Μικρή αφίσα έξω από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων “ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ”, αποτολμούμε σχόλιο επ’ αυτού.
Συνεταιριστικός φορέας σημαίνει συνύπαρξη ανθρώπων με κοινές διαβλέψεις, σε απόδοση οικονομικών μέσω καλής λειτουργίας διαχειριστικών κινήσεων στα πλαίσια των θεσμών και των καταστατικών αρχών. Κάποιοι εκλεγμένοι διοικούν. Οι πολλοί εμπιστεύονται την απόδοση των διαθέσιμων οικονομικών, σε ηγετικά διοικητικά στελέχη. Με την απόκτηση συνεταιριστικών μερίδων γίνεσαι συνιδιοκτήτης των ιδίων κεφαλαίων. Οι ίδιοι, οι συνεταίροι και πολλοί ακόμη, συμμετέχουν και ως καταθέτες. Το σύνολο των ιδίων και καταθετικών κεφαλαίων το διαχειρίζεται το διοικητικό συμβούλιο που εκλέγεται από τα μέλη του. Ο αριθμός των μελών συνεταίρων, είναι περίπου 25.000. Oι κεφαλαιακές ανάγκες που έχουν προκύψει τελευταία είναι περίπου 20 εκ. ευρώ. Ερωτήματα επ’ αυτών. Τι ποσό αντιπροσωπεύει στον κάθε συνέταιρο; Πώς προέκυψαν οι ανάγκες; Πώς καταμερίζονται τυχόν ευθύνες διοικούντων και διοικουμένων; Ποιες είναι οι τυχόν παραβιάσεις σε υποχρεώσεις και δικαιώματα; Κάτω από ποιες διαβλέψεις και διεργασίες διευρύνθηκε ο γεωγραφικός ορίζοντας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων;
Γιατί δημιουργήθηκαν τα Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.; Ποιοι είναι οι μέτοχοι πέρα της Τράπεζας; Ποιοί οι λόγοι σύστασης ομίλων Α.Ε. υπό την ομπρέλα των Κρητικών Ακίνητων; Ποια τα οικονομικά των αποτελεσμάτων; Πόσο επηρέασαν την εξέλιξη της πορείας της Τράπεζας; Από ποιους εδιοικούντο; Από ποιους ελέγχοντο; Και ποια επ’ αυτών ενημέρωση των μελών συνεταίρων – μετόχων; Επί της αφίσας, “ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΥΜΕΤΟΧΟΙ”, απαιτούνται γνώσεις επί των γενομένων με κριτική και αυτοκριτική υπευθυνότητα διοικούντων και διοικουμένων. Οι διοικήσεις ενεργούσαν, όπως ενεργούσαν με τις υπάρχουσες γνώσεις και με διαβλέψεις σε στοχεύσεις. Οι πολλοί συνεταίροι (μέτοχοι) πώς παρακολουθούσαν τις ενέργειες των διοικούντων; Από μακριά; Απουσιάζοντες ακόμη και από τις Γενικές Συνελεύσεις; Οι παρευρισκόμενοι (λίγοι στον αριθμό) πόσο εγνώριζαν τις προτεινόμενες από τη Διοίκηση προτάσεις για αποφάσεις που ενέκριναν και μάλιστα ομόφωνα; Τα 25.000 μέλη, συνεταίροι, μέτοχοι, εάν έδιναν το “παρών” τους στις Γενικές Συνελεύσεις, εάν κατέθεταν κάποιες σκέψεις, θέσεις, απόψεις, πόσο θα συνέβαλαν να απεφεύγονταν τυχόν ανθρώπινα λάθη;
Πόσο θα εμπόδιζαν ιδιοτελείς τυχόν διαβλέψεις; Πόσο θα προστάτευαν τη διοίκηση από τυχόν εγωκεντρισμούς του αλάνθαστου των κρίσεών τους; Με αυτή τη διάταξη των σκέψεων, ανεπιφύλακτα θα πρέπει να πούμε, “Ναι, είμαστε όλοι συμμέτοχοι”, στις ευθύνες των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων. Οι διοικούντες με τον ρόλο τους στη διοίκηση και οι συνεταίροι, μέτοχοι, μέλη με την αποχή τους στις αποφάσεις που παίρνονταν και την αγνωσία επ’ αυτών.
Και τώρα τι κάνουμε που ξεδιπλώνονται οι ευθύνες; Αδιαφορούμε και γκρεμίζουμε, ότι έχει απομείνει; Ή ανταποκρινόμαστε κατά δύναμη στο κάλεσμα συμμετοχής στην κατ’ ανάγκη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου; Ναι, πρέπει να επιβάλλεται η συμμετοχή όλων κατά το δυνατόν. Όμως, με έλεγχο διαχείρισης των διατεθέντων χρημάτων, αλληλοπροστατευόμενοι, μέσα από λειτουργικό σχήμα, που από κοινού να αναζητηθεί. Επ’ αυτού, οι έχοντες γνώση και θέληση συνεταίροι, συντονιζόμενοι να συγκροτήσουν το λειτουργικό σχήμα διαχειριστικού ελέγχου. Αυτό είναι εφικτό τώρα; Ναι. Αρκεί στο “πρέπει” να προστεθεί και το “θέλω” κάποιων, που μαζί με την μικρο-μεγάλη οικονομική δυνατότητα, έχουν και τις γνωστικές υποδομές προστασίας των.
Υ.Γ. Ας πούμε όλοι ΝΑΙ στη συμμετοχή οικονομικά και διαχειριστικά. Ας δεσμευθούμε λόγω και έργω στις συν-ευθύνες παρακολούθησης.