Αρχισε χθες το απόγευμα η τελευταία συνάντηση κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες. Από την ατζέντα παρακρατούμε δύο σημεία την Τραπεζική ένωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η αμυντική βιομηχανία. Δύο θέματα σταθμούς και για την Ευρώπη και για τη χώρα μας, αλλά και τα δυο διακατέχουν τόσο στην ημερήσια πραγματικότητα, όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια οδυνηρή εξέλιξη για το λαό μας.
Χρειάζεται σοβαρή επαγρύπνηση πλέον, για να σταθούμε ασπίδα και εμπόδιο στα σχέδια των ξένων ολιγαρχών και της άθλιας πολιτικής που εξυφαίνουν. Και ιδιαίτερη προσοχή πλέον πρέπει να έχουμε και στα εγχώρια συμφέροντα.
Τραπεζικη ενωση στην Ευρωπαϊκη ενωση
Το γαλλο-γερμανικό ζευγάρι, συμφώνησε σε κοινή θέση και μάλλον πάμε και για ατζέντα. Ενώ ο Ολλάντ ζήτησε από την Μέρκελ τη θέσπιση μιας κοινής ατζέντας, οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία για τη διάσωση προβληματικών τραπεζών. Με φόντο την επανεκλογή της Αγκελα Μέρκελ για νέα περίοδο τεσσάρων ετών, ο Ολλάντ ήθελε να σφυρηλατήσει με τη Γερμανίδα Καγκελάριο μια “κοινή ατζέντα”.
Πριν την τελευταία συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες, που άρχισε χθες και ως συνήθως, η καγκελάριος επέλεξε το Παρίσι για να τιμήσει τη συνεργασία Γαλλίας-Γερμανίας από την ανάληψη των καθηκόντων της. Η συνάντηση των δύο ηγετών ήρθε ως Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να θέσει ένα τέλος σε 18 μήνες των διαπραγματεύσεων για την τραπεζική ένωση.
Εν τούτοις, φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι το νεκρό ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να είναι μέρος ενός ευρωπαϊκού συστήματος και άδικα των αδίκων χρεώθηκε ο ελληνικός λαός τα 50 δις για την ανακεφαλαιοποίηση που έγινε. Αν δε λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα στον τόπο, σωστά οι ξένοι εταίροι δεν θα έχουν καμιά εμπιστοσύνη για την πιστωτική μας ικανότητα, και δε θα μπορέσουμε ποτέ να βγούμε από μνημόνια και άλλες οδυνηρές αποφάσεις. Καμιά ανάκαμψη δεν μπορεί να γίνει χωρίς τραπεζικό σύστημα. Είναι γνωστό αυτό και χιλιοειπωμένο.
Μη επανδρωμενα αεροσκαφη αμυντικη βιομηχανια
Η τελευταία σύνοδος Κορυφής του έτους φαίνεται πολύ βιομηχανική. Η ιδέα ενός ευρωπαϊκού μη επανδρωμένου αεροσκάφους θα είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.
Τι θα συμβεί στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την άμυνα, στις 19 Δεκεμβρίου; Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δε γνωρίζουμε την κατάληξη των εντολών που θα δοθούν. Η επίδραση της κρίσης οδηγεί τους ηγέτες της Ευρώπης να επικεντρωθούν κατά κύριο λόγο στο μέλλον της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Εν τούτοις, οι περικοπές στους προϋπολογισμούς άμυνας άρχισαν να γίνονται αισθητές. Πρόσφατα χάθηκαν πάλι πάνω από 5.000 θέσεις εργασίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, πράγμα που αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Και τώρα ο καθένας έχει κατά νου το σημαντικό πράγμα είναι να σώσει την αμυντική βιομηχανία «του». Αυτή και μόνο η είδηση είναι ο κεραυνός που έρχεται να μας ξαναχτυπήσει όλους εμάς τους Ελληνες, αφού η τρόικα που ενδιαφέρεται για το καλό μας θέλει να κλείσει την αμυντική μας βιομηχανία για να μπορούν να μας πουλούν τα όπλα και τα πολεμοφόδια, τα… αδέρφια μας!
Πρόκειται για άλλο ένα κομμάτι στο πάζλ της καταστροφής του τόπου μας. Και ναι μεν από το ένα μέρος όσοι από εμάς γράφουν, ας γράφουν, αλλά καιρός είναι να αντιδράσουν και οι αναγνώστες. Αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα! Η ανησυχία στις “μεγάλες” χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία …), αλλά και σε άλλες που έχουν μια “μικρή” βιομηχανία, η οποία καταλαμβάνει ενίοτε άκρως εξειδικευμένα τμήματα της αγοράς, όπως η αεροδιαστημική στο Βέλγιο, τα τεθωρακισμένα οχήματα στη Φινλανδία ή την Πολωνία, τα ελικόπτερα στην Τσεχία ή την Πολωνία, την Εσθονία στον κυβερνοχώρο, κ.λπ.
Αυτό δεν εξουσιοδοτεί κανέναν αλητήριο να θέλει το κλείσιμο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Φουλ Στοπ. Τα υπόλοιπα θα τα αναλύσουμε ευθύς μόλις κυκλοφορήσουν τα τελικά ανακοινωθέντα.
Μία πιο ισορροπημένη βιομηχανική βάση: Η Πολωνία, όπως και πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, υποστηρίζει, επίσης, μια πιο ισορροπημένη κατανομή της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής βάσης.
Η αρχή μιας διαδικασίας Για την ώρα, πρέπει να καθοριστεί ένας “χάρτη πορείας” με καθορισμό λεπτομερών στόχων και ημερομηνιών. Στην ουσία πρόκειται για έναρξη διαδικασίας, για το λόγο αυτό σημειώσαμε προηγουμένως ότι για την ώρα θα δοθούν εντολές και τίποτα άλλο.
Αυτό δεν εξουσιοδοτεί κανέναν αλητήριο να θέλει το κλείσιμο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Φουλ Στοπ. Τα υπόλοιπα θα τα αναλύσουμε ευθύς μόλις κυκλοφορήσουν τα τελικά ανακοινωθέντα.