Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

“Συναγερμός” για το κουνούπι τίγρης μετά τις πρόσφατες πλημμύρες στα Χανιά

Ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή του κουνουπιού τίγρης δημιούργησαν οι πρόσφατες πλημμύρες σε περιοχές των Χανίων σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την εποχή. Το γεγονός αυτό επεσήμανε στα “Χ.Ν.” ο ερευνητής – εντομολόγος του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Αθηνών δρ Αντώνης Μιχαηλάκης, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης ήταν προσκεκλημένος σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Χανίων και μίλησε για τους “ανερχόμενους κινδύνους από τα κουνούπια”.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε και η πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Κρήτης (Ι.Λ.Α.Ε.Κ.), φιλόλογος Αρχόντισσα Ναναδάκη – Παπαδερού, με θέμα “28 Οκτώβρη 1940, τότε που έσμιγε η φωτιά με το χώμα”, ενώ το Ρόταρυ βράβευσε τον αείμνηστο ταξίαρχο ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας Πλαστήρα Αντωνοβαρδάκη.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο κ. Μιχαηλάκης τόνισε ότι είναι τρεις οι βασικοί παράγοντες για να υπάρξει κρούσμα στη δημόσια υγεία από κουνούπια: «Ο πρώτος παράγοντας είναι το κουνούπι, ο κατάλληλος δηλαδή διαβιβαστής -δεν μεταδίδουν όλα τα κουνούπια ασθένειες- το δεύτερο να υπάρχει το παράσιτο στην περιοχή, που μπορεί να μην υπάρχει, αλλά να έρθει από κάποιους εξωγενείς παράγοντες, όπως με τον τουρισμό, τον μετανάστη ή ακόμα και τυχαία και ο τρίτος παράγοντας είναι το τσίμπημα. Κατά συνέπεια θα πρέπει να κοιτάξουμε τους τρεις παράγοντες εκ των οποίων οι δύο αφορούν το ίδιο το κουνούπι».

Ασθένειες και ιοί που μπορεί να προκληθούν από τα κουνούπια και που υπάρχουν παγκόσμια όπως επεσήμανε ο κ. Μιχαηλάκης «είναι ο ιός Ζίκα που δεν υπάρχει ακόμα στην Ευρώπη, αλλά δυστυχώς υπάρχει στην αμερικανική ήπειρο και Ινδία. Επικίνδυνοι ιοί που έχουν καταγραφεί τα παλαιότερα χρόνια είναι ο τσικουνγκούνιας στην Ιταλία, ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, που στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’20 ήταν μια από τις χειρότερες ασθένειες που έχουν καταγραφεί ποτέ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ιός αυτός προκλήθηκε από ένα κουνούπι, το idc-g, που δεν υπάρχει τώρα στην ευρωπαϊκή επικράτεια και δεν θέλουμε να ξανάρθει. Ενα “ξαδελφάκι” του idc-g είναι το ασιατικό κουνούπι τίγρης, το οποίο τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει εισβάλει σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, μέσω της μεταφοράς εμπορευμάτων κ.ά.

Στο τίγρης δίνουμε μεγάλη έμφαση γιατί μπορεί να μην είναι πολύ καλός διαβιβαστής, αλλά είναι σημαντικός φορέας για τη μετάδοση πολλών ιογενών παθογόνων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του κίτρινου πυρετού, δάγκειου πυρετού κ.ά. ασθενειών. Ετσι είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να τον διαχειριστούμε και ειδικότερα επειδή εισβάλει στο αστικό περιβάλλον και όχι στο αγροτικό». Αναφορικά με τους τρόπους πρόληψης από τα κουνούπια ο κ. Μιχαηλάκης σημείωσε ότι «από την πλευρά ενός οργανωμένου κράτους έγκειται στους ψεκασμούς, στον καθαρισμό περιοχών με λιμνάζοντα νερά, ανοικτές εστίες νερού, ρέματα κ.ά.».

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

«Ομως ιδιαίτερα για το κουνούπι τίγρης να γνωρίζει ο κόσμος ότι αυτό ζει περισσότερο στο αστικό περιβάλλον και επειδή του αρέσει η μικρή ποσότητα νερού, καλό θα είναι στα σπίτια μας να μην έχουμε εκτεθειμένες ποσότητες νερού όπως μέσα στα πιατάκια για τις γλάστρες, κουβάδες σφουγγαρίσματος, ελαστικά αυτοκινήτων και γενικά να απομακρύνουμε όπου γνωρίζουμε ότι υπάρχει μικρή ποσότητα νερού. Είναι σημαντικό ότι μέσα από τη γνώση θα έρθει η προστασία τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και από πλευράς πολιτείας».

Διαδικτυακό ερωτηματολόγιο

Ο κ. Μιχαηλάκης καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στην έρευνα που πραγματοποιείται από τα “Χανιώτικα νέα” σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρωπίνου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου, με στόχο την αποτίμηση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων από το ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) στην Κρήτη και ειδικότερα για την Π.Ε. Χανίων. Το σχετικό ερωτηματολόγιο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου LIFE CONOPS το οποίο μελετά τις επιπτώσεις των χωροκατακτητικών κουνουπιών (π.χ. ασιατικό κουνούπι τίγρης) στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Αναλυτικότερα, στοχεύει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των χωροκατακτητικών κουνουπιών προκειμένου να εξασφαλιστεί ο έλεγχος της εξάπλωσης και της εγκατάστασής τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των “Χ.Ν.” (www.haniotika-nea.gr) και πατήστε το σχετικό εικονίδιο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα