Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Σημαντικές οι δράσεις και οι νέοι σχεδιασμοί του Δικτύου “ΕλαιοΓευσίες”

Σημαντικές είναι οι δραστηριότητες που έγιναν, αλλά και εκείνες που σχεδιάζονται για το αμέσως προσεχές μέλλον, για τη διάθεση του ελαιολάδου στην εστίαση από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και το Δίκτυο αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου “ΕλαιοΓευσίες”.
Αυτό προέκυψε από τις συζητήσεις που έγιναν και τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη συνάντηση μελών του Δικτύου “ΕλαιοΓευσίες” που έγινε προχθές (10/4) στο Ρέθυμνο στο ξενοδοχείο “ΙΔΑΙΟΝ”, το οποίο φιλοξένησε τη συνάντηση.
Οι δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα περιλαμβάνουν ιδρυτικές διαδικασίες, αλλά και δράσεις προώθησης και προβολής του Δικτύου και των προϊόντων του.
Το Δίκτυο Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου (ΔΕΑΧΕ) με τον διακριτικό τίτλο “Ελαιογευσίες” συγκροτήθηκε μέσω του έργου “Αναβάθμιση Ποιότητας και Προώθηση Εμπορίας του Ελαιολάδου” (ΑΠΠΕΕ), το οποίο υλοποιεί ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ., σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου.
Η νομική μορφή του είναι Ν.Π.Ι.Δ., αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, έχει έδρα το Ρέθυμνο και διοικείται από 5μελές Δ.Σ. με βάση νόμιμο Καταστατικό και Α.Φ.Μ.

Δράσεις που πραγματοποιήθηκαν
Οι δράσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου ΑΠΠΕΕ από τον Ιούνιο 2013 περιλαμβάνουν:
Δημιουργία λογοτύπου, σύνταξη καταστατικού, έλεγχο μελών για τήρηση όρων καταστατικού, οργάνωση ημερίδας “το ελαιόλαδο στην εστίαση”, παράγωγη και μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών spots, δημοσίευση καταχωρίσεων στον τοπικό Τύπο, παραγωγή ενημερωτικών εντύπων στα αγγλικά και διανομή τους απο μέλη Δικτύου και γραφεία ενοικίασης αυτοκίνητων, παράγωγη και διανομή στα πιστοποιημένα μελή επιτραπέζιων διαφημιστικών stands στα ελληνικά και αγγλικά.

Δράσεις που σχεδιάζονται για το προσεχές μέλλον
Οι δράσεις προώθησης και προβολής που προγραμματίζονται στο άμεσο μέλλον και θα γίνουν με την υποστήριξη του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και δαπάνες των μελών του Δικτύου ή μέσα από νέα προγράμματα είναι:
• Ομαδικές διαφημίσεις σε τοπικά Μ.Μ.Ε. (εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς) κατά διαστήματα με δαπάνες των μελών του Δικτύου.
• Δημιουργία και ανάρτηση ιδιαίτερης σελίδας των μελών του Δικτύου στην Ιστοσελίδα του Δικτύου.
• Δημιουργία αφισών – επιγραφών με λογότυπο για μεγάλες ξύλινες παραδοσιακές πινακίδες.
• Δημιουργία αφισών με λογότυπο για την πρόσοψη των καταστημάτων.
• Χρήση μη ξαναγεμιζομένων φιαλών ελαιολάδου στα τραπέζια ταβερνών.
• Οργάνωση εκδηλώσεων προβολής από μέλη του Δικτύου για παιδιά ή άλλες ομάδες πληθυσμού.
• Συμμετοχή σε έρευνα για τη διατροφή και το ελαιόλαδο σε συνεργασία με τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. με συμπλήρωση ερωτηματολογίου και δωρεάν προσφορά του βιβλίου “Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής” στους πελάτες που θα συμπληρώνουν το σχετικό ερωτηματολόγιο.
Μετά την παρουσίαση των δράσεων και του προγραμματισμού του Δικτύου ακολούθησε επίδειξη του υλικού που παράχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος, ενώ παράλληλα έγινε και διανομή του στα πιστοποιημένα μέλη.

Υπόμνημα στην Περιφέρεια για εφαρμογή της υποχρεωτικής αναγραφής του είδους των λαδιών στους καταλόγους εστίασης
Στο πλαίσιο της συνάντησης του Δικτύου “ΕλαιοΓευσίες” αποφασίστηκε όπως το Δίκτυο, σε συνεργασία με τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ., προωθήσει την εφαρμογή των νομοθετικών ρυθμίσεων που έγιναν τελευταία σχετικά με τη διάθεση του ελαιολάδου στην εστίαση με την υποβολή νέων υπομνήσεων και αιτημάτων στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας για τα εξής θέματα:
Μεταξύ αυτών προέχει, όπως τονίστηκε, η υποχρεωτική αναγραφή του είδους των λαδιών στους καταλόγους όλων των επιχειρήσεων εστίασης όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία από τον περασμενο Αύγουστο.
Παράλληλα αποφασίστηκε η προώθηση της ρύθμισης για αύξηση του μεγέθους συσκευασιών στην εστίαση καθώς και της υποχρεωτικής χρήσης μη ξαναγεμιζομένων συσκευασιών με νομοθετική ρύθμιση.
Στο μεταξύ αποφασίστηκε η εθελοντική προώθηση του μέτρου από τα μέλη του Δικτύου με αξιοποίηση της προσφοράς που έγινε από το μέλος του Δικτύου «Αφοί Πρωτογεράκη» για φιαλίδια 60 ml προς 0,67€/τεμάχιο.

Πιστοποιημένα μέλη του Δικτύου “ΕλαιοΓευσίες”
Οπως ανακοινώθηκε από τις 41 επιχειρήσεις που αρχικά υπέγραψαν το καταστατικό, μετά από τον έλεγχο που έγινε, διαπιστώθηκε ότι μόνο 27 προσαρμόστηκαν στους ορούς του καταστατικού και αυτές αποτελούν πλέον τα πιστοποιημένα μελή του Δικτύου «ΕλαιοΓευσίες», τα οποία θα λάβουν το λογότυπο, την πιστοποίηση και τα άλλα υλικά σηματοδότησης και προβολής του Δικτύου «ΕλαιοΓευσίες».
Τα μέλη αυτά, κατά περιοχές είναι:
– Από τα Χανιά οι ταβέρνες: ΑΙΜΙΛΙΑ (Ζούρμπα), ΜΠΟΥΡΑΚΗΣ (Κουνουπιδιανά), ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Σταλός), ΜΠΟΜΠΟΛΗΣ (Π. Ρούματα), ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΑΚΚΩΝ ΟΜΑΛΟΥ (Ομαλός), ΕΝΕΤΙΚΟΝ (Π. Πόλη), ΕΛΠΙΣ (Πλάκα Αποκορώνου), ΕΥΓΩΝΙΑ (Χανιά, Μυλωνογιάννη 120), ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΠΕ (Χανιά, Δασκαλογιάννη 25-27), ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ (Αρμένοι Χανίων), ΜΕΛΤΕΜΙ (Αμυγδαλοκεφάλι) και η επιχείρηση Εμπορίας ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ Α.Ε.
– Από το Ρέθυμνο οι ταβέρνες: ΟΘΩΝΑΣ (Ρέθυμνο), ΤΑΒΕΡΝΑ ΓΑΖΟΖΑΣ (Ατσιπόπουλο), ΔΙΟΝΥΣΟΣ (Μύρθιος), ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – ΣΠΙΤΙ ΚΟΥΡΗΤΩΝ (Μαργαρίτες), ΠΑΝΑΚΡΟΝ (Σχολη Ασωμάτων), GIORGOS (Δαμνόνι).
– Από Ηράκλειο οι ταβέρνες: ΡΟΥΣΣΟΣ (Χουδέτσι), ΕΛΙΑ & ΔΥΟΣΜΟΣ (Σκαλάνι), ΓΩΝΙΕΣ (Γωνιές Χερσόνησος), ΚΡΗΤΕΣ (Γούρνες), ΠΙΛΑΤΟΣ (Λ. Ικάρου, Ν. Αλικαρνασσός) και η Επιχείρηση Εμπορίας ΥΙΟΙ ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗ (Βώροι).
-Από Λασίθι οι ταβέρνες: ΚΟΧΥΛΙΑ (Μόχλος), ΓΙΑΝΤΕΣ (Σητεία), ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ (Καββούσι).
Εγγραφή νέων μελών στο Δίκτυο
Επιχειρήσεις Εστίασης, Παραγωγής Εδεσμάτων και Εμπορίας μπορούν να εγγραφούν ως νέα μέλη του Δικτύου με αίτησή τους προς το Δ.Σ. (τηλ.: 2821050800). Επιχειρήσεις που συμφωνούν με το καταστατικό του Δικτύου που είναι αναρτημένο στην Ιστοσελίδα του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και του Δικτύου έχοντας υπόψη ότι:
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν και αποστείλουν ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ στο Φαξ 2821050818 ή στο e-mail: info@sedik.gr

Πώς χάθηκε η ευκαιρία αναγνώρισης της κρητικής διατροφής από την UNESCO!
Έπρεπε να περάσουν μερικά χρόνια από τότε που οι αδυναμίες συνεργασίας και συνεννόησης αρχών και φορέων στην Κρήτη κατάφεραν να ακυρώσουν την πρωτοβουλία του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. για την αναγνώριση της κρητικής διατροφής από την UNESCO πριν αναγνωριστεί η μεσογειακή, για να αρχίσουν διαπρεπείς επιστήμονες ξένων χώρων να αναγνωρίζουν με δημόσιες δηλώσεις τους ότι η κρητική διατροφή είναι αυτή που αναφέρεται σήμερα σαν μεσογειακή!
Και έπρεπε οι δηλώσεις αυτές να κάνουν τον γύρο του κόσμου σε μεγάλα διεθνή Μ.Μ.Ε. για να αναδημοσιευθούν και στην Ελλάδα χωρίς όμως ιδιαίτερη προβολή και κυρίως χωρίς σχόλια ούτε για το διεθνές «καπέλωμα» που έγινε στην κρητική διατροφή με συναίνεση και συμμετοχή μάλιστα και της Ελλάδας, ούτε βέβαια για την αδυναμία της Κρήτης να συντονιστεί και να διεκδικήσει την αναγνώριση της δικής της άυλης πνευματικής κληρονομιάς την ύπαρξη και αξία της οποίας διεθνείς έρευνες και μελέτες έχουν τεκμηριώσει.
Και για να μην θεωρηθεί ότι όλα αυτά γράφονται για επικοινωνιακούς λόγους, πρέπει να αναφέρουμε την ατυχή κατάληξη της προσπάθειας που είχε αρχίσει ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. το 2008, όποτε δεν είχε αναγνωριστεί ακόμα η μεσογειακή διατροφή από την UNESCO.
Με επίσημα έγγραφα, τα οποία υπάρχουν, ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. είχε προτείνει τότε τη συνεργασία των Νομαρχιών, Τ.Ε.Δ.Κ., Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και άλλων φορέων για την υποβολή κοινού φακέλου στην UNESCO για την αναγνώριση της κρητικής διατροφής ως άυλης πνευματικής κληρονομιάς.
Δυστυχώς, όμως και ενώ οι Τ.Ε.Δ.Κ. είχαν συμφωνήσει και είχαν ορίσει εκπροσώπους τους στην Οργανωτική Επιτροπή και παράλληλα είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν και στις δαπάνες δημιουργίας του φακέλου, οι Νομαρχίες, μετά από σημαντική καθυστέρηση, απροσχημάτιστα αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, προβάλλοντας την αστήρικτη αιτιολογία ότι αυτές είναι… πλέον αρμόδιες να υποβάλουν τον φάκελο!
Τα χρόνια πέρασαν, φάκελος δεν υποβλήθηκε και στο μεταξύ το 2010 η μεσογειακή διατροφή αναγνωρίστηκε με φάκελο που υπέβαλαν από κοινού Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Βόρειο Μαρόκο και… η Ελλάδα
Και σαν επιστέγασμα, ενώ ένα χρόνο αργότερα το 2011 το Υπουργείο Πολιτισμού αρνείται να αποδεχτεί πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης για υποβολή του φάκελου!

Σήμερα… 6 χρόνια μετά!
Διεθνής “απομυθοποίηση” της μεσογειακής και αναγνώριση της κρητικής διατροφής

Με τίτλο «Να τρως σαν Έλληνας; Αποκωδικοποιώντας τη Μεσογειακή Διατροφή» (“Eat like a Greek?” Decoding the Mediterranean diet) η έγκριτη καναδική εφημερίδα “Globe and Mail” δημοσίευσε ρεπορτάζ της Adriana Barton το οποίο αναφέρεται σε δηλώσεις του καθηγητή Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο δρος David Jenkins με τις οποίες αναλύει και επισημαίνει τα πλεονεκτήματα της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής και ιδιαίτερα αυτής που ακολουθείται στην Κρήτη!
Επιτέλους!
Οι ξένοι άρχισαν να… παραδέχονται πως η πραγματικά υγιεινή διατροφή είναι κρητική και ότι η μεσογειακή αποτελεί μια γραφειοκρατική επινόηση!
Στις δηλώσεις του αυτές ο Δρ David Jenkins υπογραμμίζει ότι, όπως αποδείχτηκε, στη διατροφή που είχαν οι Κρητικοί και οι κάτοικοι της Ν. Ιταλίας κατά τις αρχές του ’60 οφείλεται η μεγαλύτερη μακροβιότητα και το χαμηλότερο ποσοστό χρόνιων παθήσεων που είχαν τότε ανά τον κόσμο. Οι Κρήτες τότε, όπως δήλωσε, έτρωγαν προϊόντα της γης: λίγο τυρί, γιαούρτι, ψάρι, πουλερικά, κόκκινο κρασί και ελάχιστο κόκκινο κρέας, ενώ λάμβαναν το 40% των θερμίδων τους από λιπαρά, κυρίως προερχόμενα από το ελαιόλαδο!
Ο ίδιος καθηγητής σε άλλες δηλώσεις του στην κορυφαία διατροφολόγο – σύμβουλο Διατροφής Leslie Beck, απαντώντας στην ερώτηση Τι, ακριβώς, είναι η Μεσογειακή διατροφή;», απάντησε: «Όταν οι επιστήμονες αναφέρονται στη Μεσογειακή διατροφή, μιλούν για μια χαλαρή έννοια που πάντως δεν μπορεί να περιλαμβάνει τα πιάτα με πλούσια ζυμαρικά των ιταλικών εστιατορίων ή τα σουβλάκια και τα τηγανητά με σπορέλαια σε μια ελληνική ταβέρνα!».
Ο Όρος «Μεσογειακή διατροφή» επινοήθηκε για να περιγράψει την τυπική διατροφή στην Κρήτη ή στη Νότια Ιταλία στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν οι χωρικοί της περιοχής είχαν ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής και χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων νόσων στον κόσμο.
Οι Κρητικοί χωρικοί τότε έτρωγαν λίγα και κυρίως φυτικής προέλευσης τρόφιμα και έπαιρναν το 40 τοις εκατό των θερμίδων τους με το ελαιόλαδο το οποίο κάνει την τροφή πιο θρεπτική και πιο εύγευστη.
«Είμαστε πεινασμένοι τις περισσότερες φορές» παραπονέθηκε ένας χωρικός κατά το 1948 στα πλαίσια της μελέτης του ιδρύματος «Ροκφέλερ» για τις διατροφικές συνήθειες των Κρητικών.
Τελικά, στην ερώτηση ποια είναι σήμερα η υγιεινή διατροφή που πρέπει να ακολουθείται ο Δρ. David Jenkins απάντησε.
«Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει μια ευρεία ποικιλία ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων και βασικά λιγότερα από τα τρόφιμα που σχετίζονται με τις σοβαρές νόσους όπως π.χ. τα επεξεργασμένα κρέατα, και περισσότερα από εκείνα που συνδέονται με την καλή υγεία, όπως φρούτα, λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες και φυτικά έλαια που αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη όπως είναι το ελαιόλαδο»

Αφιέρωμα στα εννιά πιο όμορφα ελληνικά νησιά τα οποία ονομάζει σαν εννιά «παραδείσους» φιλοξένησε προ καιρού στις ηλεκτρονικές του σελίδες και το Αμερικανικό δίκτυο CNN το οποίο χαρακτηρίζει κάθε ένα από αυτά με έναν τίτλο και δίδει πληροφορίες, ξενοδοχεία και δρομολόγια, παροτρύνοντας τους αναγνώστες του να τα επισκεφτούν.
Όπως αναφέρεται στο αφιέρωμα, τα 1.400 νησιά της Ελλάδας αποτελούν τους πιο όμορφους προορισμούς της Μεσογείου, αλλά τοπ στη λίστα έρχονται οι Κυκλάδες και η Κρητη για την οποία ο αρθρογράφος αναφέρει ότι προκρίνεται ως ο καλύτερος προορισμός για φαγητό αναδεικνύοντάς την έτσι σαν τόπο για ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού.
Η κατάταξη που δίδει το CNN έχει ως εξής: Ομορφότερα τοπία: Σαντορίνη – Καλύτερη νυχτερινή ζωή: Μύκονος – Καλύτερη ζωή σε χωριό, πιο παραδοσιακός προορισμός: Νάξος – Καλύτερο νησί για θαλάσσια παιχνίδια: Πάρος – Καλύτερες παραλίες: Μήλος – Ιδανικός προορισμός για φυσιολάτρες: Ικαρία – Καλύτερος προορισμός για «Ροβινσώνες Κρούσους»: Κουφονήσια – Καλύτερος προορισμός για ζευγάρια: Φολέγανδρος – Καλύτερο φαγητό: Κρήτη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα