Αύριο θα γίνει σύναξη στο Αρκάδι Ρεθύμνης για τη ματαίωση της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας εν πλω στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου και ειδικά στη βόρεια και νοτιοδυτική πλευρά της νήσου Κρήτης και νότια της Σικελίας.
Επειδή δεν θα μπορέσω να παραστώ (είμαι 94 χρονών), θεώρησα καλό και προς ενημέρωση των αγαπητών αναγνωστών των “Χ.Ν.” να γράψω μικρό κείμενο για την ατομική βόμβα παραθέτοντας και φωτογραφικό υλικό.
Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζων Νίλεφ έδωσε την παρακάτω περιγραφή της έκρηξης στη Χιροσίμα:
Ηταν ένα συνηθισμένο πρωί στη Χιροσίμα. Στις 8 ακούστηκαν οι σειρήνες και έδωσαν το σύνθημα του συναγερμού. Κανείς δεν υποπτεύθηκε. Θεώρησαν συνηθισμένο τον συναγερμό, οι εργάτες συνέχιζαν τις εργασίες τους στα εργοστάσια, πολλοί άλλοι στους δρόμους. Στους δρόμους επίσης είχαν ξεχυθεί τα σχολεία με τα παιδιά και τους δασκάλους. Περίπου 45 λεπτά από τη λήξη της φωτιάς. Εγινε λάμψη, η φωτιά έγλειψε την πόλη και ένα τρομακτικό μούγκρισμα ακολούθησε. Ενα μαύρο σύννεφο σκέπασε τον ήλιο πάνω από τη Χιροσίμα και ένα παράξενο μισοσκόταδο απλώθηκε παντού σαν σεισμός συγκλόνισε την πόλη.
Περίπου 60.000 σπίτια γκρεμίστηκαν, τα υπόλοιπα ρημάχτηκαν, κραυγές αγωνίας… Πόσοι σκοτώθηκαν στον πρώτο αυτό βομβαρδισμό 70 – 80.000, μεταπολεμικά είπαν 40.000 άνθρωποι.
Χιλιάδες άλλοι πέθαναν με τον αργό και βασανιστικό θάνατο που φέρνει η προσβολή από ραδιενέργεια.
Η ίδια φρικτή τραγωδία επαναλήφθηκε στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου. Οι “Νέοι Καιροί” της Μόσχας έγραφαν στους Τάιμς του Λονδίνου: “Η ατομική βόμβα έχει οδηγήσει σχεδόν με βεβαιότητα ότι τα άλλα όπλα του σύγχρονου πολέμου, τα θωρηκτά, τα τουφέκια θα μπουν όλα στο μουσείο”.
Ο Αμερικανός επιστήμων Χάρισσον Μπράουν, ένας από τους κατασκευαστές της ατομικής βόμβας, έγραφε πως ο άνθρωπος στη Χιροσίμα διέπραξε “την μεγαλυτέραν σφαγήν ανθρωπίνων υπάρξεων που συνέβη εις μιαν ημέρα της ιστορίας” και ο Αμερικανός ιερεύς Ουάλτερ σ’ ένα άρθρο του στον “Χριστιανικό Αιώνα” κατέληγε με τη φράση: “Ντρέπομαι να είμαι Αμερικανός σαν τους αεροπόρους της Χιροσίμα”.
Πάρα πολλά έχουν γραφτεί, δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο.
Οχι, λοιπόν, στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου. Συγχαρητήρια σε όλους που θα βρεθούν στο Αρκάδι.