Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Σήμα κινδύνου για ιππόκαμπους

Υπό απειλή βρίσκονται πλέον οι ιππόκαμποι και οι σακοράφες στη Μεσόγειο. Η Διεθνής Ενωση Προστασίας της Φύσης εκτιμά ότι εάν συνεχιστεί η υποβάθμιση των βιοτόπων τους και η εξολόθρευσή τους μέσω της αλιείας, τότε τουλάχιστον το 15% των ειδών ιπποκάμπων θα αντιμετωπίσει σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης. Η επιστημονική γνώση για το συμπαθές είδος είναι περιορισμένη.

Προ ημερών η Διεθνής Ενωση Προστασίας της Φύσης εκτίμησε ότι τα πρώτα σημάδια της μείωσης του πληθυσμού των ιπποκάμπων (και των υπολοίπων ειδών της οικογένειας των συγναθιδών) είναι πλέον εμφανή. Η οργάνωση, η οποία καταρτίζει το «κόκκινο βιβλίο» για τα απειλούμενα είδη σε όλο τον κόσμο, κατέταξε τους μεσογειακούς ιππόκαμπους και τις σακοράφες στα «εγγύς απειλούμενα», τον «προθάλαμο» πριν ένα είδος χαρακτηριστεί κινδυνεύον. «Περισσότερα από τα μισά είδη δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς ώστε να μπορεί με ασφάλεια να κριθεί η κατάστασή τους στη Μεσόγειο. Επομένως είναι επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί η κατανομή τους, οι πληθυσμιακές τάσεις και οι απειλές, και να καθοριστεί αν χρειάζονται μέτρα προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Προστασίας της Φύσης, τόσο οι ιππόκαμποι όσο και οι σακοράφες απειλούνται κυρίως από την καταστροφή του οικοτόπου τους ή την υποβάθμισή του από την ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών και την αλιεία με συγκεκριμένες μεθόδους (όπως η τράτα). «Οι ιππόκαμποι συνήθως είναι παράπλευρες απώλειες της αλιείας ή της ρύπανσης των βυθών», λέει ο κ. Κώστας Ντούνας, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ. «Συστηματικές μελέτες στη χώρα μας δεν έχουν γίνει, πάντως είναι γεγονός ότι οι πληθυσμοί τους έχουν αραιώσει. Είναι ένα είδος με μεγάλη δυνατότητα παραλλαγής –μπορούν να πάρουν το χρώμα του ενδιαιτήματος όπου βρίσκονται– οπότε αν δεν γίνει μια στοχευμένη έρευνα, δύσκολα θα τους εντοπίσεις».

Μια από τις λίγες γνωστές περιπτώσεις αποικιών ιπποκάμπων στη χώρα μας βρίσκεται στο Στρατόνι της Χαλκιδικής (βλ. «Κ» 5/10/16). Το ΕΛΚΕΘΕ έχει ξεκινήσει ενέργειες για τη μελέτη του συγκεκριμένου πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο είδη ιπποκάμπου που απαντούν και στη χώρα μας (Hippocampus Hippocampo και Hippocampus guttulatus), τα οποία εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά 20%-30%, προστατεύονται από τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών αλλά και τη Σύμβαση της Βαρκελώνης. Λιγοστές είναι οι μεσογειακές χώρες, όπως η Σλοβενία, που προστατεύουν τους ιππόκαμπους μέσω της εθνικής τους νομοθεσίας.

 

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα