Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

«Το… σημερινό χάλι των νέων»

Φαβορίτες, μακριά μαλλιά και… μιξομάνδηλα της νεολαίας των Χανίων που εξόργιζαν τους μεγαλύτερους σε χρόνια παλαιά
Σίγουρα ο τίτλος του παρόντος θεωρείται αν μη τι άλλο… πιασάρικος! “Το σημερινό χάλι των νέων” είναι εξάλλου ένα θέμα που από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν… πάντοτε επίκαιρο. Κι αυτό διότι οι… μικρές ή μεγάλες διαφωνίες και οι διαφορές μεταξύ των νεότερων και των πρεσβύτερων απασχολούσαν και τους μεν και τους δε!
Οι νέοι πάντοτε θα μιλούν για τα γέρικα μυαλά και τους ανθρώπους που δεν τους κατανοούν ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα μνημονεύουν τις δικές τους παλιές καλές εποχές που τα πάντα ήταν πιο όμορφα ή ήταν… διαφορετικά.
Ομως ας μην το κουράζουμε άλλο κι ας έρθουμε στο προκείμενο.
Στη δεκαετία του ’60, εκεί προς τα τέλη της, η νεανική αμφισβήτηση των πάντων άφηνε μακρύ μαλί και φαβορίτες.
Η συγκεκριμένη εικόνα… εξόργιζε πολλούς μιας πιο προχωρημένης ηλικίας, ανάμεσα σε αυτούς και τον “Χανιώτη” που στην εφ. “Εθνική Φωνή” και στην στήλη “Σημειώσεις από τα Χανιά που πέρασαν”, στηλίτευε τη νεολαία της εποχής και δη τη χανιώτικη ενώ αναφερόταν και στους νέους των Χανίων του 1880 παραθέτοντας ένα δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Απτερα” (φύλλον 3/17 Μαΐου 1880) στο οποίο η εφημερίδα τα “έψελνε” στους τότε νέους!
Εγραφε λοιπόν ο Χανιώτης εν έτει 1969: «Το σημερινό χάλι των νέων των Χανιών, φαβορίτες και μακρύ μαλλί, εξοργίζει. Από παντού ακούγονται αγαναχτησμένα ξεφωνητά. Μα μη νομίζετε πως και οι παλιοί νέοι των Χανιών πήγαιναν πίσω. Αιώνια ανήσυχα νιάτα!… Δεν ήταν, που λέτε, άγια λάδια γιαυτό δέτε τι κάναν το 1880».
Το 1880 λοιπόν είχε ξεκινήσει μία… κόντρα μεταξύ των νέων των Χανίων και της εφημερίδας “Τα Απτερα” για το μαντηλάκι που φορούσαν οι νέοι στο σακάκι τους.
Ο Χανιώτης είχε ανασύρει την απάντηση της εφημερίδας προς τους νέους οι οποίοι είχαν παραπονεθεί στην εφημερίδα, τονίζοντας πως δεν ήταν κατακριτέο να φορούν και να επιδεικνύουν το μαντηλάκι τους!
Η εφημερίδα από την άλλη παρέμενε αμετακίνητη στις απόψεις και στην απάντησή της μεταξύ άλλων τόνιζε ότι: «οι νέοι της εποχής μας θεωρούσι μεγαλοπρεπές να επιδεικνύωσι το μιξομάνδηλόν των όπερ τοσούτον επιμελώς τοποθετούσιν εις το θηλάκιον του επανωφορίου των, εξ ου προέχει δίκην γλώσσης κεχηνότος στόματος, καθιστούμενον ούτως ορατόν εις πάντας! Αγνοούντες τους λόγους της τοιαύτης επιδείξεως αδυνατούμεν τι πρέπει να θαυμάσωμεν, το ύφασμα ή την μίξαν».
Και συνέχιζε η εφημερίδα πιο… δυναμικά: «Μα τούτο δε θα των καλοφανή των νέων κιέτσι τρέχουν και παραπονιούνται στην εφημερίδα. Μα κείνη αμείλιχτη θα ξαναγράψη ειρωνικότατα».
Η φωτογραφία που παραθέτουμε από το περιοδικό “ΕΙΚΟΝΕΣ”, απεικονίζει μία παρέα νέων Λονδρέζων εν έτει 1968.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα