«Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί έναν πρωταρχικό εθνικό στόχο όχι μονο για τον ελληνισμό και τον Κυπριακό λαό αλλά και για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις τους με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντηση τους.
Τόνισε ότι στηρίζουμε σταθερά την εξεύρεση μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό επι τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ, χωρίς κατοχικά τουρκικά στρατεύματα και με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.
Σημείωσε ότι δεδομένων των κρίσιμων στιγμών που διανύουμε στην περιοχή μας και την Ευρώπη οι συνομιλίες αποκτούν επιπλέον σημασία και τόνισε, όπως και χτες παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα, ότι το Κυρπιακό δεν είναι ένα διμερές αλλά ένα διεθνές πρόβλημα που ξεκίνησε από την παράνομη εισβολή και κατοχή απο τα τουρκικά στρατεύματα.
Η Ελλάδα, υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τον κ. Αναστασιάδη, στηρίζει την μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια που διευθύνετε και θα καταβάλει καθε στήριξη, θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες σας όπως και συνολικά του κυπριακού λαού, διότι θεωρούμε ότι δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα είναι προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού.
Ανέφερε ότι ενημερώθηκε πλήρως από τον Νίκο Αναστασιάδη για τη σημαντική πρόοδο που φαίνεται ότι έχει σημειωθεί αλλά και για τα καίρια θέματα που παραμένουν ανοικτά.
Έχουν παρατηρηθεί βήματα προόδου, αλλά παραμένουν κρίσιμα θέματα ανοικτά, ανέφεραν οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης σχετικά με τις συζητήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελβετία.
Οι δύο άνδρες επισήμαναν ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί συμπεφωνημένο έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο Πρόεδος της Κυπριακής Δημοκρατίας τον ενημέρωσε για την ουσιαστική και κρίσιμη συζήτηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Ελβετία, για το καίριο ζήτημα του εδαφικού, πτυχές του περιουσιακού που συνδέονται με το εδαφικό καθώς και για θέματα των άλλων κεφαλαίων των διαπραγματέυσεων. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι φαίνεται πως έχει σημειωθεί πρόοδος, για να τονίσει ότι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, βεβαίως και σε κάθε κρίσιμη διαπραγμαάτευση, δεν μπορεί να θεωρείται τίποτα συμπεφωνημένο έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα εμπλέκεται και θα εμπλακεί ενεργά συγκεκριμένα στο διεθνές ζήτημα της ασφάλειας. «Ωστόσο θέλω να είμαι σαφής για μια ακόμη φορά, ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να διευθετηθεί σε πολυμερές πλαίσιο μόνο στη βάση συμφωνίας για την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και για την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.
Ο Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε ότι ήταν σε τακτική επαφή και συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα για τα αποτελέσματα της συζήτησης επί του εδαφικού, της προόδου που έχει παρατηρηθεί των προοπτικών που διαγράφονται γαι την επόμενη συνάντηση στην Ελβετία αλλά ταυτόχρονα και τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται να οδηγηθούμε στα επόμενα στάδια της διαδικασίας με ενδεχόμενο τον ορισμό πολυμερούς διάσκεψης, και υπό την προϋποθεση ότι μεταξύ του παρόντος και της πολυμερούς διάσκεψης θα υπάρξει μια εντατικοποίηση του διαλόγου για να ξεπεραστούν οι όποιες εναπομένουσες διαφορές αλλά και να δοθεί ο χρόνος ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις και επί του θέματος των εγγυήσεων, της απαίτησης από τη μια της Τουρκίας να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια και από την άλλη της δικής μας απολύτου θέσεως ότι δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση της οποιασδήποτε χώρας ιδιαίτερα δε η παρουσια κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Θέλω να πιστεύω, είπε, ότι μέσα από την τακτική και κοινή πορεία που ακολουθούμε, με τη στήριξη της Ελλάδας μπορεί να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, αλλά πως οφείλει να ομολογήσει ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές και πως, όπως πολύ ορθά ελέχθη από τον φίλο πρωθυπουργό, τίποτε δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθεί το όλον.
«Θέλω να πιστεύω ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή διάθεση και κατανόηση προκειμένου να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό, ιδιαίτερα αν η ρητορική από πλευράς Τουρκίας συνοδευτεί εμπράκτως με ενθάρρυνση αλλά και στήριξη του τουρκοκύπριου ηγέτη και υποβοηθήσει έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζονται», είπε.
Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τις θερμότατες ευγνώμονες ευχαριστίες του για το άριστο της συνεργασίας, την αμέριστη συμπαράσταση από τον πρωθυπουργό, την οποία, όπως τόνισε, νιώθει έντονα, όπως και χτες που ήταν μια δημόσια εκδήλωση αυτής της συμπαράστασης μέσα από τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο Ομπάμα.
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπογράμμισε τις «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, αλλά και τις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Είμαστε δίπλα σας σε αυτόν τον μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων και των συνομιλιών, πολύ περισσότερο όσο οι θέσεις, που υποστηρίζετε είναι κοινές και απορρέουν από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο» επισήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε λύση που δεν σέβεται εκτός από το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
«Αυτό αφορά και την νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το θέμα της ιθαγένειας, αλλά κυρίως το θέμα της κυριαρχίας, γιατί η κυριαρχία πρέπει να είναι πλήρης και κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτή η κυριαρχία δεν νοείται εφ’ όσον υπάρχουν εγγυήσεις και πολύ περισσότερο, εφ’ όσον υπάρχουν στρατεύματα κατοχής. Αυτά είναι «κόκκινες γραμμές» στην όλη διαπραγματευτική διαδικασία επισήμανε και επανέλαβε ότι είναι «κόκκινες γραμμές» όχι μόνο εθνικές, αλλά πρόκειται για «κόκκινες γραμμές» που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι όπως τόνισε και στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού που δεν θα σεβόταν το θεσμικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήταν ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπερασπιζόμαστε και την κυριαρχία, όπως αυτή καθιερώνεται από το Ευρωπαϊκό δίκαιο, άρα την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα αρμόδια ευρωπαϊκά forα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Όλοι γνωρίζουμε – και εμείς το σεβόμαστε πρωτίστως, και η Κύπρος και η Ελλάδα, σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές μάλιστα, που περάσατε και που εμείς περνάμε ακόμα- ότι σεβόμαστε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην ΕΕ και στα αρμόδια όργανά της. Καιρός είναι να αναγνωρίζει η ΕΕ ότι κι εκείνη έχει υποχρεώσεις απέναντι στα κράτη-μέλη, επομένως κι αυτές τις υποχρεώσεις πρέπει να τις εκπληρώσει. Άρα πρέπει να υπερασπισθεί τις θέσεις αυτές που κι εσείς στηρίζετε, γιατί με τον τρόπο αυτόν υποστηρίζει και τις θέσεις των κρατών-μελών της” επισήμανε.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αφού ευχαρίστησε για την αμέριστη και άδολη στήριξη υπογράμμισε ότι, «είμαστε σε μια κρίσιμη φάση» και πρόσθεσε ότι, «θα συνεχίσουμε την Κυριακή τον διάλογο για το Εδαφικό», ενώ τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές συγκλήσεις. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει μια κατάληξη και στο Εδαφικό, μέσα από μια δίκαιη αναπροσαρμογή. «Αυτό ενδεχομένως, θα μας οδηγήσει σε μια πολυμερή διάσκεψη, που μέσα από τα όσα έχουμε συζητήσει και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα πρέπει βεβαίως προ της συναντήσεως να προηγηθεί σειρά άλλων συναντήσεων, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος εις τα εκκρεμούντα, αλλά και σ’ όσα αφορούν τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων» πρόσθεσε.
Επίσης, τόνισε ότι ενεργοποιούμε με κάθε τρόπο κάθε στοιχείο στην ΕΕ και θέτουμε προ των ευθυνών την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όπως σημείωσε, έχει συμβάλλει σημαντικά στην πρόοδο κεφαλαίων που αφορούν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι και η προσπάθεια που καταβάλουμε να υπάρξουν εκείνες οι προϋποθέσεις, που επιτέλους, μετά από 42 χρόνια θα μας οδηγήσουν σε διασφάλιση των συμφερόντων του συνόλου του λαού, άρα και του Κυπριακού Ελληνισμού», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι και η Τουρκία οφείλει να δώσει δείγματα γραφής, για αυτό το οποίο επιδιώκουμε και υποτίθεται ρητορικά επιδιώκει, ενώ υπογράμμισε ότι τα πάντα εξαρτώνται από την απάλειψη αναχρονιστικών εγγυήσεων ή ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει μία δύναμη σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.
Πέραν των βημάτων προόδου που σημειώνονται κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, υπάρχουν ακόμα διαφορές: «Τίποτα δεν συμφωνείται, αν δεν συμφωνηθεί το όλον» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μετά από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Αναστασιάδης, εξέφρασε τις «ευγνώμονες ευχαριστίες» του προς την ελληνική κυβέρνηση, κατά κύριο λόγο «γιατί ήμασταν σε τακτική επαφή και συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, για τα αποτελέσματα της συζήτησης επί του εδαφικού, της προόδου που έχει παρατηρηθεί, των προοπτικών που διαγράφονται για την επόμενη συνάντηση στο Μοnt Pelerin, αλλά και ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται μέσα από αυτό, να οδηγηθούμε στα επόμενα στάδια της διαδικασίας, με ενδεχόμενο τον ορισμό πολυμερούς διάσκεψης, υπό την προϋπόθεση ότι μεταξύ του παρόντος και της πολυμερούς διάσκεψης θα υπάρξει μια εντατικοποίηση του διαλόγου για να ξεπεραστούν οι όποιες εναπομένουσες διαφορές. Αλλά και να δοθεί ο χρόνος, έτσι ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις και επί του θέματος των εγγυήσεων, της αθέτησης από τη μια της Τουρκίας να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια και από την άλλη της δικής μας απολύτου θέσεως, ότι δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση της οποιασδήποτε χώρας, ιδιαίτερα δε η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από την τακτική και κοινή πορεία που ακολουθούμε με τη στήριξη της Ελλάδας, μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, οι οποίοι – επαναλαμβάνω – δεν είναι άλλοι, παρά η εξεύρεση μιας λύσης που να δημιουργεί ένα κράτος σύγχρονο, απόλυτα ευρωπαϊκό. Και έχουμε επιτύχει, θα πρέπει να πω, σε μεγάλο βαθμό τη διασφάλιση των απαραιτήτων προϋποθέσεων και για τη μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και για τη μία και μόνη κυριαρχία και για τη μια και μόνη ιθαγένεια, όπως επίσης και τη διασφάλιση των απαραιτήτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες: Της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας, άσκησης επαγγέλματος» πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου επισήμανε ότι πέραν των βημάτων προόδου, υπάρχουν ακόμα διαφορές και συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τίποτα δεν συμφωνείται, αν δεν συμφωνηθεί το όλον».
«Έχοντας τούτα κατά νου και μέσα από τη στενή μας συνεργασία, θέλω να πιστεύω ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή διάθεση και κατανόηση, προκειμένου να καταλήξουμε, το συντομότερο δυνατό, ιδιαίτερα αν η ρητορική από πλευράς Τουρκίας συνοδευτεί εμπράκτως με ενθάρρυνση, αλλά και στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη και υποβοήθηση, έτσι ώστε να ξεπεραστούν δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζονται» τόνισε ο κ Αναστασιάδης, εκφράζοντας ακόμα μια φορά τις ευχαριστίες του «για το άριστον της συνεργασίας, και την αμέριστη συμπαράσταση που νιώθω έντονα…Και χθες ήταν ίσως, μία δημόσια εκδήλωση αυτής της συμπαράστασης, μέσα από τις επαφές ποθυ είχατε με τον Πρόεδρο Ομπάμα” συμπλήρωσε απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα.«Είμαι βέβαιος ότι μέσα από αυτή την πορεία θα επιτύχουμε και να διασώσουμε τον κυπριακό Ελληνισμό, αλλά και να δώσουμε καλύτερες ημέρες για τον κυπριακό λαό» κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.