Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Συνάντηση Αλέξ. Μαρκογιαννάκη με τον Δήμαρχο Πλατανιά

Συνάντηση είχε σήμερα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης με τον Δήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη.

Κυρίαρχο αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ήταν τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε ο Δήμος Πλατανιά μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη περιοχή αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε εικόνες βιβλικής καταστροφής, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις, καταπτώσεις βράχων, υπερχείλιση χειμάρρων και ποταμών, κατάρρευση γεφυρών και σημαντικές καταστροφές στο οδικό δίκτυο.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις δυνατότητες χρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό κονδύλι αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο κονδύλι που ενεργοποιείται από Δήμους και Περιφέρειες της Ευρώπης, δίνει δυνατότητες αποζημίωσης για ιδιωτικές περιουσίες, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κλπ. αλλά και για δημόσιες υποδομές.

Συζητήθηκε ακόμη η επιτακτική ανάγκη να καθαριστούν οι ποταμοί και τα ρέματα, να υπάρξει ουσιαστική οριοθέτηση των ποταμών και υδατορευμάτων, καθώς και εξασφάλιση της απρόσκοπτης απορροής των επιφανειακών νερών και εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής από τη πλευρά της Περιφέρειας.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Πολλές περιοχές επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, επιβεβαιώνοντας όχι μόνο την επίδραση φαινομένων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αλλά πρωτίστως και κατηγορηματικώς το ότι η ανυπαρξία της συντήρησης των υποδομών, είχαν ως αποτέλεσμα η Κρήτη να είναι ξεκάθαρα απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει τη καταστροφή που σημειώθηκε.
Τα χρήματα – εάν και εφόσον – πιστωθούν από την Ε.Ε. για το κονδύλι αλληλεγγύης, θα πρέπει να εξασφαλίσουν μελέτες και υποδομές λειτουργικής αξιοπιστίας σε βάθος 50ετίας, υποδομών που θα έπρεπε ήδη να υπάρχουν στο νησί εδώ και δεκαετίες.
Όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να μεριμνήσουν για την άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου αλλά και για να δούμε πώς θα αποκαταστήσουμε τις γεωργικές καλλιέργειες.
Πρέπει το κράτος να εξετάσει τί γίνεται σε περιπτώσεις καταστροφών που δεν προβλέπονται από τον ΕΛΓΑ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Δυστυχώς πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που δεν είχαν προβλεφθεί. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει η αντίδραση του κράτους να είναι άμεση, είτε με την αλλαγή του Κανονισμού που διέπει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται όλων των ειδών οι ζημιές – π.χ. εκτεταμένες καταστροφές παραγωγής, αλλά και φυτικού – ζωικού κεφαλαίου, όπως επίσης και ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο – αλλά και η ενίσχυση των παραγωγών με επιπλέον ειδικά μέτρα ανακούφισης – φορολογικής, διοικητικής ή επιδοματικής φύσεως.
Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί το αίτημα προς το ΥΠΑΑΤ να καλυφθεί όχι μόνο ο καρπός και η σοδειά που έχουν ολοσχερώς καταστραφεί αλλά να αποζημιωθούν οι παραγωγοί σε κεφάλαιο και σε βάθος ανάπτυξης 5ετίας. Με ταχύτατες διαδικασίες, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα