Σημάδια εγκατάλειψης παρουσιάζει το “Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας” του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Ακρωτήρι.
H μη στελέχωση του με προσωπικό έχει ως αποτέλεσμα τη σχολική χρονιά που φεύγει να μην έχουν γίνει ξεναγήσεις για σχολεία, ενώ την ίδια ώρα σημάδια ελλιπούς συντήρησης έχουν κάνει την εμφάνιση τους. Χορταριασμένοι πεζόδρομοι, ανοικτές πυροσβεστικές φωλιές με τον εξοπλισμό πεταγμένο, άλλες σε πολύ κακή κατάσταση και σχεδόν ανενεργές είναι μια μικρή καταγραφή των όσων είδαμε από μια βόλτα στο χώρο. Από τη μεριά του Πολυτεχνείου ο πρύτανης κ. Ε. Διαμαντόπουλος αναγνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν και λέει ότι στις προθέσεις του ιδρύματος είναι να βελτιώσει την εικόνα το πάρκου.
«Έχει γίνει μια ανοικτή προκήρυξη και έχει προσληφθεί ένα άτομο ως επιστημονικό προσωπικό του πάρκου που η σύμβαση του θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου. Εγκρίναμε και θα προχωρήσουμε την προκήρυξη για την αντικατάσταση όλων των πυροσβεστικών φωλιών στο πάρκο και οπουδήποτε αλλού στο Πολυτεχνείο και σιγά-σιγά θα προχωρήσουμε και σε άλλες δράσεις για τη λειτουργία του» τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τους σκοπούς της λειτουργίας του για επισκέψεις σχολείων, φοιτητών κα. ο κ. Διαμαντόπουλος σημείωσε πως «φέτος δεν έγιναν ξεναγήσει σε σχολεία. Το πάρκο βέβαια ήταν ανοικτό για εκδρομές και είχαμε επισκέψεις σχολείων για αυτό το σκοπό. Το Σεπτέμβρη με το προσωπικό που θα πάρουμε θα επαναφέρουμε τις ξεναγήσεις αλλά και δράσεις όπως πχ. μικρούς κήπους με βιολογικά προιόντα».
Το πάρκο αυτή τη στιγμή διαθέτει ένα φύλακα και έναν κηπουρό που μοιράζει τ χρόνο του ανάμεσα στο πάρκο και στο Πολυτεχνείο, και όταν δεν υπάρχει φύλακας το πάρκο φυλάσσεται από την εταιρεία φύλαξης του ιδρύματος. Σημειώνεται ότι το πάρκο ιδρύθηκε το 1994 όταν πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης ήταν ο κ. Γιάννης Φίλης και για τη δημιουργία του υπήρξε σημαντική οικονομική στήριξη από την “Παγκρητική Ένωσης Αμερικής”.