Πρώτα σημάδια ότι κάτι… κινείται στον τουρισμό του Πλατανιά το Σαββατοκύριακο που πέρασε, καθώς ένας σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων επαναλειτούργησε ενώ το ίδιο έγινε και από αρκετές επαγγελματικές επιχειρήσεις κάθε είδους. Οι επαγγελματίες ωστόσο παραμένουν προβληματισμένοι και ανήσυχοι για το υπόλοιπο της χρονιάς και ακούνε με επιφύλαξη τις αναφορές για “τουριστική ανάκαμψη”.
Μετά το άνοιγμα των δρομολογίων από Δανία, στον Πλατανιά συναντάς τουρίστες από αυτή τη χώρα, ενώ και στην παραλία που μέχρι τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ήταν έρημη βλέπεις κάποιον κόσμο που φυσικά δεν είναι ούτε το 15% των επισκεπτών της αντίστοιχης περιόδου του 2019.
«Πρώτη φορά φέτος είδα το βράδυ του Σαββάτου τουριστικά λεωφορεία να περνάνε από τον Πλατανιά και να αφήνουν κόσμο» μας λέει ο κ. Δημήτρης Βαρουξάκης που διαθέτει καφετέρια και ξενοδοχείο. Μας δείχνει μια σειρά από καταστήματα που παραμένουν κλειστά καθώς «αν δεν υπάρξει μια ροή επισκεπτών δεν έχουν λόγο να ανοίξουν τι να κάνουν; Το Σαββατοκύριακο άνοιξαν κάποια εστιατόρια, κάποια καφέ αλλά μικρό ποσοστό. Επειδή μιλάω με τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο οι άνθρωποι θέλουν να έλθουν αλλά όταν απαγορεύουν τα κράτη τους τις πτήσεις πως θα κάνουν το ταξίδι;».
Στο σημερινό επεισόδιο “Στο Αρχείο”, Βασιλική Τωμαδάκη και Νεκτάριος Κακατσάκης ταξιδεύουν πίσω στο 1976 και παρακολουθούν βήμα βήμα έναν παραδοσιακό, τετραήμερο, Κρητικό γάμο!
Αυτό που έχει σημασία για τον κ. Βαρουξάκη είναι η στήριξη των επαγγελματιών του τουρισμού. «Το κράτος να βάλει πλάτη και να μας στηρίξει. Να καλύψει την ασφάλιση και το προσωπικό διαφορετικά το σύνολο των καταστημάτων στην εστίαση, στα είδη τουρισμού και τα ξενοδοχεία δεν θα επιβιώσουν» επισημαίνει.
Στον τομέα των σκαφών αναψυχής δραστηριοποιείται ο κ. Αργύρης Καλλιτσάκης που τον συναντάμε στο λιμανάκι του Πλατανιά. «Τις τελευταίες δύο- τρεις ημέρες κάτι πάει να γίνει . Έχουμε ένα 10% πληρότητα του ενός σκάφους , γιατί πριν από τρεις ημέρες ήμασταν στο 3% σε σύγκριση με το 2019. Προσωπικά ξεκίνησα να δουλεύω πριν ένα μήνα και για 25 ημέρες δεν έβγαζα ούτε τα έξοδα για τα πετρέλαια! Έπαιρνα 3-4 άτομα στο σκάφος, όταν το 2019 με δύο σκάφη παίρναμε περίπου από 150 έως 200 άτομα την ημέρα! Αντιλαμβάνεστε τη διαφορά! Επειδή όμως είμαστε επαγγελματίες όταν υπάρχουν τουρίστες – έστω και ελάχιστοι – δεν μπορείς να τους πεις ότι είμαι κλειστός επειδή δεν μπορείς να γεμίσεις το σκάφος. Προσπαθείς να τους εξυπηρετήσεις παρότι από τα 10 άτομα προσωπικό που είχαμε πλέον μπορούμε να απασχολήσουμε μόλις έναν» υπογραμμίζει ο κ. Καλλιτσάκης.
Άλλος επαγγελματίας στο χώρο της εστίασης που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του περιμένει τις αφίξεις της επόμενης εβδομάδας. «Το αρνητικό σε σύγκριση με πέρυσι είναι πως έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κρατήσεων! Από τα ξενοδοχεία μαθαίνουμε ότι οι κρατήσεις για τον Ιούλιο κυμαίνονται στο 15%!Με τέτοια ποσοστά πως θα λειτουργήσεις ;» αναρωτιέται.
Αντίστοιχα και ο κ. Κυριάκος Λουρανδάκης ακόμα δεν έχει επαναδραστηριοποιήσει την επιχείρηση του. Ο κόσμος είναι ακόμα λίγος και το άνοιγμα είναι ασύμφορο για πολλούς επαγγελματίες, που περιμένουν την επανέναρξη των πτήσεων από τη Νορβηγία και άλλες χώρες ώστε δουν αν μπορέσουν φέτος να δουλέψουν.
“Καίνε” οι αντικειμενικές αξίες
Την ίδια στιγμή η τοπική κοινωνία του Πλατανιά είναι ανάστατη από την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών. «Από 1150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στην Α’ ζώνη (βόρεια της παλιάς εθνικής οδού) η αντικειμενική αξία πήγε στα 1900 ευρώ! Στη Β΄ ζώνη από 1100 πήγε 1700 ευρώ το τ.μ.! Δίπλα στην Αγία Μαρίνα με μεγαλύτερο πληθυσμό και καλύτερες συνθήκες οι αντικειμενικές αξίες είναι 1400 ευρώ το τμ. γιατί ο Πλατανιά 1700 και 1900; Αυτή τη στιγμή, μετά από δύο καλοκαίρια με τεράστια προβλήματα λόγω της πανδημίας, δεν μπορούμε να μεταβιβάσουμε τίποτα στα παιδιά μας γιατί το κόστος είναι απαγορευτικό» μας είπε κάτοικος της περιοχής.