«Ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός είναι ένα σχέδιο από το οποίο εξαρτώνται όλα τα έργα που κατασκευάζονται» σημείωσε χθες, σε ενημέρωση προς τον Τύπο, ο αναπληρωτής υπουργός Π.Ε.Κ.Α., Νίκος Ταγαράς, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, που σήμερα τίθεται σε ψηφοφορία, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στο θερινό τμήμα της Βουλής.
Στο νομοσχέδιο, το οποίο ικανοποιεί μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, μεταξύ άλλων, προβλέπονται σημαντικές αλλαγές στις χρήσεις γης.
Όπως έκανε γνωστό ο κ Ταγαράς,, τα επίπεδα σχεδιασμού μειώνονται από επτά σε τέσσερα, και δίνεται η αρμοδιότητα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις να εγκρίνουν τα νέα ρυμοτομικά σχέδια και τις τροποποιήσεις τους, προκειμένου να ολοκληρώνεται η διαδικασία μέσα σε λίγους μήνες. Πλέον, τα σχέδια πόλεως καθίστανται τοπικά χωρικά σχέδια, καλύπτουν ολόκληρη την έκταση ενός δήμου και εκδίδονται με Προεδρικό Διάταγμα.
Το Υ.Π.Ε.Κ.Α. προτίθεται να διατηρήσει τον ρόλο του συντονιστή στις χωροταξικές και πολεοδομικές αλλαγές, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και τη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, συνδεδεμένης και με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου αυτή να ενημερώνεται αυτόματα με οποιαδήποτε νέα πληροφορία.
ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ
Ειδικότερα, όσον αφορά τις χρήσεις γης, αυτές ορίζονται πλέον ως εξής: Kατοικία – (Κ1), Κατοικία επιπέδου γειτονιάς – (Κ2), Κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου – (ΜΚ), Πολεοδομικό κέντρο – (ΠΚ), Τουρισμός – αναψυχή – παραθεριστική (δεύτερη) κατοικία – (ΤΑ), Εγκαταστάσεις Κοινής ωφέλειας – (ΚΩ), Ελεύθεροι χώροι – Αστικό Πράσινο – (ΠΡ), Χονδρικό εμπόριο – (ΧΕ), Εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς – (ΜΜΜ), Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφέλειας – (ΑΥ), Παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης- (ΧΜΟ), Παραγωγικές δραστηριότητες πολεοδομικής εξυγίανσης – (ΒΕ), Τεχνολογικό πάρκο – (ΤΠ), Εμπορευματικό κέντρο – (ΕΚ), Παραγωγικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης – (ΥΟ), Ιδιαίτερες χρήσεις – (ΙΧ), Οριοθετημένοι οικισμοί – (ΟΟ), Κύριο Οδικό Δίκτυο Πόλεων – (ΚΟΔ).
Μάλιστα, το Υ.Π.Ε.Κ.Α. πρόκειται να αντιστοιχίσει τους περίπου 6.000 κωδικούς αριθμούς δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών με τις χρήσεις γης του νέου συστήματος, προκειμένου να δημιουργηθεί μία δυναμική βάση δεδομένων, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά και να γνωρίζει ο καθένας τι και πού μπορεί να γίνει η κάθε δραστηριότητα.
Όσον αφορά την περίπτωση Κ1, την ελαφριά μορφή τής μέχρι πρότινος αμιγούς κατοικίας, όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας του Υ.Π.Ε.Κ.Α., Σωκράτης Αλεξιάδης, η ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας θα επιτρέπεται, με απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με προϋπόθεση την αλλαγή του πολεοδομικού σχεδίου τής περιοχής, όπως παραδείγματος χάρη η λειτουργία ενός κουρείου ή ενός φούρνου, κάτι που μέχρι πρότινος απαγορευόταν. Σε κάθε περίπτωση, στις περιοχές προς πολεοδόμηση, τα γήπεδα που έχουν πρόσωπο επί εθνικών, επαρχιακών και κύριων δημοτικών οδών, δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται πλέον ως περιοχές Κ1, γεγονός που σημαίνει ότι ανοίγει και «ο δρόμος» για επιχειρηματική αξιοποίησή τους, με βάση το νομικό πλαίσιο.
Κατοικία επιπέδου γειτονιάς – (Κ2), αποτελούν πλέον περιοχές κατοικίας οι οποίες εξυπηρετούνται στο επίπεδο της γειτονιάς από τις απαραίτητες κοινόχρηστες, κοινωφελείς, εμπορικές και άλλες χρήσεις, ενώ στην κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου – (ΜΚ) επιτρέπονται όλες οι χρήσεις των περιοχών κατοικίας επιπέδου γειτονιάς – (Κ2), καθώς και επιπλέον χρήσεις, όπως μονάδες περίθαλψης μέχρι 100 κλίνες, τράπεζες, ασφαλιστικά γραφεία, κοινωφελείς οργανισμοί και ξενοδοχεία μέχρι 100 κλίνες.
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
Με την έναρξη της χθεσινής συζήτησης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποσύρει τα δύο τελευταία κεφάλαια του νομοσχεδίου, καθώς οι διατάξεις που περιλαμβάνονται σε αυτά δεν αποτελούν προαπαιτούμενα. Όμως, επέμεινε στην ανάγκη συζήτησης του υπολοίπου νομοσχεδίου, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, διότι οι ρυθμίσεις του αποτελούν υποχρεώσεις που θα έπρεπε, ήδη, να έχουν εκπληρωθεί, αν και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι και ο ίδιος δεν αισθάνεται καθόλου ευτυχής για το κατεπείγον, επειδή η κυβέρνηση θα ήθελε με άνεση χρόνου να αναδείξει τη σημαντική νομοθετική παρέμβαση που επιχειρεί.
Τα κεφάλαια που αποσύρθηκαν , είναι το Γ’, που ρυθμίζει θέματα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης, οικοδομικών συνεταιρισμών και εγκαταλελειμμένων οικισμών και το Δ’, που επιχειρεί «βελτιώσεις πλαισίου χωροταξικών και πολεοδομικών κανόνων». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «έκτρωμα» και κάλεσε τους βουλευτές να εξεγερθούν και να μην αποδεχθούν τέτοια διαδικασία, διότι τότε επιτρέπουν στην κυβέρνηση να τους εξευτελίζει.
Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη διαδικασία του κατεπείγοντος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. «Με το νομοσχέδιο καταργείτε- και καταργείται- οποιαδήποτε μορφή άμυνας σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στη ζωή του λαού» σημείωσε ο κ. Χαλβατζής.
Ο κ. Παναγιώτης Ρήγας, από το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «κανέναν δεν βρίσκει σύμφωνο η συζήτηση ενός νομοσχεδίου σημαντικού με έναν τέτοιο τρόπο» όμως εκτίμησε ότι ακόμη και εάν ήταν ανοιχτή η Ολομέλεια και δινόταν άνεση χρόνου, τα ίδια θα έλεγαν όσοι επιδεικνύουν, σταθερά, άρνηση και αναπτύσσουν συνωμοσιολογία.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Σταμενίτης, ανέφερε ότι γίνεται μία σημαντική προσπάθεια ώστε η χώρα να ξεπεράσει την κρίση που δημιούργησε ο λαϊκισμός και σε αυτή την προσπάθεια υπάρχουν ημερομηνίες και υποχρεώσεις για την Ελλάδα.