρονική απόσταση ενός μηνός μεταξύ τους.

Η –σχετική με την υποβολή αιτήματος για παράταση δύο εβδομάδων– απόφαση ελήφθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ύστερα από πρόταση του προέδρου της επιτροπής Ν. Παρασκευόπουλου και με τη συμφωνία όλων των κομμάτων, με το παράπλευρο ενδιαφέρον να εστιάζεται και στη δυνατότητα να κατατεθούν συμπληρωματικές –εκείνων που ήδη υπάρχουν από τα δύο μεγάλα κόμματα– προτάσεις για αναθεώρηση διατάξεων του καταστατικού χάρτη της χώρας. Προϋπόθεση για να γίνουν αποδεκτές προς συζήτηση οι προτάσεις αυτές είναι αφενός να γνωστοποιηθούν έως αύριο και να κατατεθούν έως την ερχόμενη Δευτέρα και αφετέρου να συνοδεύονται από 50 υπογραφές βουλευτών. Το τελευταίο σημαίνει ότι τέτοιες προτάσεις μπορούν να καταθέσουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. –που διαθέτουν μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες– ή και βουλευτές μικρότερων κομμάτων, αρκεί να εξασφαλίσουν τη στήριξη και άλλων συναδέλφων τους ώστε να βρεθεί ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών.

Στη σύντομη ωστόσο συζήτηση που έγινε χθες σχετικά με το θέμα της ολιγοήμερης παράτασης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλου, καθώς άγγιξε και το μείζον πολιτικό θέμα των ημερών, δηλαδή την κατάθεση προς ψήφιση από τη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών, που με τη σειρά της θα καθορίσει και γενικότερα τις πολιτικές εξελίξεις. «Να καταβάλουμε προσπάθεια να ολοκληρώσουμε πριν εξαντληθεί το δεκαπενθήμερο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κατρούγκαλος, για να συμπληρώσει πως το ζητεί αυτό επειδή «δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν οι Πρέσπες και μπορεί να είναι βαρύ το πρόγραμμα της Βουλής» (εννοώντας με άλλα λόγια την «κοινοβουλευτική πυκνότητα» με νομοσχέδια τα οποία αναμένονται – όπως μία ημέρα νωρίτερα είχε αναφέρει σε συνεδρίαση άλλης επιτροπής ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Δ. Σεβαστάκης).

Επί της ουσίας των ζητημάτων που επεξεργάζεται σε αυτή τη συγκυρία η επιτροπή για την αναθεώρηση, η συζήτηση επικεντρώνεται σε θέματα Δικαιοσύνης. Οπως ήταν αναμενόμενο, τη σχετική συζήτηση βαρύνει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί κυρίως εξαιτίας των εξελίξεων στην υπόθεση Novartis, με τη Ν.Δ. να επικρίνει τα στελέχη της κυβερνώσας πλειοψηφίας ότι επιδιώκουν ακόμα και μέσω δημοσίων τοποθετήσεών τους (αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η περίπτωση Πολάκη) να παρέμβoυν στο έργο της Δικαιοσύνης, για να εξυπηρετηθούν μικροκομματικές σκοπιμότητες εις βάρος των πολιτικών τους αντιπάλων. Μάλιστα, κάποια στιγμή, ο εισηγητής της Ν.Δ. Κ. Τασούλας υποστήριξε, επικαλούμενος και το γεγονός ότι ο μεγάλος κυβερνητικός εταίρος δεν έχει προτείνει αλλαγές στα σχετικά με τη δικαστική εξουσία άρθρα του Συντάγματος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη. Από την πλευρά της ΔΗΣΥ ο Ανδ. Λοβέρδος ανέφερε ότι είναι αξιοσημείωτο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε προτάσεις επί του συγκεκριμένου θέματος, ενώ σε παράλληλη αναφορά του στην υπόθεση Novartis ο βουλευτής του ΚΚΕ Ι. Γκόκας μίλησε για τραγέλαφο. Εντονα επικριτικός για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη συγκεκριμένη υπόθεση εμφανίστηκε και ο Μ. Βορίδης (Ν.Δ.).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα