Διχασμός των κυβερνητικών Τόρις της Μέι και τεταμένα πνεύματα επικράτησαν στη Βουλή του Ηνωμένου Βασιλείου με τους εργατικούς του Κόρμπιν, μετά την αναγγελία έκτακτης σύγκλησης του Υπ. Συμβουλίου για τις 25/11/18 προς επικύρωση της συμφωνίας, “χαρτί διαζυγίου” το βάφτισαν, εκ. 580 σελιδων για το “Brexit”. Αυτή τη συμφωνία πρέπει να την εγκρίνουν τα 27 Κοινοβούλια της Ε.Ε. την 29/3/19, όπως ενημερώθηκαν οι αντιπροσωπείες των από τον Γάλλο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ.
Οι Ευρωπαίοι πρέσβεις των 27 της Ε.Ε. βρήκαν το σχέδιο λογικό, αλλά κανείς δεν έδειξε ενθουσιασμό, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Γιούνκερ ανακάλυψε κενά στη συμφωνία, σχέσιν έχοντα με την Ιρλανδία. Στο σχέδιο υπάρχει μεταβατική περίοδος, ώστε να μην μείνει έκθετο το Η.Β. χωρίς κάποια συνθήκη για τη μετά το “Brexit” εποχή, που δεν έχει προσδιορισθεί. Αφορά κυρίως ένα δίχτυ ασφαλείας για εκατομμύρια εγκαταστημένους και εργαζομένους ένθεν κακείθεν και τα θέματα τελωνειακής ένωσης για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Πάντως είναι πολλά τα δις ευρώ, που θα κληθεί να καταβάλλει η Αγγλία ως αποζημίωση, για όσον καιρό παρέμενε συνδεδεμένη με την Ε.Ε.
Αρχικώς 4 υπουργοί της κυβέρνησης αντιδρούσαν στις θέσεις της Μέι, θεωρώντας, ότι η συμβιβαστική δέσμευση δεν απείχε από του να γίνεται το Η.Β. υποτελές της Ε.Ε. σαν “αποικία” της. Φάνηκε, ότι υπέκυψαν στα επιχειρήματα της πρ/ργού, η οποία προσπαθούσε να τους πείσει, ότι τα πάντα έγιναν «προς το καλύτερο συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου μας», που γεφυρώνει τις διαφορές. Υπεραμείνθηκε της προθεσής της «να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για τη Συμφωνία. Θα παραμείνει, είπε, πρ/ργός και δεν δέχεται τον χαρακτηρισμό, ότι είναι ένας “σύγχρονος Τσάμπερλεν”, που λοιδωρήθηκε ότι τα ‘χε φτιάξει με τον Χίτλερ ένα χρόνο πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. «Δεν θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για πάντα σε κάτι, που δεν θέλουμε». «Δεν είναι τέλεια η Συμφωνία, κατέληξε, αλλά η χώρα θα περιέπιπτε σε χάος χωρίς αυτή, την οποίαν κατά τα μέσα Δεκεμβρίου θα κληθεί το κοινοβούλιο να εγκρίνει».
Ως τώρα έχουν παραιτηθεί κομματικά στελέχη της Μέι, υφυπουργοί και υπουργοί της μεταξύ των οποίων και ο δεύτερος υπουργός, που είχε διορισθεί, να διαχειρισθεί το “Brexit”. Τα πράγματα, ωστόσο, αλλάζουν στο Λονδίνο. Ομάδα συντηρητικών του κόμματος των Τόρις συγκέντρωσαν 48 επιστολές και θα καταθέσουν τη Δευτέρα (19/11/18) πρόταση μομφής κατά της Μέι, η οποία θα συζητηθεί την επομένη.
Αν η πρόταση απορριφθεί, θα έχει η πρ/ργός ένα χρόνο περιθώριο μέχρι να της υποβληθεί νέα πρόταση μομφής, για να προχωρήσει στη σύμβαση με τους Ευρωπαίους. Στις Βρυξέλλες είναι προετοιμασμένοι να δεχθούν το “Brexit” και «με μια συμφωνία του Η.Β., αλλά και χωρίς αυτήν», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τούσκ.
Αν δεν επιζήσει της πρότασης, οι συνέπειες για τη Μέι θα είναι, να καταρρεύσει η κυβέρνησή της, να προκηρύξει εκλογές και να παραιτηθεί της αρχηγίας του κόμματος. Στις εκλογές θα είναι αποδυναμώμενη με αποτέλεσμα, να κερδίσουν οι εργατικοί με τον Κόρμπιν, οι οποίοι πιθανολογείται, ότι θα πάνε σε νέο δημοψήφισμα, το οποίον η Μέι απορρίπτει ασυζητητί.
Οι Βρετανοί φαίνεται πως μετάνοιωσαν για την έξοδό τους απ’ την Ε.Ε. Να δούμε αν ακούσουμε το κράξιμο των αετών, όταν πέφτουν ή τα πράγματα θα τα δούν οι Αγγλοι “ρεαλιστικά” και επιπλεύσει η Μέι με τη συμφωνία για το “διαζύγιο”, που άνευ αυτής κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις συνέπειες.
The British are not united to an exit from the EU. The exact opposite is in fact true with polls now showing around 66% would vote to remain in an actual referendum, instead of another opinio poll such as we had in 2016.