Εμπειρίες από τις αποστολές σε περιοχές όπου φτάνουν πρόσφυγες αλλά και η καλύτερη οργάνωση της δράσης από τα Χανιά ήταν το θέμα της συνάντησης κοινωνικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων το απόγευμα της Δευτέρας.
Η συνάντηση έγινε στο χώρο του ΕΒΕΧ.
Εισήγηση έγινε από τον Γιώργο Τσάμπα που βρέθηκε για ένα μήνα στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στον «Καρά Τεπέ» της Μυτιλήνης.
«Έμεινα για ένα μήνα στη Μυτιλήνη στον καταυλισμό «Καρά Τεπέ». Παρείχαμε τρόφιμα, ρούχα και κουβέρτες στους πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τόσο ανάγκη για ρούχα. Επίσης χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στα πράγματα που στέλνουμε καθώς το 1/4 είναι πράγματα που δεν χρειάζονται. Η άποψη μου είναι ότι χρειάζονται περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό και καλύτεροι καταυλισμοί και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνει η πολιτεία ή κάποια οργάνωση. Το κάνουν τώρα αλλά με μια καθυστέρηση» ανέφερε ο εθελοντής. Ο ίδιος επισήμανε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι στην προσπάθεια τους και στην πολύ δεινή θέση που βρίσκονται τα πάρα πολλά ασυνόδευτα παιδιά. «Είναι ανήλικα παιδιά που τα στέλνουν οι γονείς τους γιατί δεν έχουν λεφτά να ταξιδέψουν οι ίδιοι μήπως και έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Τα παιδιά αυτά θέλουν να πάνε στη Βόρειο Ευρώπη και εγκλωβίζονται εδώ» είπε χαρακτηριστικά.
Μια από τις οργανώσεις που μετείχαν στη συνάντηση και οι Πρόσκοποι που αρκετά δραστήριοι ετοιμάζουν αποστολή για τον Απρίλιο. Όπως μας είπε ο
έφορος ανάπτυξης Δυτ. Κρήτης των Προσκόπων Κωνσταντίνος Ρωσσίδης «ετοιμάζουμε αποστολή με βαθμοφόρους για τον Απρίλη. Δεν ξέρουμε ακόμα που θα πάμε, αλλά είμαστε έτοιμοι να μεταβούμε όπου μας ζητηθεί ώστε εκεί να προσφέρουμε ειδικά στα μικρά παιδιά, στο διαχωρισμό των ειδών, στον καθαρισμό σε ότι μας ζητηθεί».
Στα Χανιά το «Κοινωνικό Ιατρείο» μαζεύει φάρμακα, η οργάνωση «Συνάνθρωπος» ρούχα, το «Κοινωνικό Στέκι» τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.