Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Σύμπραξη Εθνικού Θεάτρου και ΚΕΘΕΑ για ευπαθείς ομάδες

Μία νέα δράση αλληλεγγύης και έμπρακτης συμπαράστασης απέναντι σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εγκαινιάζουν από κοινού το Εθνικό Θέατρο και το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΑΛΦΑ του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Ο «Χώρος Δράσης» είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης των δύο φορέων, που αποφάσισαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους, σε μία προσπάθεια να έρθει κοντά στη θεατρική πράξη ένα μεγάλο κομμάτι των πληθυσμιακών αυτών ομάδων.

Πρόκειται για ένα «πεδίο συνάντησης ιδεών, διαλόγου, επαφής με το διαφορετικό και πειραματισμού» πάνω σε νέες θεατρικές δομές, που θα βρει στέγη στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, όπου θα πραγματοποιούνται διαδραστικά θεατρικά εργαστήρια τα οποία θα συντονίζονται ταυτόχρονα από καλλιτεχνικό και θεραπευτικό προσωπικό των δύο φορέων. Στο πρόγραμμα – που θα διαρκέσει 2 χρόνια- θα λαμβάνουν μέρος ενεργά, άστεγοι, μειονότητες, άτομα που έχουν υποστεί κακοποίηση, πληθυσμός που ζει στα όρια της φτώχειας, μέλη θεραπευτικών προγραμμάτων και εν γένει ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που υποστηρίζονται από φορείς με ανάλογη δραστηριότητα (ΝΠΙΔ, Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λπ).

Σκοπός της δράσης – όπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ στο Μετς – είναι να συμβάλλει στην ανακούφιση των πληθυσμών αυτών από την μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση, μέσα από την αλληλεπίδραση, το μοίρασμα και την έκφραση.

«Επειδή ζούμε σε μία εποχή φοβική που θεωρεί περιττούς και υπεράριθμους όσους βρίσκονται στο περιθώριο, χρειαζόμαστε δράσεις που να προσωποποιούν την αγάπη στον άνθρωπο και να αποδεικνύουν την απέχθειά μας σ’ αυτόν τον ολοκληρωτισμό του χρήματος που δεν αντιστοιχεί σε καμία απολύτως ανάγκη των πολλών», πρόσθεσε ο κ. Χατζάκης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ Δρ. Βασίλη Γκιτάκο, στόχοι του «Χώρου Δράσης» είναι η δημιουργία μιας διαλεκτικής σχέσης ανάμεσα στην τέχνη και την κοινωνία, η καλλιέργεια συλλογικής συνείδησης και ομαδικού πνεύματος καθώς και η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και η προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων. «Η θεατρική πράξη, όπως και η θεραπευτική μέσα από τα συναισθήματα οδηγεί στην κάθαρση, στη λύτρωση , που σημαίνουν και αλλαγή. Όταν ένας άνθρωπος έρχεται στις δομές του ΚΕΘΕΑ είναι με έναν τρόπο θεατής της ζωής. Η δουλειά μας είναι να τον φέρουμε αντιμέτωπο με τους φόβους του και να αποκαταστήσουμε τη σχέση του με τη ζωή».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα