Bιότοπος – περιγραφή
Η λατινική του ονομασία είναι Symphytum officinale (Σύμφυτο το φαρμακευτικό). Ανήκει στην οικογένεια των Βορανιγιδών. Φύεται σε όλη την Ευρώπη και την βόρεια Ασία. Φυτό πολύ διαδεδομένο στα υγρά λιβάδια.
Το συναντούμε με τις ονομασίες Σύμφυτο, Στεκούλι, Χονδρούτσικο, Πηκτή, Προκοπιάνα.
Είναι πολυετής πόα που φυτρώνει αυτοφυές σε υγρά λιβάδια, κοντά σε νερά, σε φράχτες και στις άκρες των δρόμων. Η ρίζα του έπειτα από χρόνια γίνεται σκούρα καφέ έως μαύρη εξωτερικά, υποκίτρινη εσωτερικά και είναι κολλώδης.
Τα φύλλα του είναι τραχιά, λογχοειδή με έντονη νεύρωση και τα άνθη μοβ, ενίοτε λευκά, κιτρινωπά ή ρόδινα, κωδωνοειδή, σε σχήμα καμπανούλας. Σχηματίζουν ταξιανθίες βόστρυχους, γυριστούς προς τα κάτω.
Τα τρυφερά φύλλα του Σύμφυτου είναι γευστικά και τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα. Το βότανο χρησιμοποιείται σήμερα σε σαμπουάν, σαπούνια και κρέμες για το δέρμα.
Ιστορικά στοιχεία
Είναι βότανο γνωστό από την αρχαιότητα. Είναι η Πηκτή του Διοσκουρίδη ο οποίος αναφέρεται στις επουλωτικές ιδιότητες του φυτού.
Παλιά στην Αγγλία ονόμαζαν το φυτό “knitbone” που σημαίνει “δένει κόκαλα” εξαιτίας της παραδοσιακής χρήσης του για τη θεραπεία των καταγμάτων. Ο βοτανολόγος Κούλπεπερ έγραφε το 1633 για το βότανο ότι είναι «ιδιαιτέρως καλό για την κήλη και τα κατάγματα». Το σύμφυτο περιέχει αλλαντοΐνη που ενθαρρύνει την αύξηση των οστών, των χόνδρων και των μυϊκών κυττάρων. Όταν τοποθετείται το συνθλιμμένο βότανο πάνω στο πάσχον άκρο, η αλλαντοΐνη απορροφάται από το δέρμα και επιταχύνει την επούλωση.
Παλιά το μπάνιο με σύμφυτο ήταν δημοφιλές μέσο για την επισκευή του υμένα και συνεπώς την «αποκατάσταση παρθενίας» πριν τον γάμο.
Το βότανο το χρησιμοποιούσαν υπό μορφή ζεστών καταπλασμάτων ή πομάδας για την θεραπεία πληγών, καψιμάτων, ελκών, κιρσών, καταγμάτων, περιοστίτιδων καθώς και για πλευρίτιδα, βρογχίτιδα, βρογχοπνευμονία και ορισμένους ρευματισμούς. Το αφέψημα της ρίζας το χρησιμοποιούσαν για γαργαρισμούς σε περιπτώσεις φαρυγγίτιδας και πονόλαιμου.
Από τα φύλλα του παρασκεύαζαν είδος κόλλας που χρησιμοποιούσαν για την κλώση τραγίσιων και προβατίσιων τριχών.
Στην Κρήτη γνώριζαν το βότανο από παλιά και το ονόμαζαν Στεκούλι. Το χρησιμοποιούσαν για το πλύσιμο των πληγών ως σαρκοθρόφι (επουλωτικό). Το έπιναν και ως μαλακτικό για τον βήχα. Ο μαμές το χρησιμοποιούσαν κοπανισμένο για τις ραγάδες των μαστών στις θηλάζουσες μητέρες.
Συστατικά – χαρακτήρας
Το φυτό περιέχει αλλαντοΐνη και ένα αλκαλοειδές (σύμφυτο κυνογλωσσίνη), ίχνη κονσολιδίνης, χολίνη και τανίνη. Το ρίζωμα είναι πλούσιο σε σάκχαρο, βλέννες, άμυλο και περιέχει ασπαραγίνη.
Aνθιση – χρησιμοποιούμενα μέρη – συλλογή
Ανθίζει από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού υπάρχουν στη ρίζα, στο ρίζωμα και τα φύλλα.
Οι ρίζες εξάγονται την Aνοιξη ή το Φθινόπωρο όταν το επίπεδο της αλλαντοΐνης που περιέχει το φυτό είναι στο μέγιστο. Τις κόβουμε στη μέση και τις ξηραίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία 40-60 βαθμών Κελσίου.
Θεραπευτικές ιδιότητες
και ενδείξεις
Η θεραπευτική δράση του βοτάνου είναι επουλωτική, μαλακτική, στυπτική και αποχρεμπτική.
Οι εντυπωσιακές επουλωτικές ιδιότητες του σύμφυτου οφείλονται εν μέρει στην παρουσία της αλλαντοΐνης που περιγράψαμε πριν.
Η πρόσθετη παρουσία άφθονου μαλακτικού γλισχράματος κάνει το σύμφυτο ένα ισχυρό θεραπευτικό ίαμα για το γαστρικό και δωδεκαδακτυλικό έλκος, τη διαφραγματοκήλη (δια του οισοφαγικού τρήματος) και την ελκώδη κολίτιδα. Η στυπτικότητά του βοηθά στις αιμορραγίες όπου και αν εμφανίζονται.
Εχει χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις βρογχίτιδας και ερεθιστικού βήχα, όπου καταπραΰνει και μειώνει τον ερεθισμό βοηθώντας ταυτόχρονα την απόχρεμψη.
Το σύμφυτο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε εξωτερικά στην επούλωση των τραυμάτων όπου βοηθά να σχηματισθεί σωστά ο ουλώδης ιστός. Θέλει όμως προσοχή όταν το τραύμα είναι βαθύ, γιατί η γρήγορη επούλωση εξωτερικά, χωρίς αυτό να έχει επουλωθεί πιο βαθιά θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχηματισμό αποστήματος. Είναι ωφέλιμο για χρόνια κιρσώδη έλκη. Υπό μορφή πλύσεων είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία της μητρίτιδας.
Συνδυάζεται με αλθαία και σπειραία για γαστρικά έλκη και φλεγμονές. Για βρογχικές παθήσεις συνδυάζεται με βήχιο, μαρρούβιο και ίνουλα.
Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για τους πόνους των μυών και των αρθρώσεων.
Παρασκευή και δοσολογία
Παρασκευάζεται ως αφέψημα. Ρίχνουμε ένα κουτάλι του φαγητού με ξηρά φύλλα του βοτάνου σε ένα φλιτζάνι νερό και το βράζουμε για ένα λεπτό. Το αφήνουμε σκεπασμένο για μισή ώρα και το στραγγίζουμε. Από το ρόφημα πίνουμε 1-2 κουτάλια του φαγητού τρεις φορές την ημέρα. Γλυκαίνουμε κατά προτίμηση με μέλι.
Προφυλάξεις
Η εσωτερική κατανάλωση του βοτάνου είναι καλύτερο να αποφεύγεται γιατί μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά. Υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις.
Υ.Σ. Ολα τα προηγούμενα άρθρα της στήλης μπορούμε να τα βρούμε στη διεύθυνση www.herb.gr.
Επίσης αν κάποιος φίλος αναγνώστης γνωρίζει οποιαδήποτε θεραπευτική ιδιότητα βοτάνου του τόπου μας που δεν είναι ευρέως γνωστή ή έχει κάποιο ερώτημα μπορεί να το απευθύνει στην ηλεκτρονική διεύθυνση skouvatsos11@gmail.com
Exo provlima stin mesi pos mboro na xrisimopiiso kai pou mboro navro?
φιλη Χαρουλα ,το συμφυτο ειναι αποτελεσματικο για ολες τις φλεγμονες,διαστρεμματα,πονους,εκζεμα, ψωριαση.Το ελαιο του το χρησιμοποιω τα τελευταια 5 χρονια σε κεραλοιφες για πονους φλεγμονες και δερματικα με μεγαλη απηχηση και αποτελεσματικοτητα.Το λοιπον αν θες να φτιαξεις λαδι συμφυτου,το οποιο μπορεις να το χρησιμοποιεις σκετο η σε συνδιασμο με αλλα ελαια σε κεραλοιφη,τοτε πρεπει να προμηθευτεις φυλλα συμφυτου και ριζα συμφυτου.Για ενα λιτρο ελαιολαδο θα χρειαστεις 200γρ ριζα και 100γρ φυλλα.Εννοειται πως αν θες λιγοτερη ποσοτητα μειωνεις αναλογικα τα βοτανα.Παρασκευη:βαζεις την ριζα(τεμαχισμενη) και το λαδι σε βαζο και το τοποθετεις σε φουρνο στους 50 για 8-10 ωρες.Μετα σουρωνεις και προσθετεις τα φυλλα στο λαδι και επαναλαμβανεις την διαδικασια.Το ξερω φαινεται χρονοβορο,αλλα το αποτελεσμα θα σε δικαιωσει,καμια σχεση με τα αγοραστα.Το δικο σου θα εχει καταπρασινο χρωμα ενω του εμποριου ειναι ανοιχτοχρωμο.Ελπιζω να σε βοηθησα.Για οποιαδηποτε απορια εχεις στειλε μου beewaxnature@gmail.com
Λόγω του ότι πρώτη φορά βλέπω το συγκεκριμένο φυτό, που βρήκα στην αγορά και δεν γνωρίζω πως πρέπει να είναι, θέλω να μου πείτε πως είναι, γιατί αυτό που μου έδωσαν είναι σαν αποξυραμμενες ρίζες και όχι μόνο φύλλα, ευχαριστώ
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΙΣΩ ΑΝ ΤΟ ΣΥΜΦΥΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΥΛΟΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΒΩΝΟΚΥΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
ΠΑΝΤΕΛΗς
ΕΧΩ ΚΑΤΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟΝ ΓΥΨΟ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΚΟΜΠΡΕΣΑΣ. ΣΑΝ ΑΦΕΨΗΜΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ?? Η’ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΩ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ??
καλησπέρα σας και χρόνια πολλά
θα ήθελα να σας ρωτήσω αν κάνω λάδι με φύλλα μόνο απο σύμφυτο πόσα γραμμάρια φύλλα θα χρειαστώ και πόσα ml λάδι?
1πρός 5?
ευχαριστώ εκ των προτέρων
Κωστα καλησπέρα εγω τα λαδια μου τα κανω με αναλογια 1:3 σε ορισμένες περιπτώσεις 1:4
Κατά κύριο λόγο η αλλαντοινη που είναι υπεύθυνη για την επούλωση και την προαγωγή δημιουργίας νεων κυτταρων,βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στην ριζα
Κ. Σακη νομιζω πως ειναι επικινδυνο να δημοσιευουμε σαν επισημη βοτανολογια συνταγες που εχουν αποτελεσματα πολυ καλα! Ας πουμε με την Αχιλλεια και το Βαλσαμοχορτο. Τωρα με το συμφυτο! Σε αναλογιες και σε κρεμες θα εχει μεγαλη επιτυχια πιστευω! Εχω ενδειξεις!
Στο Νομό Χανίων υπάρχει σύμφυτο; Ευχαριστώ!!
Το σύμφυτο υπάρχει στο Νομό Χανίων; Ευχαριστώ!!!
Για το καταγμα πως μπορω να το χρησιμοποιησω?