Συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας στους τομείς των γεωλογικών ερευνών για υδρογονάνθρακες συμφωνήθηκε, κατά το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, στην πρόσφατη συνάντηση, που είχαν στην Αθήνα, ο γενικός διευθυντής της ρωσικής εταιρείας «OAO Rosgeologia», Ρομάν Πάνοφ και ο πρόεδρος της Copelouzos Group, Δ. Κοπελούζος, με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Το πρακτορείο επικαλείται σχετική ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας για ελληνορωσική συνεργασία, «τόσο σε επίπεδο κρατικών εταιρειών όσο και ιδιωτικών φορέων εκμετάλλευσης φυσικών πόρων», όπου αναφέρεται ότι αποφασίστηκε να συγκροτηθεί κοινή ελληνορωσική ομάδα εργασίας, η οποία θα συντονίζει τη συνεργασία των δύο πλευρών.
«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε ζητήματα εμπλουτισμού της ορυκτής-πλουτοπαραγωγικής βάσης του κράτους και ενεργοποίησης των γεωλογικών ερευνών με σκοπό την ανάδειξη νέων πηγών ορυκτού πλούτου, καθώς και την αναζήτηση θερμικών πηγών υπογείων υδάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και περαιτέρω κατασκευή μονάδων γεωθερμικής ενέργειας στο έδαφος της χώρας, τη διεξαγωγή δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο πέλαγος» σημειώνεται στην ανακοίνωση, που αναμεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο.
Σε προηγούμενη ανταπόκριση του ΡΙΑ-Νόβοστι από την Αθήνα, αναφέρεται ότι «στην Ελλάδα προηγουμένως είχαν διενεργηθεί δισδιάστατες σεισμικά μελέτες, ενώ η ρωσική εταιρεία προσφέρει μια τρισδιάστατη σεισμική μελέτη και είναι έτοιμη να την πραγματοποιήσει στην Ελλάδα».
Μάλιστα, η πηγή του πρακτορείου υποστήριξε ότι «οι σεισμικές έρευνες της νορβηγικής εταιρείας πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα “επιφανειακά”, για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Έχουν συσταθεί με τέτοιο τρόπο που εμφανίζουν ελκυστικά κοιτάσματα, αν και δεν διαθέτουν συγκεκριμένη αξιοπιστία, ενώ η ρωσική εταιρεία μπορεί να τα ελέγξει με τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες» και πρόσθεσε ότι «η δεύτερη ενδιαφέρουσα κατεύθυνση πιθανής συνεργασίας, είναι η κατασκευή στην Ελλάδα γεωθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, με βάση του τύπου της Καμτσάτκα».
Κατά το ρωσικό πρακτορείο και τις πηγές του, ο Π. Λαφαζάνης ενημέρωσε τη ρωσική πλευρά ότι η ελληνική πλευρά «ξεκινά διαγωνισμό για τη χορήγηση παραχώρησης για περαιτέρω εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων σε 20 σημεία, στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης, περιοχές οι οποίες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον. Η ρωσική πλευρά θα εξετάσει τη δυνατότητα συμμετοχής στη δημοπρασία. Ο υπουργός ενδιαφέρθηκε για τον λόγο για τον οποίον οι ρωσικές εταιρείες δεν έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, ενώ ο επικεφαλής της Rosgeologia δήλωσε ότι η εταιρεία θα εξετάσει τις προτάσεις».
Το ΡΙΑ-Νόβοστι επισημαίνει, επίσης, ότι ο κ. Λαφαζάνης πρότεινε στη Rosgeologia συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών, καθώς και με την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), η οποία, όπως τόνισε, παρ’ όλο που είναι παραγωγική εταιρεία, ασχολείται και με την έρευνα.