Την 2η τακτική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου IMPRECO- Κοινές Στρατηγικές και Βέλτιστες Πρακτικές για την Βελτίωση της Διακρατικής Προστασίας της Ακεραιότητας, και των Υπηρεσιών των Οικοσυστημάτων, διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, με τη συμμετοχή Ιταλών, Σλοβένων, Κροατών και Αλβανών εταίρων του προγράμματος.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης «το πρόγραμμα IMPRECO του Interreg ADRION, στοχεύσει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων μέσω και της διακρατικής δικτύωσης φορέων και αρμοδίων αρχών. Η τριήμερη συνάντηση εργασίας της Κρήτης ξεκίνησε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο Ηράκλειο, όπου, η Ε. Χατζηγιάννη, Δντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, αναφέρθηκε στο ρόλο της Περιφέρειας και τις συναφείς της δράσεις, σε σχέση και με την ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς και άλλα προγράμματα. Οι μιλητές Γ Πιλιγκότση και Ω Σαμαριτάκης (εκ της Δνσης Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης) παρουσίασαν τις δυνατότητες συνεργειών με το έργο LIFE Natura 2000 Value Crete, ενώ ο Χρ Αρβανιτίδης, Δντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ – ΙΘΑΒΒΥΚ έδωσε έμφαση σε θέματα βιοποικιλότητας και ανέδειξε τη σημασία του έργου σε σχέση και με την Ερευνητική Υποδομή LIFEWATCH του ΕΛΚΕΘΕ.
Στη Σητεία τις δύο επόμενες μέρες, ο Δήμαρχος Σητείας Θ Πατεράκης καλωσόρισε του συμμετέχοντες μιλώντας για την ανάδειξη και την προστασία της βιοποικιλότητας. Ακολούθησε επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της Σητείας, στον Αρχαιολογικό χώρο της Ιτάνου, καθώς και επίσκεψη στο Βάι και στον υγρότοπο του Κουρεμένου.
Οι Α.Καγιαμπάκη, Α. Καρούσου, Εμμ Ρουκουνάκης, και Λ Ανεζάκη, μέλη της Ομάδας Εργασίας του IMPRECO στην Κρήτη, ενημέρωσαν τους επισκέπτες για τη βιοποικιλότητα της περιοχής και της Κρήτης γενικότερα, για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κρήτη στα θέματα διαχείρισης του περιβάλλοντος. Στην όλη ξενάγηση και ενημέρωση σημαντική ήταν η συμβολή του Μ Δρετάκη, Ορνιθολόγου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, και της εθελόντριας Λ Βεντούρα.
Το ενδιαφέρον των μελών του προγράμματος ήταν αυξημένο για τον τρόπο που λειτουργεί το Βάι και η γύρω περιοχή. Η Περιφέρεια Κρήτης ευχαριστεί το Δήμο Σητείας και το Φυσικό Πάρκο Σητείας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου. Εκ μέορυς της Ομάδας Εργασίας στην Περιφέρεια Κρήτης, συμμετείχαν ακόμα η Ρ Παπαδοπούλου (Οικονομική Διαχειρίστρια), η Στ Μπάμουλη και ο Γ Σκουλικάρης»