«Χρειαζόμαστε ένα κοινό δίκαιο ασύλου στην Ευρώπη: ενιαίες διαδικασίες, ενιαίες υπηρεσίες» τονιζει ο προεδρος της γερνανικης Βουλης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Welt.
«Πριν απ’ αυτό δεν έχει κανένα νόημα ούτε η ιδέα της ανακατανομής μέσω ποσοστώσεων. Γιατί τότε, όσοι κατανεμηθούν στην Πολωνία θα έρχονται γρήγορα και πάλι πίσω στη Γερμανία. Και μέχρι τότε θα πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι η Ευρώπη σημαίνει (σ’ αυτό το θέμα) και μία μεγάλη διαφορετικότητα ως προς τις τοποθετήσεις. Η Πολωνία είχε διαφορετικές εμπειρίες απ’ ό,τι εμείς και προσεγγίζει τα πράγματα διαφορετικά. Αυτό θα πρέπει να το σεβαστούμε» δηλώνει ο Σόιμπλε στη Welt am Sonntag.
Ο προέδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου καταθέτει επισης τις απόψεις του για τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Mακρόν. «Είναι αλήθεια ότι ο Mακρόν έδωσε μια δυνατή ώθηση στην ιδέα του να προχωρήσει η Ευρώπη προς τα εμπρός. Το χάρισμά του, ο τρόπος του να κινητοποιεί τους πολίτες, είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Εμείς οι Γερμανοί χρειαστήκαμε λόγω της μεγάλης διάρκειας της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης περισσότερο χρόνο για την απάντηση. Τώρα πρέπει να την δώσουμε» τονίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και προσθέτει: «Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη κι επίσης μια δυναμική Ευρώπη. Στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, όπως επίσης και στην οικονομική και νομισματική πολιτική, πρέπει να σταθεροποιήσουμε το νόμισμά μας και να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση. […] Η περισσότερη αλληλεγγύη είναι κάτι θετικό. Αλλά μόνον εφόσον δεν αποδυναμώνει τη διαθεσιμότητα όλων να προβούν σε μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό και δεν γίνεται απλώς να “κοινοτικοποιούνται” οι συνέπειες διαφόρων οικονομικών και δημοσιονομικών αποφάσεων. […] Είμαστε όλοι διατεθειμένοι να “μεταθέσουμε” (μέρος από) την εθνική κυριαρχία μας; Είμαστε πρόθυμοι να αλλάξουμε τις ευρωπαϊκές συνθήκες; […] Ήδη εδώ και χρόνια είχα προτείνει: εφόσον δεν μπορούμε να πετύχουμε τροποποίηση των συνθηκών, ας μετεξελίξουμε τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς προστασίας του ευρώ σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Στο μεταξύ όλοι συμφωνούν- και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ο Mακρόν. Όμως καθώς δεν μπορεί να μεταφερθεί αυτό το ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο στο ευρωπαϊκό δίκαιο, θα πρεπε να παραμείνει μια διακυβερνητική συμφωνία» υπογραμμιζει ο κ. Σόιμπλε
Ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου τάχθηκε επίσης στη συνέντευξή του και υπέρ μιας στενής συνεργασίας του γερμανικού Κοινοβουλίου με τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ιδίως στο πεδίο της πολιτικής άμυνας.