Την θεατρική παράσταση “Σιλάνς Σιλβουπλέ” παρουσιάζει η εταιρεία τέχνης Βιολέττα με την υποστήριξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων από 3 έως 19 Μαρτίου κάθε
Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 7.30 μ.μ..
Οι συντελέστες της παράστασης είναι:
•Κείμενο – σκηνοθεσία: Μαρινέλλα Βλαχάκη.
•Δημιουργία video: Βαγγέλης Καλαϊτζής.
•Μουσική – τραγούδι επί σκηνής: Λεωνίδας Μαριδάκης.
•Παίζουν:
Αφηγήτρια: Μαρινέλλα Βλαχάκη.
Κορίτσι: Μυρτώ Τζιγκουνάκη.
Γάλλος φοιτητής (video): Μάνος Πετράκης.
Βιολογική μητέρα(video): Γιούλικα Σκαφιδά.
Μικρό κορίτσι (video): Αναστασία Μανωλικάκη.
Θετή μητέρα (φωνή): Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.
Θετός πατέρας (φωνή): Αντώνης Περαντωνάκης.
Στην παράσταση προβάλλονται αποσπάσματα της ταινίας μικρού μήκους
“Σιλάνς σιλβουπλέ” του Θοδωρή Παπαδουλάκη.
Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρινέλλας Βλαχάκη.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Ένα κορίτσι μεγαλώνει κατά τη δεκαετία του 1960 σ’ ένα ορεινό χωριό της Κρήτης. Τραγικά γεγονότα, απώλειες και παράξενες συγκυρίες το σημαδεύουν. Διαταράσσεται ψυχικά και παλεύει με σκιές και φαντάσματα. Ζει σιωπηλά σ’ έναν κόσμο χτισμένο από μυστικά, με μόνους φίλους του τα ζώα. Όλα τα χρόνια που πηγαίνει στο σχολείο γράφει τις σκέψεις του σε μικρά σημειώματα και τα κρύβει επιμελώς στην εσοχή ενός βράχου. Ωστόσο μία επίσκεψη φίλων των γονιών του από το Παρίσι του ανοίγει παράθυρο στο φως, που του αποκαλύπτει την θεραπευτική δύναμη της τέχνης. Το κορίτσι αρχίζει να τραγουδάει, να λέει ποιήματα, να φτιάχνει παραμύθια και να σκηνοθετεί τις ιστορίες του με την απλότητα και τη φυσικότητα που ένα βρεγμένο γατί, κάθεται στον ήλιο για να στεγνώσει και να ζεσταθεί.
Μετά από σαράντα χρόνια η ηρωίδα αποφασίζει να περπατήσει ξανά στα μονοπάτια των παιδικών της χρόνων. Ξεθάβει και παρουσιάζει τα γραπτά του μικρού κοριτσιού που υπήρξε κάποτε. Μέσα από τη ματιά του ζωντανεύει την ελληνική ενδοχώρα της δεκαετίας του ’60 – το κοινωνικοπολιτικό σκηνικό, τη φτώχεια, την αμορφωσιά, τις προλήψεις, τις δεισιδαιμονίες αλλά και τα οράματα για έναν καλύτερο κόσμο.
Η παράσταση κινείται μεταξύ τραγικού και κωμικού και σκιαγραφεί με θεατρικό τρόπο τη δυσκολία που αντιμετωπίζει το παιδί να κατανοήσει τον αντιφατικό και βίαιο κόσμο των μεγάλων και να ενταχθεί σ’ αυτόν.