Η επικείμενη συμφωνία δεν είναι αυτό που θα ’θελε η κυβέρνηση. Επεδίωκε πολιτική λύση με τρεις παραμέτρους. Την ανάσχεση της λιτότητας, τη βιωσιμότητα του χρέους και την εξασφάλιση αναπτυξιακού προγράμματος. Δεν έδωσαν τέτοια λύση στον Τσίπρα. Επέμεναν στη συνέχιση των διαδικασιών, όπως είχαν συμφωνηθεί απ’ τους θεσμικούς. Ετσι, λοιπόν, το Δ.Ν.Τ. παραμένει. Για το χρέος ούτε λόγος να γίνεται. Μετατίθεται να συζητηθεί μετά τη λήξη της παράτασης όσων μηνών δοθεί και εφόσον υπάρξει αξιολόγηση, που θ’ αποτελέσει προϋπόθεση επίτευξης συμφωνίας.
Ο πρόεδρος Ολάντ είχε προβλέψει ότι η συμφωνία θα γίνει. Ο κ. Σταθάκης δήλωσε στο BBC ότι «η Ελλάδα σώθηκε». Το τίμημα αυτό είναι λεπτομέρειες!! Ο Ντάισελμπλουμ μαλάκωσε, λέγοντας ότι «η ελληνική πρόταση είναι βάση εργασίας». Το ’κανε γιατί θέλει να εξασφαλίσει την ελληνική ψήφο για την υποψηφιότητά του στην ίδια θέση. Ο Μοσκοβισί μίλησε περί «πολιτικής διαβούλευσης», αλλά για τον Σόιμπλε πέρα βρέχει, διότι επιμένει λύση απ’ τους θεσμούς. Ολοι οι Ευρωπαίοι είναι διπρόσωποι, αλλά εκφραστές μιας κατευθυνόμενης πολιτικής. Ζήτησαν να υπογράψει ο Τσίπρας για ν’ ανοίξει η πόρτα της Ε.Κ.Τ. να πάρουμε λεφτά, να πληρωθεί το Δ.Ν.Τ., ώστε ν’ αποφευχθεί βραχυπρόθεσμα πιστωτικό γεγονός.
Επίπλαστη είναι η διαλλακτικότητα των Ευρωπαίων. Τους έχουμε μάθει. Οσα λένε δεν τα πιστεύουν. Εκφράζονται με φραστικά πυροτεχνήματα, διότι σκέπτονται να παίξουν το παιχνίδι τους ως την τελευταία στιγμή. Τα χάδια στον Τσίπρα του Γιούνκερ μεταφράζονται απ’ τους Ελληνες ως το φιλί του Ιούδα εν αντιθέσει με τους εκτός Ελλάδος που θεωρούνται ένδειξη ανωτερότητας!! Πίσω απ’ αυτές τις “χαριτωμενιές” υποκρύπτονται πάσης φύσεως παγίδες.
Μέχρι την Παρασκευή το σκηνικό των Βρυξελλών θ’ ανοίξει να φανεί ξεκάθαρα με ποιο κόστος θα εξασφαλισθεί η παραμονή μας στο ευρώ. Παραβλέπουμε τα δημοσιεύματα της “Bild” ότι θα ήταν προτιμότερο ένα “Grexit”. Θα διαπιστωθεί ότι το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο δεν προέκυψε μόνο απ’ την τακτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και απ’ τη σημερινή. Η 5μηνη καθυστέρηση ήταν μοιραία. Αν ο Τσίπρας δεν πάρει ρύθμιση χρέους και δημιουργία αναπτυξιακού προγράμματος, θα βρεθούμε ξανά προ αδιεξόδου κι ύστερα θ’ αρχίσουμε να συζητάμε για τα ίδια πράγματα.
Αν απέτυχαν τα προηγούμενα προγράμματα, οφείλεται στο ότι υπήρχε σχεδιασμός να αποτύχουν, πάνω στον οποίο είχαν επενδύσει οι καραδοκούντες κερδοσκόποι. Και τώρα ο όποιος συμβιβασμός θα είναι επικίνδυνος. Αν τώρα γίνει κυνήγι φοροδιαφυγής και οργανωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, θα καλυφθούν τα ζητούμενα ποσά και ίσως υπάρξει περίσσευμα.
Θα πάρουμε, λοιπόν, τη συμφωνία. Δική μας είναι η πρόταση για εξοικονόμηση 7,9 δισ. €. Είναι κείμενο που δεσμεύει την κυβέρνηση κάτω απ’ τις “κόκκινες γραμμές”. Επεσε έξω ο Τσίπρας ότι με σκληρή διαπραγμάτευση θα ανέτρεπε παγιωμένες συμμαχίες στην Ευρώπη. Το πρόβλημα είναι η ψήφισή της, διότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιδράσουν, παρά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης ότι θα ισχύσει κομματική πειθαρχία υπό την απειλή προσφυγής στις κάλπες με ισχύον το εκλογικό σύστημα της λίστας.
Υπάρχουν δύο τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Η μία δεν ψηφίζει τα σκληρά υφεσιακά και μνημονιακά μέτρα και η άλλη που αναγνωρίζει λάθη και αστοχίες, αλλά δεν υπονομεύει τη δυνατότητα της αριστεράς κυβέρνησης να απεμπολήσει τον υπόλοιπο χρόνο της 4ετίας. Οι πρώτοι είναι θυμωμένοι, οι δεύτεροι πιστεύουν ότι, αν μείνουν, θα ’χουν καλύτερα αποτελέσματα απ’ τις κεντροδεξιές κυβερνήσεις. Πάντως ο Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένος και αν ακόμη συμφωνία ψηφισθεί με απώλεια της δεδηλωμένης, να πάει σε εκλογές.