Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

“Σήμα κινδύνου” για τα κάστανα στα ορεινά των Χανίων

Έλκος και ακαρπία προβληματίζουν τους παραγωγούς

Μετά το “έλκος της καστανιάς” που συνεχίζει να πλήττει τα δέντρα της καστανιάς, φέτος η παραγωγή καστάνου “κατακρημνίστηκε” στα ορεινά του νομού Χανίων εξαιτίας της ακαρπίας. Παραγωγοί εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον της ιστορικής αυτής καλλιέργειας που για πολλά χρόνια έδινε ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους ανθρώπους της υπαίθρου.

Χαρακτηριστικά ο παραγωγός από τα Παλαιά Ρούματα κ. Γιώργος Κατζάκης που διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό δέντρων μας επεσήμανε πως φέτος ειδικά η παραγωγή ήταν η μικρότερη εδώ και χρόνια αφού τα δέντρα παρουσίασαν ακαρπία.
Ανάλογη είναι και η εικόνα σε άλλη μια καστανοπαραγωγική περιοχή το Έλος Κισάμου. Παραγωγοί της περιοχής μας επισήμαναν σε επίσκεψη μας στο χωριό την περασμένη Πέμπτη πως «μετά το “έλκος της καστανιάς” που έκανε μεγάλη ζημιά στα δέντρα, είχαμε τη φετινή ακαρπία με αποτέλεσμα να παραχθεί ελάχιστο κάστανο».

Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του “Αγροτικού Ελαιουργικού και Καστανοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Παλαιών Ρουμάτων” κ. Γιώργος Μοτάκης επεσήμανε πως «φέτος η παραγωγή ήταν πολύ μικρή και οφείλεται εν πολλοίς στην ακαρπία πολλών δέντρων. Δυστυχώς μετά το “έλκος της καστανιάς” που έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των δέντρων καστανιάς δεν έχουμε ανανέωση της καλλιέργειας με νέες φυτεύσεις γιατί τα νέα δέντρα που φυτεύονται δυστυχώς αργά ή γρήγορα πεθαίνουν».
Το καλοκαίρι του 2018 είχε λειτουργήσει με τη συνεργασία πολλών φορέων (Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, Διευθύνσεις Δασών και Αγροτ. Ανάπτυξης Χανίων, ΜΑΙΧ ) ένα φυτώριο καστανιάς στα Παλαιά Ρούματα για την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού. «Για δύο χρόνια έβγαλε δέντρα το φυτώριο, μοιράστηκαν στους παραγωγούς αλλά δυστυχώς επιβίωσε μόλις ένα 20% των δέντρων αυτών» σημείωσε ο κ. Μοτάκης.

«Φέτος η παραγωγή ήταν πολύ μικρή και οφείλεται εν πολλοίς στην ακαρπία πολλών δέντρων» δηλώνει ο κ. Γ. Μοτάκης, πρόεδρος του “Αγροτικού Ελαιουργικού και Καστανοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Παλαιών Ρουμάτων”.

Τα Παλαιά Ρούματα στις “καλές εποχές” μπορούσαν να παράξουν και 400 τόνους κάστανα, ενώ φέτος υπολογίζεται πως η παραγωγή έπεσε πολύ κάτω από τους 100 τόνους.
«Το κάστανο είναι βασικό συμπληρωματικό εισόδημα για μας. Ο συνδυασμός ελιάς – καστάνου έδινε ένα εισόδημα στον παραγωγό. Τις εποχές που είχαμε ακαρπία στην ελιά και καλή παραγωγή στο κάστανο συντηρούνταν ένας παραγωγός για τα προς το ζην. Δυστυχώς το χάνουμε αυτό» τονίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού που εξηγεί πως οι ευθύνες της πολιτείας είναι μεγάλες: «Πεθαίνουν δέντρα και δεν έχουμε καμία υποστήριξη από την πολιτεία κανένα σχεδιασμό – προγραμματισμό. Τη δεκαετία του ΄70 οι χωριανοί εδώ είχαν ορίσει σε κοινή συμφωνία μεταξύ τους ζώνες καλλιέργειας όπου μπορούσαν να σπείρουν και να φυτέψουν και κτηνοτροφική ζώνη για τα αιγοπρόβατα ώστε η μια δραστηριότητα να μην “πέφτει” πάνω στην άλλη. Αυτά τα έκαναν οι κάτοικοι πριν από 50 χρόνια, σήμερα που είναι η πολιτεία με τους επιστήμονες της να ορίσει ζώνες και να δώσει οδηγίες για το πως μπορούν να ανανεωθούν οι καλλιέργειες, να διατηρηθούν κάποιες παλιές και να στηριχθεί η παραγωγή».

Σύμφωνα με τον κ. Μοτάκη η καλλιέργεια της καστανιάς βρίσκεται σε κίνδυνο στα ορεινά του Νομού. «Η ποικιλία μας, το “Κρητικό μαρώνι” είναι περιζήτητη, γιατί είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και ξεφλουδίζει εύκολα κάτι που δεν το βρίσκεις σε άλλες ποικιλίες καστάνου. Είναι κρίμα να χαθεί! Θα πρέπει πχ. η Περιφέρεια να δει ποιες περιοχές μπορούν να παράγουν κάστανο και να δουν πως θα το ενισχύσουν ώστε να διατηρηθεί. Διαφορετικά σε λίγα χρόνια δεν θα μιλάμε για αυτό το προϊόν».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα