Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Σύμβαση για παραγωγή αγροτικών προιόντων με ηλιακή ενέργεια στην Κρήτη!

Προγραμματική σύμβαση για την «Παραγωγή αγροτικών προϊόντων με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας» συνυπέγραψαν σήμερα στην Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης, με την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης πρωτογενή τομέα Θεανώς Βρέντζου Σκορδαλάκη, του αναπληρωτή Προέδρου ΤΕΙ Κρήτης στους τομείς έρευνας-ανάπτυξης Μανόλη Τσικνάκη, του ομότιμου καθηγητή ΣΤΕΓ Δημήτρη Λυδάκη στη τεχνολογία αμπελοοινικών προϊόντων, και του καθηγητή ΤΕΙ στον τομέα αξιοποίησης ηλιακής ενέργειας Φώτη Μαυροματάκη.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η προγραμματική σύμβαση έχει διάρκεια 12 μήνες και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης με το ποσό των 20.910 ευρώ. Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει δράσεις που θα αποτελέσουν τη βάση για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας αφυδάτωσης και ξήρανσης Κρητικών Αγροτικών Προϊόντων, με τη χρήση ηλιακής ενέργειας σε ελεγχόμενο περιβάλλον και ιδιαίτερα στη προσπάθεια ενίσχυσης της σταφιδικής παραγωγής της Κρήτης. Είναι μια καινοτομία που σκοπό έχει την αξιοποίηση της πρώτης ύλης με την χρήση φίλο-περιβαλλοντικών τεχνικών.
Το πεδίο εφαρμογής και το εύρος χρήσης μιας τέτοιας δράσης δεν έχει να κάνει μόνο με την αποξήρανση της σταφίδας , η των άλλων νωπών προϊόντων και δεν στοχεύει αποκλειστικά στην αντικατάσταση της παραδοσιακής μεθόδου αποξήρανσης, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα τάση της αμπελουργίας που στρέφει τον καλλιεργητή στην παραγωγή κυρίως επιτραπέζιων σταφυλιών, με διευρυμένη περίοδο συγκομιδής προσδοκά την αξιοποίηση των υποπροϊόντων αυτής της δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό, ένα σημαντικό μέρος της παραγόμενης ποσότητάς που δεν έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την διάθεση τους , προς επιτραπέζια χρήση αλλά και η απόρόγωση που προκύπτει από την διαλογή τους, δεν μπορεί να σταφιδοποιηθεί λόγω των βροχοπτώσεων που μπορεί να προκληθούν την περίοδο αυτή (Σεπτέμβριο- Οκτώβριο).
Με την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο στόχος είναι η αξιοποίηση όλης της παραγωγής του αμπελιού, με ένα τρόπο φιλο-περιβαλλοντικό , χρηστικό για τους παραγωγούς (μέσο ομάδων παραγωγών ή Συν/σμών) και τα συσκευαστήρια επιτραπέζιών σταφυλιών, που θα δώσει αντικείμενο ενασχόλησης και στους κατασκευαστές. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα είναι παραδοτέα σε ένα χρόνο περίπου από σήμερα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα