Η αποκέντρωση του προγράμματος δακοκτονίας αλλά και η σύσταση ειδικού φορέα για το σκοπό αυτό, αποτελούν βασική προτεραιότητα για τους ελαιοκομικούς Δήμους της Κρήτης με στόχο την προστασία της παραγωγής, που μέχρι σήμερα βάλλεται έντονα από τη γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις και τα ελλειπή κονδύλια για την εφαρμογή του προγράμματος δημιουργώντας ζημιές εκατομμυρίων στην ετήσια παραγωγή.
Tα παραπάνω αναδείχθηκαν χθες στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης και παρουσίασης του απολογισμού δράσεων της τριετίας του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ΣΕΔΗΚ στο ξενοδοχείο Aquilla Porto Rethymno.
“ΑΓΚΑΘΙ” Η ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ
«Αγκάθι» για την Κρήτη αποτελεί η δακοκτονία, αφού προσβάλλει με μεγάλη συχνότητα τα ελαιόδεντρα προκαλώντας ζημιές που μπορεί να είναι καταστροφικές για την ποιότητα και την ποσότητά του, ενώ εκτιμάται πως ετησίως η οικονομική ζημιά που προκύπτει από την προσβολή του δάκου ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Ο ΣΕΔΗΚ βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση ζητώντας επανειλημμένα ειδική μέριμνα για το θέμα της δακοκτονίας, ενώ καταθέτει προτάσεις μέσα από τις οποίες οι Δήμοι της Κρήτης θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ζήτημα.
Στα βασικά προβλήματα που εντοπίζονται σε ό,τι αφορά τη δακοκτονία, είναι η γραφειοκρατία η οποία δημιουργεί καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ψεκασμών και η προμήθεια των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς, αλλά και τα πενιχρά κονδύλια που αναλογούν για την Κρήτη στο σκέλος αυτό. Απόρροια αυτού, είναι οι ψεκασμοί να μην επαρκούν και να μη γίνονται έγκαιρα με σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή του ελαιολάδου.
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ
Για το λόγο αυτό, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κος Γιώργος Μαρινάκης, είναι αναγκαία η αποκέντρωση της διαδικασίας για τη δακοκτονία. «Θεωρώ ότι πρέπει το σύστημα να αποκεντρωθεί, να έρθει στο επίπεδο της Περιφέρειας, όπως και ο νόμος ο Καλλικράτης επιτάσσει και επίσης το θέμα της προμήθειας φαρμάκων. Έχουν γίνει πολλές σοβαρές παρεμβάσεις και πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί φέτος ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο διαπιστώσαμε μεγάλο πρόβλημα στη δακοκτονία αλλά και γενικότερα διαπιστώνουμε την έλλειψη κονδυλίων. Γενικά χρειάζεται επανασχεδιασμό το όλο σύστημα γιατί οι παραγωγοί πληρώνουν και τα χρήματα δεν καταλήγουν στο κρατικό ταμείο με τα ενδιάμεσα συστήματα που υπάρχουν. Πάντα έχουμε έλλειψη πόρων, πάντα κάνουμε λιγότερους ψεκασμούς απ’ όσους πρέπει και γίνονται και σε περιόδους που δεν μπορούν να βοηθήσουν την παραγωγή».
ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ
Αναγκαία, όπως τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΣΕΔΗΚ Δρ Νίκος Μιχελάκης, μετά τη διαπίστωση πως τη φετινή χρονιά τα προβλήματα στη δακοκτονία είναι πολύ πιο σοβαρά από προηγούμενες χρονιές, είναι η σύσταση ενός ειδικού φορέα για τη δακοκτονία που θα κινείται στα πρότυπα του παλαιού ταμείου προστασίας ελαιοπαραγωγής. Όπως εξήγησε ο κος Μιχελάκης: «Η πρόταση, η γενική, είναι ότι θα πρέπει να ιδρυθεί ένας ειδικός φορέας για τη δακοκτονία στην Κρήτη κατά τα πρότυπα του παλαιού ταμείου προστασίας ελαιοπαραγωγής το οποίο υπήρχε πριν από μερικές δεκαετίες. Ο φορέας αυτός θα πρέπει να λειτουργήσει σε επίπεδο περιφέρειας, θα πρέπει να είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου για να μπορεί να έχει ευελιξία, θα πρέπει να είναι υπεύθυνος και για τις εισπράξεις των εισφορών και κονδυλίων που μπορεί να προκύψουν από προγράμματα εθνικά ή ευρωπαϊκά και από την άλλη θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για τη σωστή εφαρμογή της δακοκτονίας με βάση τους κανόνες οι οποίοι είναι γνωστοί από πολύ παλιά. Εδώ στην Κρήτη έγιναν τα περισσότερα πειράματα και από εδώ προέκυψαν όλα τα αποτελέσματα εκείνα με τα οποία έχει καταφέρει το λάδι της Κρήτης να είναι ακόμα, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, σε ένα επίπεδο ποιοτικό πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι είναι τα λάδια της Ιταλίας και της Ισπανίας».
ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ “ΕΥΝΟΕΙ” ΤΟΝ ΔΑΚΟ
Χαρακτηριστικά, στην εισήγησή του ο Δρ Γεωπόνος-Εντομολόγος Στυλιανός Μιχελάκης αναφέρθηκε στο κλίμα της Κρήτης το οποίο ευνοεί τον πολλαπλασιασμό του δάκου. Ο ίδιος μεταξύ άλλων τόνισε: «Το υγρό και ήπιο κλίμα της Κρήτης ευνοεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό τον πολλαπλασιασμό του εντόμου. Μελέτες και ερευνητικές εργασίες για τη βιολογία του εντόμου έχουν καταγράψει μέχρι επτά αλληλοκαλπτόμενες γενιές του εντόμου ετησίως στην Κρήτη, ενώ στα περισσότερα άλλα μέρη της Ελλάδας ο αριθμός αυτός φτάνει τις τρεις και σπάνια τις τέσσερις γενιές το χρόνο. Με τόσο μεγάλους πληθυσμούς του εντόμου που αναπτύσσονται στην Κρήτη η ζημιά μπορεί να φτάσει μέχρι ολοκληρωτικής καταστροφής τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του λαδιού».
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ
Στα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα δακοκτονίας αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Χανίων και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δ. Αποκορώνου κος Σταύρος Σταυρουλάκης. «Τα διοικητικά προβλήματα χαρακτηρίζονται από μια χρονοβόρα και δαιδαλώδη γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία από τις υποβολές των δηλώσεων των ενδιαφερομένων εργολάβων έως τις υπογραφές των τελικών συμβάσεων είναι υπερβολική. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας από την Κεντρική Διοίκηση είναι πάντα η απαράδεκτη καθυστέρηση της έναρξης των ψεκασμών, αλλά και της επίβλεψης της ορθής εφαρμογής τους από τους Γεωπόνους τομεάρχες. Μόνιμο θύμα αυτής της κατάστασης είναι η αναποτελεσματικότητα της μεθόδου. Από την άλλη πλευρά οι Νομάρχες Γεωπόνοι, αντί να προσληφθούν από την έναρξη της περιόδου τον Μάιο και Ιούνιο του 2017 προσλήφθηκαν μέσα με τέλη Αυγούστου» τόνισε μεταξύ άλλων ο κος Σταυρουλάκης.