Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο των εξώσεων βρίσκονται οι ψυχικά πάσχοντες σε δομές (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα) στα Χανιά.
Δεκαέξι χρόνια μετά το κλείσιμο του Ψυχιατρείου Χανίων και την έναρξη της αποασυλοποίησης προκαλούνται διάφορα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη δυσκολία εύρεσης κατάλληλων χώρων στέγασης για τους ανθρώπους με ψυχιατρικά νοσήματα.
Στα Χανιά 90 άνθρωποι φιλοξενούνται σε δομές (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα), ζώντας κάτω από ανθρώπινες συνθήκες χωρίς τον ψυχιατρικό εγκλεισμό. Σε ένα ξενώνα και ένα οικοτροφείο οι ιδιοκτήτες επιθυμούν την απομάκρυνση της δομής προκειμένου να ενοικιάσουν σε άλλον τα κτήρια τους, ενώ εξαιτίας κυρίως της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν άλλα κατάλληλα σπίτια.
Περιγράφοντας την κατάσταση ο κ. Μ. Αναγνωστόπουλος πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο πρώην ψυχιατρείο Χανίων και υπεύθυνος γραμματειακής υποστήριξης των ψυχιατρικών δομών εξηγεί που διαπιστώνονται τα περισσότερα προβλήματα.
• Ξενώνας στο Καλαμάκι: Ο ιδιοκτήτης ήθελε να κάνει αναπροσαρμογή προς τα πάνω του ενοικίου που σήμερα είναι στις 2.500 ευρώ. Εμείς ζητάμε να κάνει κάποιες επισκευαστικές εργασίες όπως έχει υποχρέωση ο ιδιοκτήτης αλλά αυτό δεν γίνεται, επιθυμεί να φύγουμε από εκεί, μας έχει προειδοποιήσει μια φορά. Πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε χώρος για να μετακινηθούμε.
• Οικοτροφείο στον Καλαθά: Έγινε μήνυση σε βάρος μας από περίοικο ότι λόγω του ξενώνα υποβαθμίστηκε η περιουσία του και ζητούσε ένα τεράστιο ποσό. Τα δικαστήρια μας δικαίωσαν, κερδίσαμε την αγωγή . Όμως το βασικό είναι πως ο ιδιοκτήτης δέχεται να μας ανανεώσει το ενοικιαστήριο μόνο αν αυξηθεί σημαντικά το ενοίκιο και αν ο ίδιος δεν κάνει τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Και εκεί υπάρχει πρόβλημα και ψάχνουμε χώρο για να φύγουμε.
• Ξενώνας στα Κουνουπιδιανά: Δεν υπάρχει θέμα έξωσης μας αλλά ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να κάνει τις αναγκαίες επισκευές.
• Διαμερίσματα: Για την ώρα δεν υπάρχει θέμα αλλά ψάχνουμε να βρούμε ένα τρόπο να αναπροσαρμόσουμε το τίμημα γιατί είναι δύσκολο να βρούμε διαμερίσματα γιατί οι ιδιοκτήτες ζητούν μεγάλα ενοίκια.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Σε ότι αφορά τη λειτουργία των δομών της ψυχιατριακής αποασυλοποίησης ο κ. Αναγνωστόπουλος επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους ξενώνες και τις άλλες δομές. Οι άνθρωποι αυτοί γίνονται μέρος της τοπικής κοινωνίας, της γειτονιάς. Στον Καλαθά όπου είχαμε και δεύτερο ξενώνα αλλά έκλεισε τα καταστήματα της περιοχής αναζητούσαν τους ασθενείς γιατί έκαναν εκεί τα ψώνια τους, κάθονταν στα καφέ».
Ο ίδιος εκτιμά πως μια λύση στο πρόβλημα της στέγασης θα μπορούσε να δοθεί σε ένα από τα κτήρια του παλιού ψυχιατρείου. «Φυσικά και δεν λέμε να ανοίξει το παλιό ψυχιατρείο, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, απλά θα μπορούσαμε να πάρουμε ένα κτήριο για ξενώνα, με ανοικτές πόρτες, όχι βέβαια εγκλεισμούς. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να γίνει κάτι τέτοιο» τονίζει.
Σημειώνεται ότι στην κατ’ οίκον νοσηλεία που εφαρμόζεται προσφέρονται υπηρεσίες για 180 ανθρώπους στα σπίτια τους. Έτσι το σύστημα αυτό λειτουργεί ως “φίλτρο” ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην καταλήξουν στην ψυχιατρική κλινική, να λαμβάνουν την απαραίτητη αγωγή ζώντας μέσα στην κοινωνία. Παράλληλα συνεχίζει τη λειτουργία της η κινητή μονάδα που πηγαίνει σε 11 περιφερειακά ιατρεία σε όλο το νομό προσφέροντας υπηρεσίες εξωτερικού ιατρείου.
Το μεγάλο πρόβλημα των ψυχιατρικών δομών είναι η έλλειψη προσωπικού. «Η αποασυλοποίηση ξεκίνησε με πολύ προσωπικό, όμως ο μεγαλύτερος αριθμός των ανθρώπων αυτών έχει συνταξιοδοτηθεί και δεν αντικαταστάθηκε ! Ψάχνουμε καιρό τώρα ένα παθολόγο και δεν μπορούμε να βρούμε. Στις προσλήψεις που ζητάμε μας λένε ότι “εδώ δεν έχουμε παθολόγους στις παθολογικές για τις ψυχιατρικές δομές θα πάρουμε;” Όμως είναι μια απαραίτητη ειδικότητα. Επίσης έχουμε καθολική έλλειψη σε εργοθεραπευτές για να απασχολείται ο ασθενής, να αποκτήσει δεξιότητες, ενώ μεγάλες είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό» δηλώνει η κ. Κ. Ζουμαδάκη συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων.