Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Συμπαράσταση σε διαδηλωτές

Την απόσυρση της δίωξης ενάντια στους 11 διαδηλωτές που κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης, επειδή συμμετείχαν στη διαμαρτυρία που είχε πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της παρέλασης την 28η Οκτωβρίου το 2011, ζητούν συλλογικότητες και φορείς της πόλης. Στο μεταξύ, οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν χθες στον πταισματοδίκη Χανίων και αναμένεται να οριστεί δικάσιμος. Εκπρόσωποι φορέων βρέθηκαν χθες στα Δικαστήρια για να συμπαρασταθούν στους διωκόμενους διαδηλωτές.

«Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών και παρά την πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, σήμερα (σ.σ. χθες) κλήθηκαν οι κατηγορούμενοι για τα γεγονότα που είχαν συμβεί μετά τη λήξη της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου του 2011 για να απολογηθούν στον πταισματοδίκη», επεσήμανε ένας εκ τους συνηγόρους υπεράσπισης, ο Δημήτρης Φουράκης και πρόσθεσε για τα γεγονότα που είχαν σημειωθεί πριν από 3 χρόνια: «Στο τέλος της παρέλασης υπήρξε ένας πυρήνας ακροδεξιών που επιχείρησαν να μπουν στον δρόμο και να παρελάσουν. Τότε υπήρξε μια αυθόρμητη αντίδραση από συγκεντρωμένους πολίτες και κατά τη διάρκεια αυτής της αντίδρασης υπήρξε μια ολιγόλεπτη ένταση. Τότε διετάχθη προκαταρκτική εξέταση εναντίον 11 συμπολιτών μας που βρέθηκαν ανάμεσα στον κόσμο που παρενέβη, μετά από μακρόχρονη προκαταρκτική εξέταση από καταθέσεις αστυνομικών, οι οποίοι απλώς αναγνώρισαν τους συγκεκριμένους κατηγορουμένους. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών πρότεινε να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο μετά από μια πολύ εμπεριστατωμένη πρόταση, αλλά η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από τον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος διέταξε να ασκηθεί δίωξη». Ο κ. Φουράκης τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση οι κατηγορούμενοι από την πρώτη στιγμή χαρακτήρισαν τη δίωξη πολιτική «πρώτον γιατί άσκησαν έναν νόμιμο δικαίωμά τους να συγκεντρωθούν, να διαδηλώσουν τις απόψεις τους και να αντιδράσουν στην προσπάθεια που έγινε από τους ακροδεξιούς και δεύτερον ακόμα και με αυτά τα δεδομένα δεν υπήρξε ουδεμία κατάθεση είτε από πολίτη είτε από αστυνομικό ότι οι συγκεκριμένοι πολίτες που κατηγορούνται έκαναν οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια. Αυτά άλλωστε έκανε δεκτά και η πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών, αλλά δυστυχώς -για νομικούς περισσότερο λόγους- δεν έγινε δεκτή η πρότασή της από τον εισαγγελέα Εφετών».

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΦΟΡΕΩΝ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Αρης Ρέττος βρέθηκε χθες στα Δικαστήρια εκφράζοντας τη συμπαράσταση της ΕΛΜΕ προς τους διωκόμενους διαδηλωτές, δύο εκ των οποίων είναι εκπαιδευτικοί, ενώ υπογράμμισε ότι παρατηρείται κλιμάκωση των διώξεων ενάντια σε όσους συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Στα Δικαστήρια βρέθηκε και εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων που με ανακοίνωσή τους ζητούν «την άμεση απόσυρση των κατηγοριών και την αθώωση των κατηγορουμένων διαδηλωτών». Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται, μεταξύ άλλων, ότι στα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου του 2011 «αστυνομικοί συνέλαβαν αναίτια διαδηλωτές, οι οποίοι ουδεμία σχέση δεν είχαν με κάποια πρόκληση συμπλοκών, αλλά ακολουθούσαν την απόφαση των αντίστοιχων συλλόγων και φορέων όπου ανήκουν». «Η προσπάθεια καταδίκης των αγωνιστών αποδεικνύει ξεκάθαρα τις διαθέσεις της κυβέρνησης ενάντια στον κόσμο της εργασίας, στη νεολαία και σε όσους παλεύουν για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης (…) Θεωρούμε ότι η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης ανθρώπων με ενεργό ρόλο στα σωματεία και στους συλλόγους, είναι καταδικαστέα, ως κομμάτι φίμωσης του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος. Ολοι εμείς, οφείλουμε να οργανωθούμε και να παλέψουμε ενάντια στην επίθεση του κράτους στον αγωνιζόμενο λαό και συνολικά στο παρόν σύστημα εκμετάλλευσης».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα