Ολοκληρώθηκε με σημαντική επιτυχία η πρώτη φάση των εκδηλώσεων “Ευαισθητοποίησης της νεολαίας για την ελιά και το ελαιόλαδο” που οργανώνονται απο τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου σε συνεργασία με Δήμους και Σχολεία σε διάφορα μέρη της Κρήτης και ήδη προετοιμάζεται η δεύτερη φάση.
Οι εκδηλώσεις που ήδη πραγματοποιήθηκαν στο Πέραμα στο Ηράκλειο, στη Γέργερη, και στο Κολυμπάρι, χάρη στο ενδιαφέρον και την αυθόρμητη διάθεση των εκπαιδευτικών και των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων που συμμετείχαν υπήρξαν αρκετά επιτυχημένες.
Παράλληλα όμως προκάλεσαν το ενδιαφέρον των γονέων και άλλων συγγενών των μαθητών που με αρκετή ικανοποίηση παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις των παιδιών τους.
Οι μαθητές και γονείς που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις στο Πέραμα ήταν στο Ηράκλειο πάνω από 300, στη Γέργερη πάνω από 150 και στην Ορθόδοξη Ακαδημία στο Κολυμπάρι πάνω από 400!
Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν συνεργάστηκαν άψογα 2 – 3 Σχολεία κάθε περιοχής παρουσιάζοντας διάφορα πρωτότυπα θεατρικά δρώμενα, ειδικές κατασκευαστικές συνθέσεις, πίνακες ζωγραφικής, σκίτσα με συνθήματα και ποιήματα για την Ελιά και το Ελαιόλαδο, αλλά και ειδικές μουσικές συνθέσεις, που εξέπληξαν το κοινό που τις παρακολούθησε.
Στις εκδηλώσεις στο Πέραμα που έγιναν στις 28 Νοεμβρίου συμμετείχαν άνω από 150 μαθητές και γονείς από τα Νηπιαγωγεία Περάματος, Αγγελιανών και Μαργαριτών και το Δημ. Σχολείο Αγγελιανών. Το πρόγραμμα επιμελήθηκαν και παρουσίασαν οι νηπιαγωγοί Γιαννάκη Βάγια, Γιαννοπούλου Μαρία Ξυλούρη Ειρήνη, Σταυρακάκη Βάσω και οι δασκάλες Μπακαή Δώρα και Σαπουντζή Ανδρομάχη.
Στις εκδηλώσεις στο Ηρακλειο που έγιναν στις 11 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Θεατρικού Σταθμού, υπήρξε αρκετά μεγάλη συμμετοχή συνολικά άνω των 300 μαθητών και γονέων από τα 9ο, 10ο και 12ο Νηπιαγωγεία Ηρακλείου. Το πρόγραμμα επιμελήθηκαν και παρουσίασαν οι νηπιαγωγοί Παπαγιαννάκη Ευγενία, Παπαστεφανάκη Μαρίνα, Καρπαθιωτάκη Μαρία.
Στις εκδηλώσεις στη Γέργερη που έγιναν στις 12 Δεκεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημ. Σχολειού συμμετείχαν συνολικά άνω των 150 μαθητών και γονέων από το Νηπιαγωγεία Γέργερης. Το πρόγραμμα επιμελήθηκαν και παρουσίασαν οι νηπιαγωγοί Αράπογλου Χρυσούλα και Γεωργιάδη Ελισάβετ
Στις εκδηλώσεις στο Κολυμπάρι που έγιναν στις 15 Δεκεμβρίου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης υπήρξε μια εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή συνολικά άνω από 400 μαθητών και γονέων από τα Νηπιαγωγεία Σπηλιάς και Ταυρωνίτη και το Δημ. Σχολειό Κολυμπαρίου.
Το πρόγραμμα επιμελήθηκαν και παρουσίασαν οι νηπιαγωγοί Πετρίκη Σοφία, Πετραντωνάκη Μαρία, Μανιουδάκη Αικατ., Φαρσάρη Ελένη και τις δασκάλες Θεοχάρη Ευτυχία και Μαριδάκη Πελαγία, τον δάσκαλο Θεατρικής Αγωγής Νταντινάκη Κων, τη δασκάλα Μουσικής Λυρώνη Ειρήνη και δασκάλα Εικαστικής Γάκη Όλγα και τον δάσκαλο πληροφορικής Μπαρτζώκα Νίκο.
Ακολουθεί η δεύτερη φάση με εκδηλώσεις σε Χανιά, Ρέθυμνο, Κίσαμο και Σητεία
Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εκστρατείας θα ακολουθήσει η δεύτερη με εκδηλώσεις που ήδη προετοιμάζονται στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, την Κίσαμο και τη Σητεία.
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς και μαθητές Νηπιαγωγείου και Α’ Δημοτικού και έχει συγκεκριμένους στόχους και ανάλογες δράσεις.
Βασικός στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών και γονέων της για την υγιάνει, γευστική και πολιτιστική άξια του ελαιολάδου εξαιτίας της παρατηρούμενης τελευταία χαλάρωσης των παραδοσιακών σχέσεων με την ελιά και το ελαιόλαδο, αλλά και της συνεχώς γενικευόμενης τάσης των επιχειρήσεων εστίασης να αντικαθιστούν το ελαιόλαδο με διάφορα υποδεέστερα και επιβλαβή σπορέλαια.
Τα προγράμματα των εκδηλώσεων κάθε περιοχής που προετοιμάζονται από τους εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και τους Δήμους περιλαμβάνουν ποικίλα θεατρικά δρώμενα σχετικά με την ελιά και το Ελαιόλαδο, σύντομες εισηγήσεις για θέματα σχετικά με τις επιδράσεις του ελαιολάδου και των σπορελαίων στη διατροφή κ.ά.
Στο τέλος των εκδηλώσεων τα παιδιά συμμετέχουν σε γευσιγνωσία εδεσμάτων ελαιολάδου που παρασκευάζονται απο Ταβέρνες του Δικτύου Επιχειρήσεων Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου “ΕλαιοΓευσίες” με μέριμνα του ΣΕΔΗΚ, αλλά παράλληλα δοκιμάζουν και ανάλογα εδέσματα που παρασκευάζονται και προσφέρονται εθελοντικά από γονείς. Στο τέλος της εκδήλωσης απονέμονται έπαινοι στα Σχολεία που συνεργάζονται σε κάθε εκδήλωση.
Στα παιδιά που μετέχουν στις εκδηλώσεις διανέμεται δωρεάν το βιβλίο “Παιχνίδια με την Ελιά” το οποίο έχει εκδώσει ο ΣΕΔΗΚ στο πλαίσιο του προγράμματος, προκειμένου με την βοήθεια των εκπαιδευτικών να αξιοποιηθεί για ψυχαγωγία και ενημέρωση των παιδιών.
Εντυπωσίασαν τα θεατρικά δρώμενα
Σε όλες τις εκδηλώσεις που έγιναν το πρόγραμμα περιελάμβανε ως βασικό κορμό πολλά και ποικίλα εντυπωσιακά δρώμενα που επιμελήθηκαν και προετοιμάστηκαν στα σχολεία απο τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά.
Μεταξύ αυτών κυριάρχησαν θαυμάσια θετικά για την ελιά στην αρχαιότητα, τους ολυμπιακούς αγώνες, τη φιλονικία Αθηνάς – Ποσειδώνα, τον δεκάλογο του λαδιού, το λιομάζωμα, το λαδί στη διατροφή, ποιήματα, μαντινάδες, παροιμίες, προβολές εικόνων, τραγούδια, χορούς κ.ά. στα οποία συμμετείχαν όλα τα παιδιά των τάξεων που έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις.
Θαυμάσιες οι εικαστικές δημιουργίες των παιδιών!
Κυριολεκτικά εξέπληξαν οι εικαστικές δημιουργίες που έκαναν τα παιδιά με την καθοδήγηση των δασκάλων και νηπιαγωγών των Σχολείων τους.
Παρουσιάστηκαν πινάκες ζωγραφικής με την Ελιά σε διάφορα στάδια της καλλιέργειάς της και κυρίως στη συγκομιδή που είναι η τελευταία, αλλά και πιο σημαντική φάση της. Παρουσιάστηκαν όμως και άλλες κατασκευές με ποικίλα χειροτεχνήματα που αναφέρονταν στην ελιά αλλά και διαφορές χρήσεις του λαδιού.
Τα παιδιά απολαμβάνουν “ελαιοεδέσματα”
Σε όλες τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης της νεολαίας για την ελιά και το Ελαιόλαδο το πρόγραμμα περιελάμβανε και μια «γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων» που προσφέρθηκε στα παιδιά προκειμένου να αποκτήσουν και μία γευστική επαφή με το ελαιόλαδο και τα εδέσματα που παρασκευάζονται με αυτό.
Μια σειρά από τέτοια εδέσματα που παρασκευάζονται σε κάθε εκδήλωση από τις πλησιέστερες ταβέρνες Μελή του Δικτύου Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου “ΕλαιοΓευσίες”) από την οποία δεν έλλειπε ο γνωστός κρητικός τάκος με ντομάτα και λάδι, λουκουμάδες κ.ά., προσφέρθηκε στα παιδιά που έλαβαν μέρος στα θεατρικά και αλλά δρώμενα των εκδηλώσεων.
Παράλληλα οι μητέρες των παιδιών δεν έμειναν πίσω. Αρκετές από αυτές έφτιαξαν και πρόσφεραν τα δικά τους εδέσματα. Στο Κολυμπάρι παρουσιάστηκαν πάνω από 30 διαφορετικά εδέσματα, όλα παρασκευασμένα με παρθένο ελαιόλαδο, που τα τίμησαν μικροί και μεγάλοι, αναδεικνύοντας τον πλούτο της Κρητικής διατροφής αλλά και τις ικανότητες των νοικοκυρών του νησιού!
Εκθέσεις συσκευασιών και βραβεία για τα Σχολεία
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων γίνονται και εκθέσεις συσκευασιών ελαιολάδου από επιχειρήσεις τυποποίησης της περιοχής των εκδηλώσεων, ενώ στο τέλος των εκδηλώσεων ΣΕΔΗΚ και Δήμοι προς επιβράβευση των πρωτοπόρων στην επιτυχία της εκστρατείας μαθητών και εκπαιδευτικών τους απονέμουν ειδικούς επαίνους,
*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση τους επιτρέπεται μετά από άδεια του ίδιου. nmixel@otenet.gr