Επανέρχεται ο ΣΕΔΗΚ στο θέμα των απωλειών των ελαιοκαλλιεργητών με τη νέα Κ.Α.Π. ζητώντας σημαντικές αλλαγές και διευκρινήσεις με προσωπική επίσκεψη του προέδρου του κ. Μαρινάκη στο αναπληρωτή υ Υπουργό ΥπΑΑΤ κ. Κουκουλόπουλο, στον οποίο κατέθεσε νέο τεκμηριωμένο υπόμνημα
Με το νέο υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ που κατέθεσε ο κ. Μαρινάκης στον κ. Κουκουλόπουλο υπογραμμίζεται και πάλι ότι η Ελαιοκομία σήμερα αποτελεί έναν κλάδο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για το νησί, με κατά βάση εξαγωγικό χαρακτήρα, που προσφέρει απασχόληση στο σύνολο σχεδόν των κατοίκων του νησιού, ενώ παράλληλα συμβάλει όσο και ο τουρισμός στη σημερινή συνολική οικονομία του.
Υπάρχει επομένως σκοπιμότητα και αναγκαιότητα ο κλάδος της ελαιοκομίας με τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματά του να μην υποβαθμιστεί με τη νέα Κ.Α.Π., αλλά αντίθετα ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί, όπως γίνεται στη γειτονική μας Ιταλία, η οποία θέτει την Ελαιοκομία και τους πρωτεϊνούχους σπόρους σαν κλάδους πρώτης στρατηγικής προτεραιότητας.
Παράλληλα στο Υπόμνημα επισημαίνεται ότι:
• Μια μείωση των ενισχύσεων της Ελαιοκαλλιέργειας της τάξεως του 70% προστιθέμενη στις απώλειες από τις ζημιές που προκάλεσαν οι καύσωνες της περσινής Άνοιξης, θα προκαλέσει δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημά τους και θα συντελέσει σε πλήρη εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας.
• Οι ενισχύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να φαίνονται υψηλότερες ανά στρέμμα, όμως είναι πολύ χαμηλότερες ανά δικαιούχο απ’ ότι σε άλλες καλλιέργειες, αφού με βάση τα στοιχεία του Ελαιοκομικού Μητρώου η μέση έκταση ανά ελαιοκαλλιεργητή της Κρήτης είναι μόλις 10 στρ. έναντι πολλαπλάσιας (5 – 8 φορές) έκτασης των καλλιεργητών που ασχολούνται με άλλες καλλιέργειες.
• Η συνεχής υποχρηματοδότηση της Δακοκτονίας οδηγεί σε σοβαρή μείωση της αποτελεσματικότητάς της και συνακόλουθα στην υποβάθμιση της ποιότητας. Γι’ αυτο πρέπει να εξεταστεί η ένταξη της χρηματοδότησής της στις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις του Β’ πυλώνα .
Οπως δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, ο κ. Κουκουλόπουλος άκουσε με μεγάλη προσοχή τα όσα του εξέθεσε και υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει θετικά όσα εκτίθενται στο Υπόμνημα, ενώ σύντομα, μόλις επιτρέψουν οι συνθήκες, το ΥπΑΑΤ θα οργανώσει με τον ΣΕΔΗΚ διημερίδα στην Κρήτη, στην οποία θα αναλυθούν όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν με τη νέα Κ.Α.Π.
Τα αιτήματα του ΣΕΔΗΚ για την ελαιοκαλλιέργεια
Τα βασικά αιτήματα που υπέβαλε με το νέο Υπόμνημα ο ΣΕΔΗΚ στο ΥπΑΑΤ ήταν:
• Αύξηση της έκτασης και του ποσού που έχει κατανεμηθεί για τις “Δενδρώδεις” με νομοθετική πράξη, ώστε να καλύπτουν τα παλαιά δικαιώματα των ελαιοκαλλιεργητών και συγχρόνως να αφήνουν περιθώρια για κάλυψη και των άλλων νέων καλλιεργειών που θα υπαχθούν στην Περιφέρεια «Δενδρώδεις».
-• Νομοθετική ρύθμιση της σύστασης του Κανονισμού για μη μείωση των ενισχύσεων μεγαλύτερη του 30% για τις ενισχύσεις που είναι άνω του μέσου όρου των 152,9 στρ. με την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι συνολική και θα περιλαμβάνει και τη δημοσιονομική μείωση του 8,5% που ήδη έγινε από φέτος, αλλά και του 16% που θα γίνει οριζόντια από το 2015 για κάλυψη των ειδικών ενισχύσεων (συνδεδεμένες, νέοι αγρότες, φυσικοί περιορισμοί).
• Εκδοση ΚΥΑ για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα ποσά των παλαιών και νέων ενισχύσεων όσο γίνεται συντομότερα.
• Ένταξη της “Συλλογικής Δολωματικής Δακοκτονίας” η οποία αποτελεί μέθοδο με υψηλή περιβαλλοντική και διατροφική ασφάλεια, στις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις του Β Πυλώνα της Κ.Α.Π. με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρω
Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr
Σε έξαρση οι παραβάσεις στην εμπορία του ελαιολάδου.
» Οι έλεγχοι και οι κυρώσεις του ΕΦΕΤ πρέπει να ενταθούν και να επεκταθούν και στις ετικέτες
Η περίεργη φετινή χρόνια, όπως είχαμε προβλέψει, φαίνεται ότι οδηγεί σε έξαρση τις παραβάσεις, άπατες και νοθείες στην αλυσίδα διακίνησης χύμα, αλλά και του τυποποιημένου ελαιολάδου. Στην Ελλάδα είχαμε το κρούσμα που αποκάλυψε ο ΕΦΕΤ με τα χρωματισμένα σπορέλαια που πωλούνταν ως Κρητικό ελαιόλαδο, ενώ στην Ιταλία μετά την κατάσχεσή από την Αστυνομία στην Τοσκάνη 12 τόνων ελαιολάδου, το Υπουργείο Γεωργίας αποκάλυψε νέο κρούσμα απατής με για ελαιόλαδο αγνώστου προελεύσεως 500 τόνων αξίας 3 εκατ. ευρώ που διακινούνταν ως Ιταλικό.
Ωστόσο, στην Ελλάδα οι έλεγχοι δεν φαίνεται να είναι τόσο συχνοί όσο θα έπρεπε και οι κυρώσεις που επιβάλλονται δεν είναι επαρκείς. Αυτό προκύπτει από το ότι κάποιες παραβάσεις, όπως η περίπτωση του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου ΑΛΚΥΟΝΙΣ που ήταν χρωματισμένο σπορέλαιο, δείχνουν να υποτροπιάζουν, αφού επαναλαμβάνονται για δεύτερη φορά με αναφορά μάλιστα της Σούγιας Χανίων, ως τόπου προέλευσης του προϊόντος. Φαίνεται επομένως ότι, είτε τα παράνομα κέρδη είναι πολύ υψηλότερα απ’ότι οι χρηματικές ή άλλες ποινές που επιβάλλονται είτε οι έλεγχοι δεν είναι τόσο επαρκείς ή και τα δύο!
Από την άλλη πλευρά όμως φαίνεται ότι οι έλεγχοι που διενεργούνται δεν καλύπτουν ούτε όλο το φάσμα των παραβάσεων, όπως στην περίπτωση του ΑΛΚΥΟΝΙΣ, που φαίνεται να παρακάμπτεται και η δεύτερη παράβαση που υπήρχε στη συσκευασία του.
Και αυτό γιατί η συσκευασία αυτή, όπως φαίνεται από την φωτό που δημοσιεύτηκε, φέρει ζωγραφισμένη μια μεγάλη Κρητη, πράγμα που απαγορεύεται αφού όπως είναι γνωστό δεν υπάρχει ΠΟΠ ή ΠΓΕ με την ονομασία Κρητη, ενώ ο Κανονισμός της (ΕΕ) αρ. 29/2012, άρθρο 4 για την εμπορία του ελαιολάδου, αναφέρει ρητά ότι γεωγραφικά τοπωνύμια (με λέξεις η σχήματα) δεν επιτρέπονται παρά μόνο για τα ελαιόλαδα ΠΟΠ/ ΠΓΕ.
Αυτό όμως πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι αρμόδιοι του ΕΦΕΤ, διότι αποτελεί μια παραβατικότητα πολύ διαδεδομένη για την περίπτωση της Κρήτης, η οποία δεν φαίνεται να ελέγχεται. Παρά πολλές συσκευασίες φέρουν στην ετικέτα τους τη λέξη “Κρήτη” σε διάφορες γλώσσες και με διάφορους τρόπους και ουδέποτε ακούστηκε επιβολή κυρώσεων. Ωστόσο, η παραβατικότητα αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί δυσφημεί γενικά την Κρητη και ο ΕΦΕΤ οφείλει να την ελέγξει.
Ανάγκη διεκδικήσεων της Ελλάδας στο διεθνές συμβούλιο ελαιολάδου
» Με την ευκαιρία της νέας συμφωνίας για την οργάνωση και λειτουργία το 2015
Η διεκδίκηση ενός αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο και μέριμνα της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την ευκαιρία της συζήτησης της νέας διακρατικής Συμφωνίας που διέπει τον ρόλο και τη λειτουργία του μέσα στο 2015.
Αυτό όχι μόνο απαιτείται, αλλά και επιβάλλεται, αφού ο συνήθως υποβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας στον παγκόσμιο αυτό οργανισμό ελαιολάδου, τα τελευταία χρόνια ήταν τελείως ανύπαρκτος, παρά το ότι είναι η τρίτη Ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο.
Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου είναι ο μεγαλύτερος Οργανισμός για το ελαιόλαδο σε παγκόσμιο επίπεδο και μετέχουν σε αυτόν όλες οι Ελαιοπαραγωγικές και καταναλώτριες χώρες του κόσμου.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στη στελέχωση της Διοίκησης, αλλά και του χαμηλόβαθμου προσωπικού του Οργανισμού αυτού τα τελευταία χρόνια είναι ανύπαρκτη, ενώ κυριαρχεί η συμμετοχή εκπροσώπων της Ισπανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Αραβικών χωρών αλλά και της Τουρκίας η οποία μάλιστα παίζει ενεργό ρόλο.
Από την άλλη πλευρά σημαντική υστέρηση της χώρας μας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου αυτού Οργανισμού αποτελεί και το γεγονός ότι στις επίσημες γλώσσες του στις οποίες γίνονται οι μεταφράσεις των ομιλιών κατά τις Συνόδους και των επίσημων κειμένων, είναι μόνο η Ισπανική, Ιταλική, Γαλλική, Αγγλική και η Αραβική και όχι η Ελληνική, παρά τη συμμετοχή της Ελλάδας τόσο στην παραγωγή όσο και στην κατανάλωση ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τελευταία, η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Συμβούλιο γίνεται με παρακολούθηση των Συνόδων και άλλων διαδικασιών από τεχνικούς Υπαλλήλους του ΥπΑΑΤ, χωρίς στη συνέχεια να υπάρχει επίσημη ενημέρωση των Ελαιουργικών Φορέων της χώρας για τις αποφάσεις και τα λοιπά τεκταινόμενα στο Συμβούλιο.
Πρόσφατα κατά την 102η Σύνοδο του Συμβουλίου, που έγινε στις 24 – 26 Νοεμβρίου 2014 στην έδρα του στη Μαδρίτη, συζητήθηκε το θέμα της ανανέωσης της Συμφωνίας της λειτουργίας του, δεδομένου ότι η τρέχουσα, δεκαετούς διάρκειας ήδη έληγε στις 31/12/2014.
Τελικά, όμως, αποφασίστηκε παράταση της τρέχουσας για ένα έτος ακόμη προκειμένου να εξεταστούν και συζητηθούν οι όροι της νέας Συμφωνίας για τους στόχους και τη λειτουργία του τα επόμενα χρόνια.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε κατά πλειοψηφία, αφού η Τουρκία, που ασκεί την προεδρία κατά το τρέχον έτος, η Τυνησία και το Ισραήλ, διαφώνησαν προτείνοντας η παράταση της Συμφωνίας να είναι διετής.
Υπό συζήτηση τέθηκε επίσης και η συνέχιση της θητείας του Εκτελεστικού Διευθυντή Jean-Louis Barjol και του Αλγερινού αναπληρωτή του κ. Ammar Assabah, που τελικά αποφασίστηκε να ανανεωθούν και αυτές για το έτος 2015.
Υπόψη ότι τα 17 Κράτη Μέλη του Συμβουλίου που μετέχουν στο Συμβούλιο σήμερα είναι η Αλβανία, η Αλγερία, η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ιράν, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Λιβύη, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, η Συρία, η Τυνησία, η Τουρκία και η Ουρουγουάη,
Από τα Μελή αυτά όμως η Συρία, ο Λίβανος, η Λιβύη και το Ιράκ δεν έχουν δικαίωμα ψήφου καθώς δεν έχουν πληρώσει τη συνδρομή τους, οπότε στην ψηφοφορία που έγινε για την νέα Συμφωνία συμμετείχαν μονό τα 13 μέλη.
Ανοικτός ο 3ος διεθνής διαγωνισμός ποιότητας της Νέας Υόρκης
Ανοιξε για τρίτη χρόνια ο διεθνής διαγωνισμός ποιότητας ελαιολάδου που γίνεται στη Νέα Υόρκη και ήδη αρκετοί παραγωγοί και έμποροι από διάφορες περιοχές ετοιμάζονται να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής.
Ο διαγωνισμός αυτός, που θα πραγματοποιηθεί από 14 με 16 Απριλίου 2015, παρά τα σχόλια που υπήρξαν τα περασμένα χρόνια, συγκεντρώνει ενδιαφέρον λόγω του ότι οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής ελαιολάδου στον κόσμο.
Κατά τους διοργανωτές, στον ερχόμενο διαγωνισμό αναμένονται περισσότερες από 700 συμμετοχές από 25 χώρες, ενώ στον περσινό απονεμήθηκε ο τίτλος “Καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο” σε 254 ελαιόλαδα.
Η επιλογή των νικητών έγινε από μια διεθνής ομάδα έμπειρων κριτών και η απονομή των Βραβείων πραγματοποιήθηκε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο.
Λεπτομέρειες των βραβευμένων ελαιολάδων υπάρχουν στην ιστοσελίδα bestoliveoils.com.
Οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό του 2015 παραγωγοί, εισαγωγείς και έμποροι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους απευθείας στη νέα σύνδεση Producer Tools της ιστοσελίδας του NYIOOC.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τη δ/νση nyoliveoil.com.
“Μάχη” φημών για την τιμή του ελαιολάδου!
» Χρήσιμος οδηγός το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ
Σε συνεχή αγώνα με “όπλο’ διάφορες φημολογίες φαίνεται ότι έχουν επιδοθεί διάφοροι ασχολούμενοι με την αλυσίδα διακίνησης και εμπορίας ελαιολάδου εντός και εκτός Ελλάδας προκειμένου να εξασφαλίσουν το δυσεύρετο φέτος ελαιόλαδο, με όσο γίνεται χαμηλότερη τιμή.
Άλλοι λένε ότι οι τιμές πέφτουν και πουλήστε, άλλοι λένε μην πουλάτε γιατί οι τιμές θα αυξηθούν! Πού είναι άραγε η αλήθεια; Είναι φανερό πως κάνεις δεν μπορεί να τη μαντεύσει με σιγουριά και τα εκάστοτε λεγόμενα στοχεύουν μάλλον στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων εκείνων που διατυπώνουν τις προβλέψεις παρά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των παραγωγών!
Γι’ αυτο οι παραγωγοί καλό είναι να βγάζουν τα συμπεράσματά τους βασιζόμενοι όχι σε φημολογίες και εικασίες, αλλά σε επίσημα στοιχεία και επώνυμες τιμές. Και σ’ αυτό μπορει να βοηθήσει σημαντικά το εβδομαδιαίο Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr ), το οποίο θα συνεχιστεί παρά το ότι δεν φαίνεται να το συμπαθούν κάποιοι!
Πάντως οι τιμές αυτή την εβδομάδα (2-9/11) κινήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με εκείνα της προηγούμενης και κυμάνθηκαν στην Κρητη και Πελοπόννησο στα 2,90-3,05, στην Ισπανία από 2,70 -3,30 και στην Ιταλία (την εβδομάδα 24-30/11) στα 5,70 €/κ
* Ο δρ Νίκος Μιχελάκης, που είναι επιστ. σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, δηλώνει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευσή τους επιτρέπεται μετά από άδεια του ιδίου. nmixel@otenet.gr