«Φτωχός συγγενής της υγείας» χαρακτηρίζεται στη χώρα μας ο τομέας της πρόληψης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως τονίστηκε σε εκδήλωση για την ανάδειξη του έργου του Γεωργίου Ν. Παπανικολάου, της διαχρονικής αξίας της έρευνάς του, αλλά και της δραστηριότητας του Ινστιτούτου που φέρει το όνομά του, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης παρασκευής στην κεντρική αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που, όπως επεσήμανε στην ομιλία του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και σύμβουλος του Ινστιτούτου Μανώλης Σκουλάκης, «είναι ανάγκη να προάγει το κράτος περισσότερο την πρόληψη», δεδομένου ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι «οι Ελληνίδες δεν καρπώνονται στον επιθυμητό βαθμό από το ΠΑΠ τεστ, αφού ακόμη και σήμερα καταγράφονται 600 με 700 κρούσματα καρκίνου του τραχήλου».
Ο πρώην υπουργός -που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ινστιτούτου πριν από 18 χρόνια, τόνισε ότι «παράγοντες, όπως ο φόβος, η ντροπή, αλλά και η οικονομική αδυναμία, οδηγούν τις Ελληνίδες στο να αμελήσουν την πρόληψη και την εξέταση».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Κυτταρολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Ε.Κ.Π.Α. Πέτρος Καρακίτσος έκανε μια συνοπτική αναδρομή στο έργο του Παπανικολάου και τον τρόπο που κατόρθωσε να πείσει την ιατρική κοινότητα για την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου που στη συνέχεια πήρε το όνομά του, τονίζοντας πως είναι λυπηρό «μία με δύο γυναίκες να πεθαίνουν καθημερινά στην Ελλάδα, τη χώρα του Παπανικολάου, προσβεβλημένες από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας».
Ο Γ.Ν. Παπανικολάου «κατόρθωσε να ανακαλύψει το τεστ που σώζει ζωές», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Πέτρος Καρακίτσος και υπογράμμισε τον σοβαρό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η προαγωγή της ιδέας και της κουλτούρας της πρόληψης, αλλά και της διπλωματίας της Υγείας, όπως «δίδαξε» η πορεία του μεγάλου Ελληνα επιστήμονα.
Την εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας άνοιξε με προσφώνησή του ο αναπληρωτής πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., καθηγητής Γεώργιος Πολυμενέας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ευστράτιος Πατσούρης και η πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Χάιδω Σπηλιοπούλου.
Το Ινστιτούτο Γεώργιος Ν. Παπανικολάου, το οποίο και ιδρύθηκε το 1998, έχει έδρα τη γενέτειρα του Ελληνα επιστήμονα την Κύμη και αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με σκοπό την ενημέρωση και την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων νεοπλασματικών νόσων.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.