Συμβούλιο αρχηγών, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 7 Μαρτίου, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καυτηριάζοντας τη στάση ορισμένων χωρών στο προσφυγικό.
Όπως δήλωσε κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει στο συμβούλιο αρχηγών να υπάρξει η μέγιστη δυνατή σύγκλιση και «θα ζητήσω να συμφωνήσουμε από κοινού να απαιτήσουμε στη Σύνοδο αναλογική συμμετοχή των χωρών της ΕΕ στα βάρη» από την προσφυγική κρίση.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το χαρτί του βέτο εάν οι εξελίξεις δεν ικανοποιητικές. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες εάν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερασμός της ευθύνης στα κράτη – μέλη» τόνισε.
«Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί να σηκώνουν φράχτες, να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι ανεκτό και ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει», τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρα τόνισε ότι «μέχρι στιγμής η διαχείριση της κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική» και χρησιμοποίησε ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα κατά όσων «δεν κατανοούν ότι οι κοινοί μας κανόνες και οι συμφωνίες είτε ισχύουν για όλους, είτε δεν υπάρχουν».
«Η Ελλάδα το καλοκαίρι βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα των κοινών κανόνων και στο ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Ξαφνικά σήμερα αποδεικνύεται ότι η πίεση αφορά μόνο ορισμένους και όχι όλους» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός καυτηρίασε ακόμη το γεγονός να αποφασίζουν κάτι οι ηγέτες της ΕΕ και αργότερα οι αποφάσεις να ακυρώνονται από κάποιες «παρασυνάξεις», όπως είπε, κάποιων κρατών που δεν είναι μόνο της ΕΕ αλλά και μη μέλη που βρίσκονται στη βαλκανική διαδρομή.
Αναφέρθηκε δε ονομαστικά στην Αυστρία χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο «να συγκαλεί παρασυσκέψεις για το προσφυγικό» χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει στο εξής από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, σε μία κρίση η οποία έχει φορτώσει σε μία χώρα βάρος πολύ μεγαλύτεροι από αυτό που της αναλογεί » τόνισε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ή χώρα θα απαιτήσει να εφαρμοστούν το σύνολο όσων συμφωνήθηκαν. «Στο εξής δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά» υπογράμμισε.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες εάν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερασμός της ευθύνης στα κράτη – μέλη» υπογράμμισε και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν θα ανεχτούμε τη μετατροπή της χώρας σε μόνιμη αποθήκη ψυχών και στην Ευρώπη να κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καλλιέργεια κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού και οργισμένος καταδίκασε ως πράξη σκοταδισμού, το πρόσφατο ανατριχιαστικό γεγονός στο Σχιστό όταν «αρρωστημένοι εγκέφαλοι έκαναν την αθλιότερη των πράξεων στο κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων», « όταν στο όνομα χριστιανικών ιδεωδών, κρέμασαν το φρικιαστικό σύμβολο κομμένης κεφαλής γουρουνιού και έβαλαν δίπλα το σταυρό».
«Ανόητοι και θλιβεροί υπάνθρωποι επικαλούνται τη θρησκεία και την πατρίδα. Και σας καλώ να τους καταδικάσουμε διότι δεν έχουν το δικαίωμα να επικαλούνται ούτε τη θρησκεία ούτε την πατρίδα! Οι πατριδοκάπηλοι! Διότι ο πυρήνας του χριστιανισμού είναι η αγάπη προς το συνάνθρωπο και η πατρίδα είναι μια πατρίδα που έχει υποφέρει από προσφυγιά, από μετανάστευση και ξέρει από ξεριζωμό και δεν θα το επιτρέψουμε», είπε ο πρωθυπουργός.