Ενισχύονται συνεχώς οι σχέσεις της Κρήτης με διεθνείς οργανισμούς και άλλες χώρες μέσα από τις διμερείς σχέσεις που αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο αυτοδιοικητικοί φορείς του νησιού.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Χ. Μαρινάκης υποδέχθηκε χθες τη γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, η οποία διατηρεί αυτό το αξίωμα από το 2009 και είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Στη διάρκεια της συνεργασίας τους, ο δήμαρχος Ρεθύμνης συζήτησε με την κ. Μπόκοβα θέματα που άπτονται των τομέων ενασχόλησης της όπως η καταπολέμηση του ρατσισμού, η ισότητα των δύο φύλων, η βελτίωση της εκπαίδευσης, η πρόληψη της χρηματοδότησης ενεργειών της τρομοκρατίας και η προστασία των διανοητικών αγαθών. Στέλεχος του Γραφείου Παλιάς Πόλης ανέλαβε να ξεναγήσει τη διευθύντρια της UNESCO στο ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου και να τη συνοδεύσει στην περιήγηση της στην ενδοχώρα ώστε να γνωρίσει από κοντά την παράδοση, το μνημειακό πλούτο του Ρεθύμνου και την κρητική διατροφή.
Στο μεταξύ, εν όψει της αδελφοποίησης του Ηρακλείου και του Βελιγραδίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του εντεταλμένου συμβούλου τουρισμού του Ηρακλείου Gian Andrea Garancini με τον πρέσβη της Σερβίας στην Ελλάδα Ντούσαν Σπασόγεβιτς και τον αντιδήμαρχο Βελιγραδίου Σλόμπονταν Σόλεβιτς. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων οι δυο Σέρβοι αξιωματούχοι παρέδωσαν στον κ. Garancini μια επιστολή του δημάρχου Βελιγραδίου-Τσουκάριτσα Σρτζαν Κόλαριτς προς τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, με την οποία εκφράζεται ικανοποίηση για την «θετική κατεύθυνση» που έχει πάρει η διαδικασία αδελφοποίησης.
Παράλληλα, οι δύο άνδρες παρέδωσαν εκ μέρους του δημάρχου Βελιγραδίου-Τσουκάριτσα και ένα πρώτο σχέδιο του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πόλεις, το οποίο θα εξεταστεί τώρα από την ελληνική πλευρά, ενόψει της συζήτησης για την πρόταση αδελφοποίησης σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου το Σεπτέμβριο.