Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Σήμερα θα έχουμε μια υπέροχη μέρα…

Την κουβέντα αυτή μου την είπε ένας άγνωστος μου μεσήλικος Χανιώτης ένα ανοιξιάτικο πρωί στην περιοχή Δικαστηρίων.
Πράγματι εκείνη η ημέρα ήταν μια υπέροχη μέρα για μένα και την οικογένεια μου. Ήταν σύμπτωση; Με επηρέασε θετικά; Μήπως με μπόλιασε η Άνοιξη; Όποια εξήγηση και να διαλέξω μου άρεσε. Όπως άρεσε και στην παρέα.
Πενήντα χρόνια μετά την έναρξη του σύγχρονου ρεύματος της θετικής σκέψης πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν τα θετικά της στοιχεία.
Σε άρθρα και έρευνες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε επιστημονικά περιοδικά παρουσιάζονται συγκεκριμένες θετικές επιδράσεις της θετικής σκέψης σε άτομα κάθε ηλικίας.
Ας δούμε τι μας παρουσιάζουν τα σύγχρονα ευρήματα και σχετικές παρατηρήσεις μου στο πεδίο…

Ο ρόλος της παιδείας μας
Οπως μια ισορροπημένη διατροφή δίνει υγεία και ευεξία στο σώμα, έτσι και μια θετική προσέγγιση στην εκπαίδευση, μας χαρίζει ελευθερία και ευδαιμονία.
Παιδιά, έφηβοι και νέοι που μαθαίνουν να λειτουργούν αυτόνομα, δεν μεμψιμοιρούν, δεν πέφτουν σε παγίδες και απορρίπτουν τα ασήμαντα.
Οι μαθητές οι οποίοι έχουν την ευτυχία να στηρίζονται σε εκπαιδευτικούς που χαρίζουν χαμόγελα και θετική σκέψη, το δείχνουν.
Καθημερινά τους βλέπω να είναι ανυπόμονοι να φθάσουν στην τάξη τους, να ανησυχούν μήπως δεν ήλθε η δασκάλα τους κι έχουν μάτια που λάμπουν.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά, σε επίσκεψη μου σε σχολείο της περιοχής, πόσο ωραία αισθάνθηκα στην αίθουσα μιας ευτυχισμένης νεαρής δασκάλας.
Το χαμόγελο κι η θετική της προσέγγιση λειτουργούσαν σαν μέσα κατανόησης και συνοχής στην μικρο-κοινωνία της τάξης της και έφερναν την Άνοιξη.

Η επιρροή του Facebook
Ερευνες, που ανακοινώθηκαν το 2015, επιβεβαιώνουν τις αλληλο-συγκρουόμενες επιδράσεις στους χρήστες του γνωστού μας facebook.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακτούν καθημερινά σημαντικό μέρος του χρόνου και της ενέργειας πολλών από μας.
Σήμερα έχουμε μια έρευνα που υποστηρίζει ότι όταν το μέσο προκαλεί ζήλια το επακόλουθο είναι η κατάθλιψη του χρήστη.
Αντίθετα, μια άλλη υποστηρίζει ότι η κακή μας διάθεση βελτιώνεται αν πιστέψουμε ότι το facebook μας πρόσφερε την κοινωνική δικτύωση και τη στήριξη που αποζητούσαμε.
Μια τρίτη έρευνα κατέγραψε ότι οι παθητικοί χρήστες άγονται σε κακή ψυχολογία, αντίθετα οι ενεργοί ούτε ζηλεύουν, ούτε παθαίνουν κάτι.
Ευτυχισμένοι φαίνεται να είναι κι όσοι διαβάζουν καλές ειδήσεις για φίλους τους. Αν αυτές οι καλές ειδήσεις αφορούν κολλητούς τους, τότε πετάνε στα ουράνια… Ακόμη κι αν αισθανθούν μια μικρή ζήλια, αυτή είναι καλοπροαίρετη.
Συμπερασματικά οι ερευνητές προειδοποιούν ότι δεν φταίει η τεχνολογία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ψυχολογία μας, αλλά ο τρόπος που την χρησιμοποιούμε.
Τέλος, μας συμβουλεύουν να περιορίσουμε τη χρήση αυτών των μέσων, αν κρίνουμε ότι παρασυρόμαστε σε συγκρίσεις κι αστήρικτες “ζήλιες”.
Συμπληρώνω ότι παράπλευρες απώλειες της υπερβολικής χρήσης είναι η ανάλωση ενέργειας, η μειωμένη διάρκεια του ύπνου και η ελαττωμένη ικανότητα προσοχής το επόμενο πρωί.

Ναι, στην εξομολόγηση
Αμεση βελτίωση της ψυχικής μας διάθεσης εγγυάται ο καθηγητής J. Pennebaker αρκεί να εξομολογηθούμε μύχια μυστικά μας.
Και συμπληρώνει ότι αν δεν θέλουμε να τα πούμε σε μια κανονική εξομολόγηση, τότε αρκεί να τα γράψουμε με λεπτομέρεια σε ένα ημερολόγιο.
Και συμπληρώνω, φαίνεται ότι κάποιοι διάσημοι προτιμούν μια απλούστερη λύση “Να τα βγάζουν στη φόρα”, δηλαδή στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι 7 παράγοντες της ευτυχίας
Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard που διήρκησε 75(!) χρόνια και περιέλαβε άτομα από διαφορετικές τάξεις και με διαφορετικές ικανότητες είναι άκρως διαφωτιστική.
Ο καθηγητής Ν. Μακρής αποκαλύπτει τα συμπεράσματα αυτής της μακρόχρονης εξαντλητικής έρευνας. Μας λέει ότι οι επτά παράγοντες που χαρίζουν καλή διάθεση, υγεία και μακροζωία είναι:
2 Η αποχή από το κάπνισμα,
2 Η μόρφωση,
2 Το προβλεπόμενο σωματικό βάρος,
2 Μια μόνιμη σχέση ή ένας σταθερός γάμος,
2 Η τακτική σωματική άσκηση,
2 Η μη κατάχρηση αλκοόλ και
2 Η ικανότητα προσαρμογής σε μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Συμπληρώνω σχετικά με τον τελευταίο παράγοντα ότι αυτή την ικανότητα την έχουν σε υψηλό βαθμό οι δια βίου μαθητές.
Δηλαδή, τα άτομα κάθε ηλικίας που ενημερώνονται, επιμορφώνονται ή συνεχίζουν σπουδές χωρίς υλική ανταμοιβή τις περισσότερες φορές. Αυτοί κερδίζουν σε ευζωία και γίνονται κήρυκες καλής διάθεσης στο περιβάλλον τους.

Συμπερασματικά                                                                                                                
3Ας υιοθετήσουμε το θετικό αναγεννητικό πνεύμα της Άνοιξης.

3Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ανεπηρέαστοι από τις συνέπειες αν είναι ενεργοί ή δεν σπαταλάνε ατελείωτο χρόνο καθημερινά.

3Οι κερδισμένοι στο μοίρασμα της πίτας της ευτυχίας είναι ακόλουθοι του “μέτρον άριστον” κι οι διά βίου μαθητές.

Σημείωση: Το θέμα δεν εξαντλήθηκε για αυτό θα συνεχίσω την επόμενη Τετάρτη.
Πτυχιούχος Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στην Δια Βίου Μάθηση,  συγγραφέας ‘Μαθαίνω Εύκολα’, ‘Θυμάμαι Εύκολα’ Επικοινωνία: polygnosi@gmail.com, 2821040400, facebook: polygnosi


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα